Απεργία ηθοποιών: Μαζί τους η Ναταλία Γερμανού και όχι μόνο - Το συγκινητικό ποστ

Απεργία ηθοποιών: Μαζί τους η Ναταλία Γερμανού και όχι μόνο - Το συγκινητικό ποστ

Η Ναταλία Γερμανού στηρίζει τον αγώνα των ηθοποιών για ίσα δικαιώματα και αναγνώριση του πτυχίου τους, και δεν είναι η μόνη.

Η Ναταλία Γερμανού δηλώνει ότι στέκεται στο πλάι των ηθοποιών και των καλλιτεχνών στην προσπάθειά τους για αναγνώριση των πτυχίων τους. Και δεν είναι η μόνη.

Η συγκινητική ανάρτηση της Ναταλίας Γερμανού

Ηθοποιοί και καλλιτέχνες βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν σε μια 48ωρη απεργία, η οποία κηρύχθηκε από το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, που φυσικά εναντιώνεται σθεναρά στην υποβάθμιση των πτυχίων των δραματικών σχολών. Αν δεν θυμάσαι, όλο αυτό ξεκίνησε διότι πριν λίγους μήνες βγήκε Προεδρικό Διάταγμα 85/2022 το οποίο ουσιαστικά εξισώνει τα πτυχία δραματικών σχολών και εν γένει των καλλιτεχνικών σπουδών, με απολυτήρια Λυκείου. Αυτό φυσικά είχες ως αποτέλεσμα, την αντίδραση των καλλιτεχνών, με το ΣΕΗ να κηρύσσει 48 απεργία την εβδομάδα που μόλις μας πέρασε.

https://www.instagram.com/p/CoKWG1BMYhn

Η δημοσιογράφος Ναταλία Γερμανού έκανε μια συγκινητική ανάρτηση στο προφίλ της στο Instagram, όπου γράφει: "Ηθοποιός σημαίνει φως. Είναι οι άνθρωποι που φωτίζουν τα σκοτάδια μας, ομορφαίνουν τις μέρες και τις νύχτες μας. Καμμιά ταινία που σε συγκίνησε, καμμιά παράσταση που σε συγκλόνισε, καμμιά σειρά που σε ξενύχτησε, καμμιά κωμωδία που σε παρηγόρησε δεν θα υπήρχε αν δεν υπήρχαν. Οι ηθοποιοί. Σεβασμός στην Τέχνη τους. Σεβασμός στο ταλέντο και στις σπουδές τους. Μαζί τους. #metousithopoious"

Τα ενθαρρυντικά σχόλια εκατοντάδες, μεταξύ τους και η Μαριάννα Τουμασάτου που της γράφει "Α ρε πλάσμα", αλλά και οι Κρατερός Κατσούλης και Θανάσης Ευθυμιάδης που της έστειλαν τα πιο ενθαρρυντικά emojis. Εκτός από την Γερμανού, την υποστήριξή τους έχουν δείξει και άλλοι καλλιτέχνες, όπως ο Αλκίνοος Ιωαννίδης ο οποίος έγραψε ένα πολύ δυνατό κείμενο:
Η καρδιά μου αγκαλιά με τις αδερφές και τους αδερφούς μου στην Τέχνη. Αυτά τα ψώνια, οι χασομέρηδες, οι αχαΐρευτοι, οι αιθεροβάμονες, οι εξώλης και προώλης, αυτοί οι ιερείς της ανθρωπιάς και της αγάπης, παντοδύναμοι και ευάλωτοι, ανασφαλείς και ατρόμητοι, αυτοί πληρώνουν εκ μέρους όλων μας το πανάκριβο τίμημα για έναν κόσμο λιγότερο μάταιο. Όχι μόνο οι διάσημοι και οι «πετυχημένοι». Μα κυρίως όσες και όσοι παλεύουν να βγάλουν την κάθε μέρα, χωρίς χρήματα για το νοίκι αλλά με πίστη, με όνειρο, με ευθύνη, με ακούραστη, απλήρωτη εργασία. Χωρίς εγγυήσεις, χωρίς δίχτυ ασφαλείας, χωρίς στήριξη, χωρίς επιβράβευση. Ανυπεράσπιστοι, φτωχοί, απαξιωμένοι και κυνηγημένοι από ένα κράτος-εχθρό κάθε σπίθας που μπορεί να φωτίσει το σκοτάδι του, κρατάνε, χρόνια τώρα, κάτι ζωντανό και πολύτιμο σε μια χώρα που βουλιάζει. Ηθοποιοί, χορευτές, μουσικοί, φωτογράφοι, κινηματογραφιστές, εικαστικοί, συγγραφείς, ποιητές. Άνθρωποι που σκύβουν πάνω στη λέξη, στη νότα, στην κίνηση, στη λεπτή απόχρωση του αισθήματος. Που βαθαίνουν στην κάθε έννοια, στην κάθε αλήθεια, που τολμούν να αντικρίσουν τα σκοτάδια τους για να ξορκίσουν τα δικά μας. Κάθε ιδέα, κάθε προσχέδιο, κάθε μελέτη, κάθε πρόβα, κάθε άσκηση, κάθε επιτυχία, κάθε απόρριψη, κάθε ματαίωση, κάθε έκθεση, κάθε από ψυχής μοιρασιά, μια προσευχή στο φως.

Μας γεννά η θυσία των ωραιότερων ανθρώπων που πάτησαν τη γη. Ερχόμαστε από τους αιώνες. Κι εσείς, προσωρινοί διαχειριστές της αθλιότητας, ακαλλιέργητοι δούλοι της ασχήμιας, νομίζετε πως ορίζετε τις ζωές μας..."

apergia ithopoion

Φωτογραφία: Eurokinissi

Η Μαριάννα Τουμασάτου αποκαλύπτεται σε μια απόλυτα ειλικρινή συνέντευξη και εμείς την καμαρώνουμε

Απεργία Ηθοποιών: Ο αντίποδας, οι Παγιδευμένοι και τα δικαιώματα

Στον αντίποδα, στην απεργία δεν συμμετείχαν η Κάτια Δανδουλάκη και η Ελένη Ράντου, οι οποίες ξεκαθαρίζουν ότι συμφωνούν απόλυτα με τον στόχο, ο οποίος είναι ξεκάθαρος για όλους, δεν συμφωνούν όμως με τον τρόπο, με αποτέλεσμα να λαμβάνουν την αντίδραση του κοινού, αλλά και του Σταύρου Μπιμπίλα, ο οποίος με ανάρτησή του στο Facebook σχολίασε την στάση των δύο αυτών ηθοποιών.

Ομοίως, με την υποστηρικτική στάση της Ναταλίας Γερμανού είχε και η σειρές "Παράδεισος των κυριών" και "Παγιδευμένοι", με τα μέλη τους να συμμετέχουν στην 48ωρη απεργία και συγκεκριμένα τον Κίμων Κουρή να ανακοινώνει στα social media την υποστήριξή του και την συμμετοχή του.

Σε αυτόν τον αγώνα που δίνουν ηθοποιοί και καλλιτέχνες παίρνει μέρος και η Αθηνά Οικονομάκου, η οποία έγραψε "Σήμερα δεν ήμασταν στον θέατρο όπως θα έπρεπε. Ούτε αύριο. ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ! Διεκδικούμε τα δικαιώματά μας και ζητάμε την άμεση ανάκληση του ΠΔ85".

Τα δικαιώματα που ζητούν οι ηθοποιοί είναι:
- Απόσυρση του ΠΔ 85/2022 και υπαγωγή όλων των καλλιτεχνών στη μισθολογική βαθμίδα ΤΕ
- Ίδρυση Δημόσιου και Δωρεάν Πανεπιστημίου Παραστατικών Τεχνών
- Μέχρι την ίδρυσή του, οριστική λύση στο ζήτημα των διπλωμάτων μας από το 2003 έως τότε
- Συλλογικές συμβάσεις στο ελεύθερο θέατρο, τον οπτικοακουστικό τομέα και τα ΔΗΠΕΘΕ
- Γενναία αύξηση των επιχορηγήσεων του θεάτρου.

Η Θεοφανία Παπαθωμά πριν πάρει το master στη Νομική γίνεται τραγουδίστρια στο «Μαύρο Ρόδο»