«Πρέπει να πληρώσει για το φόνο» - H αποφυλάκιση του Oscar Pistorius ξεσήκωσε αντιδράσεις

Κατερίνα Μπούσιου
«Πρέπει να πληρώσει για το φόνο» - H αποφυλάκιση του Oscar Pistorius ξεσήκωσε αντιδράσεις

O χρυσός παραολυμπιονίκης, έστειλε επιστολή στους γονείς της συντρόφου του Reeva Steenkamp, ζητώντας κατανόηση για τη δολοφονία της. Ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στο δικαστικό θρίλερ που ξεκίνησε πριν 8 χρόνια. 

Ο χρυσός παραολυμπιονίκης των ρεκόρ, ο «Blade Runner» όπως τον χαρακτήριζαν, ο γρηγορότερος άνθρωπος στον κόσμο χωρίς πόδια, ο θρύλος Oscar Pistorius, παραμένει για τα διεθνή δικαστικά χρονικά μια σκοτεινή υπόθεση. Μετά από τρείς δίκες και ενώ κρίθηκε τελικά ένοχος το 2016 για το φόνο της συντρόφου του και διάσημο μοντέλο Reeva Steenkamp, κατέθεσε αίτηση αποφυλάκισης και εκτός απροόπτου στις αρχές της χρονιάς θα βρίσκεται στο σπίτι του. Οι γονείς της Reeva ζητούν δικαίωση και δηλώνουν έκπληκτοι με την επιστολή που έλαβαν μέσω του δικηγόρου του, με την οποία τους ζητά να τον κατανοήσουν.



Η δίκη που συγκλόνισε

Ο Oscar Pistorius ήταν στο απόγειο της αθλητικής του δόξας και τη φήμης του, όταν δολοφόνησε τη σύντροφό του και πρώην μοντέλο Reeva Steenkamp στις 13 Φεβρουαρίου στην υπερπολυτελή βίλα του στην Πρετόρια της Νότιας Αφρικής όπου έμεναν μαζί. 'Οταν συνελήφθη την επόμενη ημέρα δήλωσε πως ήταν ατύχημα. Την είχε πυροβολήσει 4 φορές έξω από την κλειστή πόρτα του μπάνιου, λέγοντας πως νόμιζε πως ήταν διαρρήκτης.

Κατηγορήθηκε για φόνο εκ προμελέτης, αφέθηκε ελεύθερος, ενώ στη δίκη που ξεκίνησε τον Μάρτιο της επόμενης χρονιάς και κράτησε με αρκετές αναβολές για επτά μήνες, καταδικάστηκε σε 5 χρόνια φυλάκισης για βαριά αμέλεια. Αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους παραμένοντας υπό επιτήρηση στο σπίτι του, μέχρι να ξαναπεράσει η υπόθεσή του από το Εφετείο. Η νέα δίκη που κράτησε επίσης για αρκετούς μήνες τον έκρινε ένοχο πάλι για φόνο με τον Pistorius να μπαίνει στη φυλακή τον Ιούλιο του 2016. Το δικαστικό θρίλερ δεν είχε προηγούμενο και έγινε αργότερα και ταινία.



Το μυστήριο της επιστολής

Και στο δικαστήριο και αργότερα οι γονείς της Reeva, June και Barry, ζητούσαν απαντήσεις και δικαίωση. Υπήρχαν μαρτυρίες πως ο ολυμπιονίκης ζήλευε παράφορα την κόρη τους και πως την είχε ξυλοκοπήσει το προηγούμενο βράδυ με ένα ρόπαλο του ράγκμπι. Όλα τα στοιχεία, από γείτονες που είχαν ακούσει τους καβγάδες του ζευγαριού, ακόμη και από πρώην δεσμούς του Pistorius που ανέφεραν περισταστικά αλλοπρόσαλης συμπεριφοράς του, οδηγούσαν στην καταδίκη του.

Εκείνος μέχρι τέλους επέμενε στην αρχική του εκδοχή περί λάθους και άλλοτε με δάκρυα στο δικαστήριο, άλλοτε περπατώντας μέσα στην αίθουσα χωρίς τα προσθετικά μέλη για να συγκινήσει τους ενόρκους, συνέχιζε να δείχνει ένα διαφορετικό πρόσωπο από εκείνο που περιέγραφαν οι μάρτυρες. Ακόμη και τώρα όμως, δεν έχει πείσει την κοινή γνώμη.

reeva parents

Όπως έγινε γνωστό πριν από λίγες ώρες, ο Pistorius έχει στείλει μέσω του δικηγόρου του επιστολή στους γονείς της Reeva, (στη φωτό η μητέρα της June) παράλληλα με την αίτηση της αποφυλάκισής του, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει δεκτή και πλέον από την αρχή της νέας χρονιάς θα βρίσκεται σε κατ'οίκον περιορισμό. Παρόλο που το περιεχόμενο της επιστολής έχει παραμείνει κρυφό, οι πληροφορίες λένε πως φαίνεται εν μέρει μεταμελημένος, χωρίς όμως να παραδέχεται πως είχε δόλο για την πράξη του.

Η οικογένεια πάντως της Steenkamp δηλώνει έκπληκτη με τη νέα τροπή που πήρε ξανά η υπόθεση και την τόσο σύντομη αποφυλάκισή του. «Πρέπει να πληρώσει για το φόνο» συνεχίζουν να υποστηρίζουν. Είχαν δηλώσει ωστόσο στο παρελθόν πως παρά τον πόνο που νιώθουν για τον άδικο χαμό του παιδιού τους, θα δέχονταν κάποια στιγμή στο μέλλον να τον συναντήσουν, να τον κοιτάξουν στα μάτια και εκείνος επιτέλους να τους πεί την αλήθεια. Λέτε να είναι αυτή η επόμενη κίνησή του;

Photo credits Associated Press

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

«Καίει» τον Oscar Pistorius η κατάθεση της πρώην του

Για φόνο εκ προμελέτης κατηγορείται ο Oscar Pistorius