Το παράπονο της Βάσως Λασκαράκη για τα σχολικά βιβλία «χτύπησε» φλέβα στην καρδιά κάθε μαμάς

Το παράπονο της Βάσως Λασκαράκη για τα σχολικά βιβλία «χτύπησε» φλέβα στην καρδιά κάθε μαμάς

«Όλα ξεκινούν από την παιδεία», σημείωσε χαρακτηριστικά η Βάσω Λασκαράκη.

Με μία σειρά από Instagram stories εξέφρασε την αγανάκτησή της για τον τρόπο με τον οποίο είναι γραμμένα τα σχολικά βιβλία η Βάσω Λασκαράκη. «Θέλω να ρωτήσω κάτι πάρα πολύ απλό. Όλοι εσείς οι άνθρωποι που φτιάχνετε αυτά τα βιβλία τα σχολικά, για ποιο λόγο δεν συνυπολογίζετε τις ηλικίες για τις οποίες φτιάχνονται αυτά τα βιβλία;», ήταν οι πρώτες της φράσεις, μέσω τον οποίων έκανε ξεκάθαρο τον -δικαιολογημένο- εκνευρισμό της.

Tα βιβλία και τα νεύρα της Λασκαράκη

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά τα βιβλία του δημοτικού είναι δυσνόητα, όχι μόνο της πέμπτης δημοτικού που πηγαίνει η κόρη της, αλλά και τα βιβλία των μικρότερων τάξεων, με τα οποία είχε έρθει σε επαφή τα προηγούμενα χρόνια, μέσω της Εύας.

«Εκτός από άγνωστες λέξεις για την ηλικία των παιδιών, είναι και κακοσυνταγμένα, δεν βγάζουν νόημα, είναι ακαταλαβίστικα και δεν θα με πείσει κανείς για το αντίθετο. Φτιάξτε τα βιβλία καλύτερα, έλεος! Από τότε που πηγαίναμε εμείς σχολείο, δεν έχει διορθωθεί και κάτι. Τα βιβλία έχουν αλλάξει αλλά συνεχίζουν να είναι ακατανόητα», σημείωσε.

«Όλα ξεκινούν από την παιδεία»

Στη συνέχεια η Βάσω Λασκαράκη μίλησε γενικότερα για το εκπαιδευτικό σύστημα, αναφέροντας ότι πρέπει να αλλάξει γιατί «όλα ξεκινούν από την παιδεία» και «καιρός είναι επιτέλους να κάνουμε κάτι για αυτή τη γενιά».

Η δημοσιοποίηση του προβληματισμού της δημιούργησε κύμα στήριξης των απόψεων της, τόσο από γονείς όσο και από εκπαιδευτικούς. Όπως η ίδια είπε, πάρα πολλοί δάσκαλοι και γονείς επικοινώνησαν μέσω μηνυμάτων μαζί της για να της εκφράσουν ότι συμφωνούν με όσα είπε αλλά και ότι αισθάνονται απογοητευμένοι από τον τρόπο με τον οποίο είναι γραμμένα τα σχολικά βιβλία.

Η γνωστή ηθοποιός έκανε και ένα σχετικό poll, στο οποίο πάνω από 16.000 άνθρωποι συμφώνησαν μαζί της, θεωρώντας ότι τα σχολικά βιβλία είναι πράγματι δυσνόητα.

Έρευνα του 2015 είχε δείξει ότι τα μαθηματικά και η ιστορία αποτελούσαν έως τότε τον καθημερινό «πονοκέφαλο» των μαθητών, μέχρι εκείνη την χρονική στιγμή. Ακόμα, η έρευνα είχε δείξει ότι τότε τα μαθηματικά της πέμπτης δημοτικού και η ιστορία της έκτης δημοτικού αποτελούσαν τα μαθήματα με την μεγαλύτερη ύλη. Μπορεί την σχολική χρονιά 2018-2019 το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) να προχώρησε σε αλλαγές των σχολικών βιβλίων του δημοτικού, ωστόσο, όπως φαίνεται το γεγονός συνεχίζει να απασχολεί γονείς και εκπαιδευτικούς.