Πώς θα καταλάβεις ότι η δουλειά σου επιδρά θετικά στην ψυχική σου υγεία

Τζένη Ντεμιράι
Πώς θα καταλάβεις ότι η δουλειά σου επιδρά θετικά στην ψυχική σου υγεία

Το να υπάρχει καλή ισορροπία ανάμεσα στην επαγγελματική και προσωπική σου ζωή αποτελεί ένα σημάδι που αποδεικνύει ότι η δουλειά σου ωφελεί την ψυχική σου υγεία.

Η Δευτέρα είναι συνήθως μία δύσκολη ημέρα για τους περισσότερους και αυτή η δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι τη συγκεκριμένη ημέρα της εβδομάδας δεν αποκλείεται να σχετίζεται και με την αποστροφή που αισθάνονται για τις υποχρεώσεις που τη συνοδεύουν. Και ποια είναι η κύρια υποχρέωση; Μα φυσικά, η επιστροφή στη δουλειά μετά από ένα σαββατοκύριακο χαλάρωσης.

Η αλήθεια είναι ότι η εργασία είναι πολλά παραπάνω από έναν τρόπο που αναγκαζόμαστε να βρούμε για να πληρωθούμε και να ζήσουμε. Η επαγγελματική μας ζωή συχνά σχετίζεται με την ταυτότητά μας, μπορεί να γίνει πηγή ευχαρίστησης και ευεξίας και για αυτούς τους λόγους, η εύρεση μίας εργασίας που θρέφει αντί να εξαντλεί την ψυχική μας υγεία δεν αποτελεί πολυτέλεια, αλλά αναγκαιότητα.

Η career coach Lena Hardy σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Your Tango δείχνει τους τρόπους με τους οποίους μπορείς να καταλάβεις ότι είσαι ανάμεσα στους τυχερούς που έχουν βρει μία δουλειά η οποία επιδρά θετικά στην ψυχική τους υγεία.

pexels-rdne-stock-project-8278955.jpg

Πηγή εικόνας: Pexels

1. Ξυπνάς ανυπομονώντας να πας στη δουλειά

Το να ξυπνάς έχοντας την αίσθηση ανυπομονησίας για την επόμενη μέρα αποτελεί σημαντική ένδειξη ότι η εργασία σου επηρεάζει θετικά την ψυχική σου υγεία. Όταν είσαι ενθουσιασμένη για τα tasks που σε περιμένουν και χαίρεσαι ειλικρινά που θα δεις τους ανθρώπους με τους οποίους αλληλεπιδράτε στη δουλειά είναι ένα βασικό σημάδι ότι το επάγγελμά σου ευθυγραμμίζεται με τα πάθη και τις δεξιότητές σου.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι κάθε μέρα είναι τέλεια. Απλώς σημαίνει ότι υπάρχει μία γενική αίσθηση ικανοποίησης και προσμονής για την κάθε επόμενη ημέρα.

Το να αισθάνεσαι πάθος για τη δουλειά σου οδηγεί σε μία πολλαπλή επίδραση σε άλλους τομείς της ζωής σου. Πιθανό είναι να παρατηρήσεις πως έχεις περισσότερη ενέργεια, περισσότερες ιδέες και μία θετική αύρα. Ο ενθουσιασμός που αισθάνεσαι για αυτό που κάνεις αποτελεί έναν από τους βασικούς παράγοντες που μπορούν να σε οδηγήσουν στην επιτυχία.

Τα επτά χαρακτηριστικά που έχουν οι επιτυχημένες γυναίκες και θέλεις να ακολουθήσεις

2. Αισθάνεσαι επιτυχημένη

Η αίσθηση της επαγγελματικής ολοκλήρωσης είναι ένα σημάδι του θετικού αντίκτυπού της στη ζωή σου κα την ψυχική σου υγεία. Αυτή η αίσθηση της επιτυχίας μπορεί να έρθει κάνοντας ακόμα και απλά πράγματα, όπως το να λύσεις ένα σύνθετο πρόβλημα, να ολοκληρώσεις όσα έχεις να κάνεις στον σωστό χρόνο ή να βοηθήσεις ένας συνάδελφο που το χρειάζεται.

Όταν η δουλειά σου επιτρέπει να βιώνεις αυτές τις μικρές νίκες τακτικά, τότε είναι βέβαιο ότι η επίδραση που ασκεί στην ψυχική σου υγεία είναι πολύ θετική.

pexels-karolina-grabowska-7679583.jpg

Πηγή εικόνας: Pexels

3. Οι καλές μέρες είναι περισσότερες από τις κακές

Είναι απόλυτα φυσιολογικό να μην είναι όλες οι μέρες καλές. Υπάρχουν μέρες με περισσότερες προκλήσεις και προβλήματα αλλά όταν αυτές είναι λιγότερες από τις καλές μέρες, τότε έχεις ακόμα ένα σημάδι που δείχνει ότι η δουλειά σου κάνει καλό στην ψυχική σου υγεία.

Οι καλές μέρες στη δουλειά είναι εκείνες που σε κάνουν να αισθάνεσαι πως όσα κάνεις έχουν νόημα και αναγνωρίζονται. Όταν καταφέρνεις να αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά τις προκλήσεις της καθημερινότητας και αισθάνεσαι ότι σε σέβονται και σε εκτιμούν. Αυτές οι μέρες που είσαι ικανοποιημένη και περήφανη αντί για εξαντλημένη ή απογοητευμένη. Αν τις περισσότερες μέρες, λοιπόν, νιώθεις καλά, τότε αυτό υποδηλώνει ότι βρίσκεται σε ένα υγιές εργασιακό περιβάλλον, το οποίο ευνοεί την ψυχική σου υγεία.

4. Έχεις καλές σχέσεις με τους συναδέλφους σου

Η ποιότητα των σχέσεων με τους συναδέλφους σου είναι κρίσιμης σημασίας αφού σχετίζονται άμεσα με τον τρόπο που η δουλειά επηρεάζει την ψυχική σου υγεία. Οι θετικές αλληλεπιδράσεις και η αλληλοϋποστήριξη στον χώρο εργασίας μπορούν να ενισχύσουν την ικανοποίηση από την εργασία και την ψυχική σου υγεία. Όταν έχεις καλές σχέσεις με τους συναδέλφους σου δεν έχεις απλώς μία πιο ευχάριστη καθημερινότητα αλλά ταυτόχρονα κερδίζεις και ένα υποστηρικτικό και ενθαρρυντικό εργασιακό περιβάλλον.

pexels-canva-studio-3277806.jpg

Πηγή εικόνας: Pexels

Η career coach Lena Hardy επισημαίνει ότι οι υγιείς σχέσεις μεταξύ συναδέλφων χαρακτηρίζονται από ανοιχτή επικοινωνία, αμοιβαίο σεβασμό και συντροφικότητα. Αυτές οι σχέσεις μπορούν να προσφέρουν συναισθηματική υποστήριξη σε δύσκολες στιγμές και να αυξήσουν την ικανοποίηση που αισθάνεσαι από τα επιτεύγματά σου.

Μπορείς να κάνεις brand τον εαυτό σου; Η ειδικός εξηγεί πώς & γιατί να διαχειριστείς το «όνομά» σου

5. Υπάρχει καλή ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής

Το να υπάρχει καλή ισορροπία ανάμεσα στην επαγγελματική και προσωπική σου ζωή αποτελεί ένα σημάδι που αποδεικνύει ότι η δουλειά σου ωφελεί την ψυχική σου υγεία. Είναι σημαντικό η δουλειά σου να εντάσσεται στη ζωή σου και να μη γίνεται όλη σου η ζωή. Όταν η εργασία σου σέβεται τον προσωπικό σου χρόνο και σου επιτρέπει να απολαμβάνεις τη ζωή εκτός γραφείου συμβάλλει θετικά στην συναισθηματική σου ευημερία.

Είναι σημαντικό να υπάρχει σεβασμός των ορίων και να κατανοείται η σημασία του ελεύθερου χρόνου. Η ύπαρξη της ισορροπίας είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη της επαγγελματικής εξουθένωσης, τη μείωση του άγχους και τη διατήρηση της ευτυχίας.

Όταν έχεις χρόνο για την οικογένειά σου, τα χόμπι σου, την ξεκούραση και την προσωπική σου ανάπτυξη βελτιώνεται η ποιότητα της ζωής σου και γίνεσαι πιο παραγωγική στη δουλειά.

6. Οι ιδέες σου ακούγονται και εκτιμώνται

Το να αισθάνεσαι ότι οι ιδέες σου ακούγονται και εκτιμώνται στον χώρο εργασίας σου βοηθά σημαντικά την ψυχολογία σου. Όταν αισθάνεσαι ότι οι απόψεις σου εκτιμώνται συνδέεσαι περισσότερο με την ομάδα σου και τους στόχους της εταιρείας. Αυτό δε σχετίζεται μόνο με το να σε ακούνε αλλά και με το να αισθάνεσαι πως αυτά που λες μπορούν να οδηγήσουν σε θετική αλλαγή ή καινοτομία.

Πηγή κεντρικής εικόνας: Pexels