Η μητέρα με το παιδί δε μοιράζεται μόνο μία μοναδική αγάπη αλλά και τον ίδιο γενέθλιο μήνα

Τζένη Ντεμιράι
Η μητέρα με το παιδί δε μοιράζεται μόνο μία μοναδική αγάπη αλλά και τον ίδιο γενέθλιο μήνα

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Population Studies, διαπίστωσε ότι οι πιθανότητες ένα παιδί να έχει γενέθλια τον ίδιο μήνα με τον πατέρα του παρουσιάζει 2% αύξηση.

Οι μητέρες μοιράζονται τα πάντα με τα παιδιά τους, από τα γονίδια μέχρι το γεύμα και το μπάνιο τους, ενώ μία νέα έρευνα απέδειξε ότι σε κάποιες περιπτώσεις μοιράζονται ακόμα και τον μήνα γενεθλίων τους.

Πιο αναλυτικά, μία νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο έγκριτο περιοδικό Population Studies, επισημαίνει ότι είναι πολύ πιθανό ένα παιδί να γεννηθεί τον ίδιο μήνα που γεννήθηκε η μητέρα του.

Ερευνητές από την Ισπανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες εξέτασαν επίσημα στοιχεία πάνω από 10 εκατομμύρια γεννήσεων σε Ισπανία και Γαλλία, που κάλυπταν διαφορετικές δεκαετίες.

mitera-paidi.jpg

Πηγή: Pexels

Τι δείχνει η έρευνα για τον γενέθλιο μήνα ενός παιδιού

Πιο αναλυτικά, χρησιμοποιώντας τις ημέρες γέννησης των γονιών και των παιδιών τους, οι επιστήμονες έβγαλαν ορισμένα ενδιαφέροντα συμπεράσματα.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι γεννήσεις σε κάθε χώρα τείνουν να ακολουθούν ένα συγκεκριμένο μοτίβο, αφού σε συγκεκριμένες εποχές γεννιούνται περισσότερα παιδιά από όσα σε άλλες εποχές.

Όταν οι επιστήμονες χώρισαν τα δεδομένα των γεννήσεων σε groups, διαπιστώθηκε ότι στο 4,6% των περιπτώσεων μητέρα και παιδί μοιράζονταν τον ίδιο γενέθλιο μήνα.

Επιπλέον, τα αδέλφια έχουν 12,1% πιθανότητες να μοιράζονται τον ίδιο μήνα γέννησης, ενώ οι γονείς είχαν 4,4% περισσότερες πιθανότητες να μοιράζονται μεταξύ τους τον ίδιο μήνα γέννησης. Τέλος, οι πιθανότητες τα παιδιά να είχαν τον ίδιο μήνα γέννησης με τον πατέρα τους ήταν 2%.

paidi-mama.jpg

Πηγή: Pexels

5 χαρακτηριστικά που πρέπει να έχουν οι μητέρες που μεγαλώνουν γιους, εκτός από την άνευ όρων αγάπη

Τα συμπεράσματα των ειδικών

Η Dr. Adela Recio Alcaide και η καθηγήτρια του City University, Luisa N. Borrell, ισχυρίζονται ότι οι αιτίες των αποτελεσμάτων είναι «τόσο κοινωνικές όσο και βιολογικές». Σύμφωνα με τις ίδιες, εν μέρει αυτό έγκειται στο πώς άτομα με παρόμοιο υπόβαθρο τείνουν να ζευγαρώνουν, επηρεάζοντας τα πρότυπα γέννησης.

Για παράδειγμα, στην Ισπανία μία γυναίκα υψηλού μορφωτικού επιπέδου είναι πιθανότερο να γεννήσει την άνοιξη. Αυτή η τάση που δείχνει να κυριαρχεί, μεταβιβάζεται από γενιά και γενιά, καθώς άτομα με υψηλό μορφωτικό υπόβαθρο ζευγαρώνουν με άτομα που έχουν το ίδιο υπόβαθρο, δημιουργώντας έναν οικογενειακό δεσμό με μια συγκεκριμένη εποχή γέννησης και μερικές φορές με έναν συγκεκριμένο μήνα γέννησης.

Επιπλέον, οι βιολογικοί παράγοντες που είναι γνωστό ότι επηρεάζουν την εποχικότητα των γεννήσεων -όπως η θερμοκρασία, η υγρασία και η διαθεσιμότητα τροφής- εξαρτώνται επίσης από τα κοινωνικό-δημογραφικά χαρακτηριστικά, καθώς οι διάφορες κοινωνικές ομάδες εκτίθενται σε αυτούς τους βιολογικούς παράγοντες σε διαφορετικό βαθμό, σημειώνει η Borrell.

Αν και η μελέτη αυτή δείχνει σίγουρα ενδιαφέροντα μοτίβα σχετικά με τον μήνα γέννησης ενός βρέφους, οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει, συμπεριλαμβανομένης της έρευνας για το πώς το πότε γεννιέται ένα παιδί μπορεί να επηρεάσει το μέλλον του.

3 τρόποι που ο ρόλος της μητέρας επηρεάζει τις σχέσεις μας ως ενήλικες

Πηγή κεντρικής εικόνας: Pexels