Ιδού μία φωτογραφία που μου ξυπνάει τα πιο δυνατά συναισθήματα

Ιωάννα Κατσίμπα
Ιδού μία φωτογραφία που μου ξυπνάει τα πιο δυνατά συναισθήματα

Και τελικά αναρωτιέμαι, οι φωτογραφίες με τη μεγαλύτερη «επιτυχία», μεταφράζονται σε likes ή στο συναίσθημα που αισθάνεσαι κάθε φορά που τις κοιτάς;

Ας ξεκινήσουμε αυτό το άρθρο κάνοντας ένα διασκεδαστικό κουίζ: Πόσες φορές έχεις κάνει upload στα SoMe μία φωτογραφία, η οποία παρότι δεν είναι η αγαπημένη σου, έχει τις κατάλληλες προϋποθέσεις, έτσι ώστε να σπάσει το ρεκόρ των likes σου; Αρκεί να ανατρέξεις στο άλμπουμ του κινητού σου και πολύ γρήγορα θα συνειδητοποιήσεις πως υπάρχουν ξεχασμένες φωτογραφίες, οι οποίες μπορεί να μην είναι απολύτως «instagramικές», όμως σου ξυπνάνε τα πιο δυνατά συναισθήματα.

Και τελικά αναρωτιέμαι, οι φωτογραφίες με τη μεγαλύτερη «επιτυχία», μεταφράζονται σε likes ή στο συναίσθημα που αισθάνεσαι κάθε φορά που τις κοιτάς; Η απάντηση για εμένα, ήρθε μέσα από ένα γρήγορο scroll στο Instagram μου, τη στιγμή που χαζεύοντας το προφίλ μου, έμεινα για ολόκληρα λεπτά σε μία φωτογραφία, κοιτάζοντας το χαμόγελό μου και κάπως ασυναίσθητα, χαμογέλασα ξανά με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.

Κάπως έτσι, συνειδητοποίησα ότι μπορεί να έχουν περάσει σχεδόν δύο χρόνια από τότε, ωστόσο, υπάρχει κάτι που συνδέει διαχρονικά το κορίτσι εκείνης της φωτογραφίας με αυτό που είμαι σήμερα: Το πιο υγιές και λαμπερό χαμόγελό μου, που σίγουρα είναι κάτι περισσότερο από τα μπροστινά μου δόντια. Διότι τελικά, αν αξίζει κάτι σε μία φωτογραφία, είναι τα συναισθήματα που «κρύβονται» πίσω από αυτή και όχι η αψεγάδιαστη εικόνα.

Από τις αποσκευές μας δεν έλειπε το πιο λαμπερό χαμόγελο

Ήταν λοιπόν, 16 Ιανουαρίου του 2022, είχαμε φορτώσει το αυτοκίνητο με όλα τα απαραίτητα για μία χειμερινή εξόρμηση σε έναν από τους πιο δημοφιλείς ορεινούς προορισμούς στην Ελλάδα και το GPS έδινε την άφιξή μας στην Πορταριά Πηλίου σε τρεις ώρες και 28 λεπτά. Έτσι και έγινε, το μεσημεράκι ήμασταν ήδη εκεί, κάναμε check in στο ξενοδοχείο, φρεσκαριστήκαμε, φροντίσαμε το πιο λαμπερό μας χαμόγελο με τη βοήθεια της ΑΙΜ και ξεκινήσαμε την εξερεύνηση στην πατρίδα των Κενταύρων.

Ποιος να μου το έλεγε, πως λίγη ώρα αργότερα θα είχα στο άλμπουμ των φωτογραφιών μου την αγαπημένη μου φωτογραφία, εκείνη που μου ξυπνάει μέχρι και σήμερα τα πιο δυνατά συναισθήματα, μου υπενθυμίζει τις πιο αξέχαστες αναμνήσεις με τον σύντροφό μου και αποτυπώνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο πως, το «μυστικό» για να δείχνουμε αλλά και να αισθανόμαστε λαμπερές και όμορφες, δεν είναι να έχουμε τα πιο μεγάλα, λευκά, τέλεια, ίσια δόντια, αλλά το πιο λαμπερό χαμόγελο.

Διότι, μπορεί το στόμα μας να σχηματίζει το χαμόγελο, αλλά τελικά η καρδιά μας είναι εκείνη που πρώτη χαμογελά. Και να σου πω ένα «μυστικό»; Αν έγραφα σήμερα το caption της φωτογραφίας, σίγουρα δεν θα υπήρχε πιο to the point περιγραφή από τη συνειδητοποίηση πως… «Χαμογελάω από καρδιάς».

IOANNA2.png

Το χαμόγελό μου είναι το δυνατό μου σημείο

Μπορεί αυτή τη στιγμή να κάθομαι στον καναπέ, λησμονώντας εκείνη την εκδρομή, ευτυχώς όμως γνωρίζω πως υπάρχει μία καθημερινή συνήθεια που «φρεσκάρει» καθημερινά τη μνήμη μου, επαναφέροντας τα πιο δυνατά συναισθήματα στην everyday routine μου.

Και για εσένα, που αναρωτιέσαι ποια είναι αυτή η συνήθεια, η απάντηση έρχεται από τα πρώτα κιόλας χρόνια της ζωής μου, τότε που είχα τα πιο παράξενα δόντια ή δεν τα είχα καθόλου, μέχρι και σήμερα, που το χαμόγελο που υπάρχει στον καθρέφτη, μετά από κάθε φορά που φροντίζω την υγιεινή των δοντιών μου, αντανακλά όλα όσα αισθάνομαι.

Και έτσι, γνωρίζω πως μέσα σε μία καθημερινότητα γεμάτη φίλτρα, likes και αψεγάδιαστες εικόνες, το χαμόγελό μου είναι το πιο δυνατό μου σημείο. Γι’ αυτό άλλωστε, είναι εξίσου σημαντικό να φροντίζω για την υγεία του και όχι μόνο για την εμφάνισή του, είτε βρίσκομαι στο μακρινό Πήλιο είτε στον καθρέφτη του σπιτιού μου.

Ναι, πλέον είμαι πιο σίγουρη από ποτέ, πως ούτε τα likes, ούτε τα αμέτρητα comments είναι ικανά να με γεμίσουν με τα πιο δυνατά συναισθήματα. Βλέπεις, όπως λέει και η AIM στην πρόσφατη καμπάνια της, το χαμόγελό μας είναι αυτό που κουβαλάει μέσα του τις στιγμές ολόκληρης της ζωής μας -και ίσως ακόμη και τις ίδιες μας τις ανασφάλειες.

CHRISTINA-3.jpg

Την επόμενη φορά λοιπόν, που θα έρθω αντιμέτωπη με το δίλημμα της πιο αψεγάδιαστης φωτογραφίας μου και εκείνης που αποτυπώνει τα πιο δυνατά μου συναισθήματα, δεσμεύομαι να κάνω τη σωστή επιλογή «από καρδιάς». Μέχρι τότε, θα συνεχίσω να φροντίζω για την υγεία και όχι μόνο για την εμφάνιση του πιο λαμπερού μου χαμόγελου.