Τι θέλουν τελικά οι Gen-Z εργαζόμενοι από τους εργοδότες τους

Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου
Τι θέλουν τελικά οι Gen-Z εργαζόμενοι από τους εργοδότες τους

Η ευέλικτη εργασία είναι το κλειδί για έναν ευχαριστημένο εργαζόμενο.

Τα χρήματα είναι σημαντικά, αλλά για ορισμένους υπαλλήλους δεν είναι το παν. Στην πραγματικότητα, ορισμένοι εργαζόμενοι θα ήταν πρόθυμοι να υποστούν περικοπές μισθού σε μια θέση που τους επιτρέπουν την επαγγελματική «κινητικότητα». Τι εννοούμε με αυτό;

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα, η νεότερη γενιά δίνει προτεραιότητα στην «ευχάριστη εργασία» και το 38% των ερωτηθέντων Gen-Z φαίνεται πως είναι πρόθυμοι να βγάλουν λιγότερα χρήματα για μια δουλειά που θεωρούν πιο ευχάριστη.

Πώς ένα ακατάστατο γραφείο και η δημιουργική εργασία ...βαδίζουν πλάι πλάι

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Από την πιο πρόσφατη Έρευνα Εμπιστοσύνης στο Εργασιακό Χώρο του LinkedIn, στην οποία συμμετείχαν περίπου 5.000 εργαζόμενοι τον Μάρτιο, διαπιστώνεται πως το 40% των εργαζομένων της Gen-Z θα ήταν πιο πρόθυμοι να υποστούν μείωση μισθού έως και 5% του για μια θέση που τους προσέφερε καλύτερες πιθανότητες ανάπτυξης σταδιοδρομίας. Οι Millennials αισθάνονται ακόμη πιο έντονα από αυτή την άποψη, με το 40% να δηλώνει ότι θα δεχόταν μείωση μισθού για μια πιο ευχάριστη δουλειά. Αυτό που είναι λιγότερο σημαντικό για τους υπαλλήλους της Gen-Z είναι η ευελιξία και η ικανότητα να εργάζονται εξ αποστάσεως, με το 32% να λέει ότι αυτό το κίνητρο θα τους έκανε να δεχτούν μια μείωση μισθών, σε σύγκριση με το 36% των Millennials.

gen_z_misthoi.jpg

Αν και η μείωση των αμοιβών των εργαζομένων αυτή τη στιγμή -εν μέσω εργασιακής κρίσης- μπορεί να μην είναι ενδεικτική, τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας όμως είναι χρήσιμα, καθώς μπορούν να μας βοηθήσουν να προσδιορίσουμε καλύτερα τις θέσεις εργασίας και να κρίνουμε με βάση πολλές παραμέτρους. Σχεδόν τα δύο τρίτα των εργαζομένων λένε ότι θα εγκατέλειπαν τη δουλειά τους λόγω έλλειψης ευκαιριών ανάπτυξης, σύμφωνα με έρευνα που κυκλοφόρησε από την εταιρεία λογισμικού Amdocs τον Σεπτέμβριο του 2021.