Πώς ένα ακατάστατο γραφείο και η δημιουργική εργασία ...βαδίζουν πλάι πλάι

Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου
Πώς ένα ακατάστατο γραφείο και η δημιουργική εργασία ...βαδίζουν πλάι πλάι

H ψυχολογία της ακαταστασίας και της δημιουργικότητας φαίνεται πως πάνε μαζί. Το απέδειξε εξάλλου και ο Άλμπερτ  Αϊνστάιν.

Πόσες φορές έχουμε διαβάσει κι έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα πως ένας ακατάστατος χώρος δεν προάγει την ηρεμία και την αποδοτικότητά μας; Αμέτρητες. Έρευνες, μελέτες, απόψεις ειδικών έχουν εντρυφήσει στο θέμα, εκφράζοντας τη δική τους άποψη για το πώς μπορούμε να είμαστε αποδοτικοί μέσα στο περιβάλλον όπου ζούμε.

Προσωπικά δεν μπορώ να αποδώσω όταν βρίσκομαι μέσα σε ένα χάος. Το μυαλό μου μπερδεύεται, η προσοχή μου στρέφεται σε σημεία του χώρου ή του γραφείου μου που μ΄ ενοχλούν ενώ όταν κάτι αναζητώ και δεν το βρίσκω, τρελαίνομαι!

spiti katharo

5 πράγματα που θα κάνουν ευκολότερη τη ζωή σου στο συγύρισμα

Η αλήθεια είναι πως σε όλη μας τη ζωή έχουμε μάθει να είμαστε οργανωμένοι, να βάζουμε τάξη στα πράγματα, κάτι που αποτελεί -σύμφωνα και με τους ειδικούς- το κλειδί για την ευτυχία και την ευημερία μας. Ναι, συνήθως η ακαταστασία και η έλλειψη οργάνωσης συνδέονται με την αποτυχία και τη σύγχυση. Τι καλό θα μπορούσε να προκύψει από την ακαταστασία άλλωστε;

Κράτα αυτή την ερώτηση γιατί μια νέα έρευνα έρχεται να ρίξει φως σε αυτό το θέμα και να μας μιλήσει για την άλλη πλευρά του νομίσματος.

Το χάος επάνω σ' ένα γραφείο στην πραγματικότητα, μπορεί να είναι σπόροι δημιουργικότητας, λένε οι επιστήμονες, επιβεβαιώνοντας ένα κλισέ που σχετίζεται με τον γραφικό χαρακτήρα των γιατρών που κανείς δεν καταλαβαίνει τι γράφουν. Φαίνεται ότι ένα ακατάστατο γραφείο, ένα δωμάτιο, μπορούν να είναι πραγματικά ένα σημάδι ιδιοφυΐας.

Αμ κι ο Αϊνστάιν ακατάστατος ήταν, δεν πρόκοψε όμως;


https://www.instagram.com/p/Bf8yE4gn_y5

Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, για παράδειγμα, όπως γράφει το Elite Daily, είχε ένα γραφείο που «έμοιαζε σαν μια μοχθηρή πρώην ερωμένη που αποστολή της ήταν να καταστρέψει τον χώρο εργασίας του». Ο Αϊνστάιν είχε απαντήσει στην κριτική που δεχόταν για την ακαταστασία του γραφείου του με μια απίστευτη ερώτηση: «Αν ένα ακατάστατο γραφείο είναι σημάδι ενός ακατάστατου μυαλού, τότε τι να σκεφτόμαστε για ένα άδειο γραφείο;» (και τους αποστόμωσε όλους!).

Ο Μαρκ Τουέιν είχε επίσης ένα ακατάστατο γραφείο, ίσως ακόμη πιο ακατάστατο από αυτό του Άλμπερτ Αϊνστάιν. Για να μάθουν αν η σχέση ενός ακατάστατου ανθρώπου συνδέεται με τη δημιουργικότητά του (ή είναι απλώς ένας «αστικός θρύλος») η Kathleen Vohs (ερευνήτρια στο Carlson School of Management του Πανεπιστημίου της Μινεσότα) και οι συνάδελφοί της διεξήγαγαν μια σειρά πειραμάτων τόσο σε τακτοποιημένους όσο και σε απείθαρχους χώρους. Σε 188 ενήλικες δόθηκαν καθήκοντα για να διαλέξουν.

Η Vohs περιγράφει τα ευρήματά της στους New York Times, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η ακαταστασία και η δημιουργικότητα έχουν τουλάχιστον πολύ ισχυρή συσχέτιση και ότι «ενώ ο καθαρισμός έχει σίγουρα τα πλεονεκτήματά του, οι καθαροί χώροι μπορεί να είναι πολύ συμβατικοί για να αφήσουν την έμπνευση να ρέει έτσι όπως θα έπρεπε για να ξετυλιχθεί το ταλέντο».

Και κάτι ακόμα...

Η Vohs υποστηρίζει πως «η τάξη παράγει υγιείς επιλογές, γενναιοδωρία και συμβατικότητα, ενώ η ακαταστασία παράγει δημιουργικότητα».

Τώρα λοιπόν που πιθανότατα διαβάζεις αυτό το άρθρο και βρίσκεσαι στο γραφείο, δεν θες να γεμίσεις με χαρτιά το τραπέζι δίπλα σου και να σκορπίσεις έγγραφα παντού; Έτσι για το YOLO βρε αδερφέ;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

8 πράγματα που μπορείς να κάνεις για να οργανώνεις καλύτερα την καθημερινότητά σου

6 κινήσεις ματ για να μην είναι ποτέ ακατάστατο το σπίτι σου