3 τρόποι που ο ρόλος της μητέρας επηρεάζει τις σχέσεις μας ως ενήλικες

Πατούλια Κατερίνα
3 τρόποι που ο ρόλος της μητέρας επηρεάζει τις σχέσεις μας ως ενήλικες

Κι όμως, οι μελλοντικές σχέσεις σου, έχουν μεγάλη σύνδεση με τη μητέρα σου και τη δική της σχέση με τον πατέρα σου.

Οι μητέρες παίζουν καθοριστικό στη ζωή μας, με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, από το να μας φέρουν στη ζωή, να μας ταΐσουν, να μας φροντίσουν, να μας δείξουν τον κόσμο. Στη βρεφική ηλικία, ο δεσμός με τη μητέρα μας είναι ο πρώτος και πιο σημαντικός στη ζωή μας και το πώς μας μεγαλώνει η μητέρα μας διαμορφώνει πολλά κομμάτια του χαρακτήρα μας. Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο μας επηρεάζει ο δεσμός με τη μητέρα μας, έχει να κάνει και με το πώς διαμορφώνουμε τις προσωπικές μας σχέσεις μεγαλώνοντας.

Συγκεκριμένα, μπορεί να παίξει ρόλο με τρεις τρόπους:

1705317279535-214575718-MITERA1.jpg

Πώς φερόμαστε στους δεσμούς μας:

​ Ο ρόλος που παίζει η μητέρα μας στην ανατροφή μας καθορίζει πολλά για το πώς θα συμπεριφερόμαστε αργότερα ως ενήλικες. Αυτό ισχύει και για το πώς συμπεριφερόμαστε με τους συντρόφους που θα έχουμε. Γενικά, τα κορίτσια τείνουν να μιμούνται τη συμπεριφορά της μητέρας στην προσωπική τους ζωή και αναζητούν τη συμπεριφορά του πατέρα στους μελλοντικούς συντρόφους. Αν δεθήκαμε περισσότερο με τη μητέρα μας, είναι πιο πιθανό να μιμηθούμε τη συμπεριφορά της, ακόμη και στις σχέσεις που επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε.

Πώς δείχνουμε την τρυφερότητά μας

Ένας άλλος σημαντικός ρόλος της μητέρας είναι να δείχνει στοργή και να φροντίζει τα παιδιά της, κάτι που οδηγεί στο δέσιμο μεταξύ μητέρας και παιδιού. Το δέσιμο συμβαίνει όταν ικανοποιούνται οι σωματικές ανάγκες, όπως το τάισμα, η παρηγοριά όταν κλαίμε και η αγκαλιά. Διαπιστώνουμε επίσης σε νεαρή ηλικία πώς οι γονείς μας δείχνουν στοργή ο ένας στον άλλο.

Αυτό επηρεάζει άμεσα τον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε, δίνουμε και λαμβάνουμε αγάπη και στοργή ως ενήλικες. Ο τύπος των δεσμών που σχηματίζουμε με τους πιθανούς συντρόφους μπορεί να εντοπιστεί στο είδος της στοργής και της φροντίδας που δείχναμε ως παιδιά και βλέπαμε μεταξύ των γονιών μας. Αυτό ισχύει και για τις αρνητικές σχέσεις, καθώς μπορεί να μην τις αναζητούμε επειδή τις απολαμβάνουμε, αλλά επειδή μας είναι γνωστές αφού έτσι βιώσαμε τη σχέση των γονιών μας.

1705317263843-405466561-mother.jpg

Πώς επικοινωνούμε

Ο ρόλος της μητέρας στη ζωή και στην ανατροφή μας, καθορίζει επίσης τον τρόπο επικοινωνίας με τους άλλους. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για το πώς επικοινωνούμε με τους συντρόφους μας στις σχέσεις μας, γιατί, όπως συμβαίνει και με τη στοργή, γινόμαστε μάρτυρες του πώς οι γονείς μας επικοινωνούν μεταξύ τους και το μιμούμαστε.

Μαθαίνοντας τα πρότυπα επικοινωνίας από τη σχέση των γονιών μας, μαθαίνουμε επίσης πώς να χειριζόμαστε τις συγκρούσεις. Καλώς ή κακώς, ο τρόπος με τον οποίο οι γονείς μας αντιμετώπισαν τα ζητήματα που είχαν μεταξύ τους είναι πιθανό να είναι ο ίδιος με τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε ζητήματα στις αισθηματικές μας σχέσεις ως ενήλικες.

5 φορές που εκτίμησα περισσότερο τη μαμά μου από τότε που απέκτησα παιδιά!