Ελεύθερος κατηγοριών ο Kevin Spacey που είναι πλέον «ταπεινόφρων» και «ευγνώμων»

Ελεύθερος κατηγοριών ο Kevin Spacey που είναι πλέον «ταπεινόφρων» και «ευγνώμων»
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

Ο Kevin Spacey παραδέχτηκε ότι είναι «ταπεινός» και «ευγνώμων» αφού κρίθηκε αθώος στη δίκη του για σεξουαλικές επιθέσεις.

Στις 26 Ιουλίου, ο Kevin Spacey κρίθηκε αθώος και για τα εννέα σεξουαλικά αδικήματα, έπειτα από μια δίκη σχεδόν τεσσάρων εβδομάδων στο Southwark Crown Court του Λονδίνου.

Ταπεινοφροσύνη και ευγνωμοσύνη για τον Kevin Spacey

Όπως μετέδωσε το BBC, ο 64χρονος ηθοποιός απαλλάχθηκε από επτά κατηγορίες για σεξουαλική επίθεση και δύο κατηγορίες για πρόκληση προσώπου σε σεξουαλική δραστηριότητα χωρίς συναίνεση.

Kevin Spacey στην πρώτη του συνέντευξη μετά τα σκάνδαλα: «Τα ΜΜΕ με έκαναν τέρας»

Οι εισαγγελείς ισχυρίστηκαν ότι οι τέσσερις καταγγέλλοντες, οι οποίοι δεν μπορούν να κατονομαστούν για νομικούς λόγους, έμειναν να αισθάνονται "μικροί, μειωμένοι και άχρηστοι" από τα περιστατικά που έλαβαν χώρα μεταξύ 2001 και 2013.

Η νομική ομάδα του Spacey υποστήριξε ότι οι καταγγέλλοντες προέβησαν σε καταγγελίες "για λόγους που, τελικά, δεν θα γίνουν ποτέ γνωστοί" και ότι ο ηθοποιός "δικάστηκε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης".

Ο συνήγορος υπεράσπισης Patrick Gibbs δήλωσε στους ενόρκους: "Δεν είναι έγκλημα να σου αρέσει το σεξ, ακόμη και αν είσαι διάσημος, και δεν είναι έγκλημα να κάνεις σεξ, ακόμη και αν είσαι διάσημος, και δεν είναι έγκλημα να κάνεις περιστασιακό σεξ."

Έπειτα από 12 ώρες και 26 λεπτά διαβουλεύσεων, οι ένορκοι αθώωσαν κατά πλειοψηφία τον βραβευμένο με Όσκαρ Αμερικανό ηθοποιό για εννέα κατηγορίες τις οποίες κατηγορήθηκε ότι διέπραξε από το 2004 έως το 2013, όταν εργαζόταν στο θέατρο Old Vic του Λονδίνου.

"Φαντάζομαι ότι πολλοί από εσάς μπορείτε να καταλάβετε ότι έχω πολλά να επεξεργαστώ μετά από αυτό που μόλις συνέβη σήμερα", είπε. "Νιώθω ταπεινοφροσύνη από το σημερινό αποτέλεσμα".

Δήλωσε επίσης ότι είναι "εξαιρετικά ευγνώμων για τους ενόρκους που αφιέρωσαν χρόνο για να εξετάσουν προσεκτικά όλα τα αποδεικτικά στοιχεία και όλα τα γεγονότα πριν καταλήξουν στην απόφασή τους".

Κατά τη διάρκεια της δίκης διάρκειας τεσσάρων εβδομάδων, οι εισαγγελείς περιέγραψαν τον ηθοποιό ως "σεξουαλικό νταή". Πιο συγκεκριμένα,, η εισαγγελέας Christine Agnew είπε στους ενόρκους ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο που "απολαμβάνει να κάνει τους άλλους να αισθάνονται αδύναμοι και άβολα", όπως ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων PA Media. Ο ηθοποιός δήλωσε ότι οι κατηγορίες ήταν "τρέλα" και μια "μαχαιριά στην πλάτη", ενώ δήλωσε στην κατάθεσή του ότι η υπόθεση εναντίον του ήταν αδύναμη και ότι τα περιστατικά, αν είχαν συμβεί καθόλου, ήταν συναινετικά.

Britain Kevin Spacey Trial

Ο Kevin Spacey έξω από το δικαστήριο Southwark Crown στο Λονδίνο στις 25 Ιουλίου 2023., Tuesday, July 25, 2023.

Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

Οι κατηγορίες μέχρι τώρα

Ο Spacey, ο οποίος κέρδισε Όσκαρ καλύτερου Α' ηθοποιού στην ταινία "American Beauty" (1999) και καλύτερου Β' στην ταινία "Οι συνήθεις ύποπτοι" (1995), δήλωσε ότι "ο κόσμος του εξερράγη" όταν κατηγορήθηκε για πρώτη φορά για σεξουαλική επίθεση το 2017.

Αφού το Buzzfeed δημοσίευσε ένα άρθρο σχετικά με τους ισχυρισμούς, ο Spacey είπε ότι "υπήρξε βιασύνη στην κρίση", προσθέτοντας: "Πριν καν τεθεί ή απαντηθεί η πρώτη ερώτηση, έχασα τη δουλειά μου, έχασα τη φήμη μου, έχασα τα πάντα, μέσα σε λίγες μέρες".

Αποσύρθηκε από το τηλεοπτικό δράμα "House of Cards" και απομακρύνθηκε από την ταινία "All the Money in the World" μετά την αποκάλυψη των κατηγοριών και το όνομά του συνδέθηκε με το #MeToo κίνημα.

Το Old Vic ξεκίνησε έρευνα και δήλωσε το 2017 ότι είχε λάβει 20 ξεχωριστές καταγγελίες για ανάρμοστη συμπεριφορά. Ωστόσο, σήμερα το δικαστήριο του Λονδίνου τον αθώωσε για τις 9 εξ αυτών.

Τι γίνεται μετά;

Όπως επισημαίνει το Variety, ο Kevin Spacey έχει ακόμα "πολύ δρόμο μπροστά" του για να επαναφέρει την καριέρα του εκεί που ήταν όταν εμφανίστηκαν οι πρώτες κατηγορίες", ενώ το BBC αναφέρει πως ενώ η αθωωτική ετυμηγορία είναι "μια τεράστια νίκη" για τον ηθοποιό, "το αν θα πείσει το δικαστήριο της κοινής γνώμης είναι άλλο θέμα".

"Ίσως στο μεσοδιάστημα θα προσπαθήσει να βρει δουλειά εκεί όπου τον αγκαλιάζουν και τον υποδέχονται με ανοιχτές αγκάλες. Αυτή θα είναι πιθανότατα η Ευρώπη. Νομίζω ότι το μεγάλο ερώτημα θα είναι αν θα μπορέσει να βρει δουλειά στην Αμερική, την πατρίδα του", έγραψε το μέσο.