Missoni Fall 2022: Ο οίκος που ταυτίστηκε με τα knitwears μπαίνει σε μια νέα εποχή

Ναταλία Κατσακιώρη
Missoni Fall 2022: Ο οίκος που ταυτίστηκε με τα knitwears μπαίνει σε μια νέα εποχή
Photo: Imax Tree

Η νέα συλλογή της Missoni, που θα κυκλοφορήσει και στην χώρα μας, σηματοδοτεί το πέρασμα τπου οίκου σε μία νέα περίοδο δημιουργίας.

Το σκηνικό του φετινού show της Missoni ήταν αρκετά πρωτοποριακό για τον κορυφαίο ιταλικό οίκο. Ένα minimal catwalk με μεγάλες εγκαταστάσεις από λάμπες led που αναπαριστούν τα iconic σχέδια του label, σε έντονα χρώματα και την χαρακτηριστική zic zac γραμμή των πλεκτών του.

Ο οίκος Missoni δημιουργήθηκε το 1984 από τους ο Ottavio Missoni και Rosita Jelmini , ξεκινώντας ως ένα εργαστήρι κατασκευής πλεκτών. Η εμπειρία, η δεξιοτεχνία και οι τεχνικές γνώσεις, επιτρέπουν στο νεαρό ζευγάρι να αναπτύξει μια καινοτομία στα lightweight πλεκτά, που έμελλε να γίνει το ορόσημο του οίκου.

Παρόλο που συνεργάζονταν στην δημιουργία των συλλογών, ο Ottavio Missoni επικεντρωνόταν στην κατασκευαστική πλευρά και τον σχεδιασμό της ύφανσης, ενώ η Rosita Jelmini οραματιζόταν το design των ρούχων. Η εφευρετικότητα του Ottavio και το πάθος της Rosita δημιουργούν τα iconic print της Missoni, που εμπνέονται από τα υφαντά των Αζτέκων και των Ίνκας, την αφηρημένη τέχνη, τον ιμπρεσιονισμό και την art deco.


https://www.instagram.com/p/CakEPTvM_XL

Ερχόμενοι στο σήμερα η νέα Fall 2022 συλλογή της Missoni είναι και η τελευταία που παρουσίασε ο Alberto Caliri, αφού μετά από μία σειρά αλλαγών που επρόκειτο να γίνουν στον οίκο, ο ίδιος αποφάσισε να κλείσει την μακρόχρονη πορεία του δίπλα στην Angela Missoni. Στο τιμόνι του οίκου θα είναι στο εξής ο Filippo Grazioli.

Το κύκνειο άσμα, λοιπόν, του επί 20 χρόνια creative director της Missoni, περιλαμβάνει ένα κράμα παράδοσης και νεωτερισμών. Έχοντας ως βάση την βαθιά κληρονομιά και την κορυφαία δεξιοτεχνία του label, για την οποία φημίζεται παγκοσμίως, δημιούργησε μια πιο minimal collection, που συνδυάζει τα πληθωρικά knitwears με νεανικά κομμάτια και πανωφόρια.

Mini εφαρμοστά φορέματα, strapless και maxi γραμμές που ακουμπούν το πάτωμα, oversized cardigans με τις signatures πλέξεις του οίκου και ημιδιάφανα perforated κομμάτια, σεταρισμένα με boxy δερμάτινα πανωφόρια, biker jackets και γιλέκα. High light της συλλογής ήταν οι ολόσωμη κατακόκκινη leather ολόσωμη φόρμα και οι maxi ζακέτες σε λαμπερό κίτρινο και πράσινο.


https://www.instagram.com/p/CadC4GYMlga

«Ήθελα να δώσω στα πλεκτά μια ζωντανή, ζεστή, συναισθηματική ποιότητα,» δήλωσε ο Alberto Caliri. Ολόκληρη η συλλογή κινήθηκε ανάμεσα σε αντιθέσεις και ισορροπίες: από την μία το κομψό, αστικό, μιλανέζικο πνεύμα και από την άλλη μια νέα, μοντέρνα, ροκ διάθεση.



Χρησιμοποιήθηκαν, επίσης, νέες τεχνικές, που δημιούργησαν διαφορετικές υφές, σχήματα και ποιότητες σε κάποια από τα κομμάτια με cashmere, τα οποία ήταν κομμένα και ελαφρώς φθαρμένα, δίνοντας την αίσθηση του «ελαττώματος». «Για μένα μεταφέρουν την ίδια οικεία αίσθηση που δημιουργούν οι ρυτίδες πάνω σε ένα όμορφο πρόσωπο,» εξήγησε ο Caliri.

Διαβάστε επίσης:

Oscars: Οι καλύτερες εμφανίσεις όλων των εποχών που έκαναν statement στο red carpet του θεσμού

Show some leg: Η μόδα αυτή την άνοιξη ανεβάζει το σκίσιμο σε φούστες και φορέματα