Καθαρά Δευτέρα: ένα γιορτινό τραπέζι – παράδειγμα  υγιεινής διατροφής για όλο τον χρόνο

Καθαρά Δευτέρα: ένα γιορτινό τραπέζι – παράδειγμα  υγιεινής διατροφής για όλο τον χρόνο

Η Καθαρά Δευτέρα είναι η γιορτή που σηματοδοτεί την έναρξη της Σαρακοστής.

Είναι πάντα η πρώτη Δευτέρα μετά το τέλος των Αποκριών και συνηθίζεται να γιορτάζεται στην ύπαιθρο. Πήρε αυτό το όνομα επειδή σηματοδοτεί την πνευματική και σωματική κάθαρση για την είσοδο στη Σαρακοστή. Στο επίκεντρο αυτής της ημέρας, βρίσκεται η διατροφή και οι ιδιαίτερες γεύσεις που τη συνοδεύουν.

Για τη γιορτή αυτή, η οικογένεια συγκεντρώνεται γύρω από το τραπέζι που έχει στρωθεί από νωρίς και το οποίο περιέχει θαλασσινά, όσπρια, λαχανικά, ελιές, λαγάνα και χαλβά, τρόφιμα δηλαδή που μπορούν να ορίσουν μία πλήρη και υγιεινή διατροφή. Πιο συγκεκριμένα:

Τα όσπρια: Είναι τα πιο πλήρη τρόφιμα στη φύση. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης, σύνθετους υδατάνθρακες με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, φυτικές ίνες και μικρή ποσότητα υγιεινών λιπαρών. Συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και στην προστασία της καρδιάς και των αγγείων.

Τα θαλασσινά: Μια τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης με υψηλή βιολογική αξία. Ο σημαντικότερος, όμως, διατροφικός τους ρόλος στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας είναι η παροχή Ω-3 λιπαρών οξέων και βιταμίνης Β12. Συγκεκριμένα, η Β12 είναι μία βιταμίνη απαραίτητη για την παραγωγή ερυθροκυττάρων, την όποια βρίσκουμε μόνο σε ζωικές τροφές.

Οι ελιές: Αποτελούν την πρώτη ύλη για την παραγωγή του ελαιόλαδου και περιέχουν όλα αυτά τα ισχυρά αντιοξειδωτικά που δίνουν στο ελαιόλαδο τα μοναδικά διατροφικά οφέλη στον οργανισμό μας.

Τα λαχανικά: Σε όποια μορφή και αν καταναλωθούν (ωμά, βραστά ή ψητά), προσφέρουν ποικιλία βιταμινών και ιχνοστοιχείων, φυτικές ίνες και πολύ λίγες θερμίδες. Αυτός ο συνδυασμός τα καθιστά απαραίτητα τρόφιμα για το καθημερινό διαιτολόγιο όλων των ανθρώπων, προσφέροντας θρέψη και ευκολότερο έλεγχο του βάρους.

Ο χαλβάς: Ο πρωταγωνιστής της Καθαράς Δευτέρας! Ο χαλβάς είναι και αυτός αναπόσπαστο μέρος των υγιεινών τροφίμων που καταναλώνουμε εκείνη τη μέρα, μαζί με τη λαγάνα. Παράγεται από ταχίνι, δηλαδή 100% αλεσμένο σουσάμι, και έτσι διατηρεί ακέραια όλα τα ευεργετικά οφέλη του πολύτιμου αυτού σπόρου. Είναι ένα από τα βασικά εδέσματα του παραδοσιακού εορταστικού τραπεζιού της ημέρας, αλλά και της περιόδου της Σαρακοστής. Τον συναντάμε σε διάφορες παραλλαγές γεύσεων, όπως βανίλια, κακάο ή αμύγδαλα. Θα μπορούσαμε να τον χαρακτηρίσουμε και ως ένα υγιεινό γλυκό, λόγω της ιδιαίτερης γεύσης του. Προσφέρει σημαντική ποσότητα μικροθρεπτικών συστατικών, όπως μαγνήσιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, ασβέστιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β και είναι πλήρως ενταγμένος στη Μεσογειακή διατροφή. Η σησαμίνη και σησαμολίνη είναι ακόμα δύο φυτοσυστατικά, με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, που περιέχουν ο χαλβάς και το ταχίνι και προστατεύουν τον οργανισμό από την οξείδωση, ενώ μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων νόσων.

Όλα τα τρόφιμα της Καθαράς Δευτέρας μαζί, αλλά και κάθε ένα ξεχωριστά, θα πρέπει να αποτελούν μέρος της καθημερινής διατροφής όλων. Σύμφωνα με την παράδοση, αλλά και την επιστήμη, οι τροφές αυτές συμβάλλουν στην κάθαρση του οργανισμού, ενώ η τακτική τους κατανάλωση μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση της καλής υγείας.