Πάπυρος: Ένα αρχαίο φυτό με μυστηριώδη μυρωδιά που σε ταξιδεύει πίσω στον χρόνο

Χριστίνα Αναστασία Χρόνη
Πάπυρος: Ένα αρχαίο φυτό με μυστηριώδη μυρωδιά που σε ταξιδεύει πίσω στον χρόνο

Τα αρώματα με πάπυρο είναι εξαιρετικά ιδιαίτερα, αλλά και πολύπλευρα. Σήμερα θα μάθεις λοιπόν τα πάντα για αυτή τη νότα που τόσο λατρεύουμε εδώ στο Queen.gr και δεν έχει την αναγνωρισιμότητα που της αξίζει.

Hey Queen! Όχι, δεν έχεις χάσει τις ημέρες. Πράγματι σήμερα είναι Παρασκευή και όχι Τρίτη. Αργήσαμε λιγάκι να ετοιμάσουμε το εβδομαδιαίο αρωματικό θέμα, αλλά τα καταφέραμε. Σήμερα λοιπόν θα μιλήσουμε για μία τέλεια νότα και θέλουμε να καθίσεις αναπαυτικά και να απολαύσεις το πόνημά μας.

Όταν σκέφτεσαι τη λέξη πάπυρος, σίγουρα σου έρχονται στο μυαλό περγαμηνές. Δεν είναι παράλογο. Ο πάπυρος είναι ταυτισμένος με την αρχαία Αίγυπτο και από εκεί θα αρχίσουμε το αρωματικό μας «ταξίδι». Για να καταλάβουμε τον πάπυρο σαν αρωματική νότα, θα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή αφού κλείσουμε τα μάτια μας και βρεθούμε νοερά στις όχθες του ποταμού Νείλου στην Αίγυπτο.

pap.jpg

Φραγκοστάφυλο: Το μικροσκοπικό μούρο που χαρίζει μυστήριο και βάθος στα αρώματα

Το έλαιο από πάπυρο, προέρχεται από το φυτό… πάπυρος (duh!) που στα λατινικά ονομάζεται Cyperus papyrus. Πρόκειται για ένα υδρόβιο φυτό που ευδοκιμεί κατά μήκος των όχθεων του Νείλου και σε όλη την Αίγυπτο, κυρίως σε ελώδεις περιοχές όπου οι ρίζες του μπορούν να παραμείνουν βυθισμένες στο νερό. Παρ’ όλο που στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα ζιζάνιο, ο πάπυρος μπορεί να φτάσει σε πολύ μεγάλα ύψη όταν βρίσκεται στον ήλιο που λατρεύει και δει καταλαμβάνει τα πάντα στο πέρασμά του. Ο Πάπυρος είναι μια ανεξάρτητη «βασίλισσα» που ευδοκιμεί σε ένα μέρος.

Fun Fact! Η λέξη πάπυρος προέρχεται από την αρχαία Αιγυπτιακή λέξη «pa-pu-ro», η οποία σημαίνει «βασιλικός, αυτός που ανήκει στο βασιλικό μονοπώλιο» και δηλώνει ότι το φυτό ανήκε στα προϊόντα μονοπωλίου του Φαραώ.

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν τον πάπυρο… πολύ! Η κύρια χρήση του ήταν ως υλικό γραφής, αφού τον μετέτρεπαν σε χαρτί, διασταυρώνοντας τις ινώδεις λωρίδες του και αφήνοντάς τις να στεγνώσουν στον ήλιο. Ο πάπυρος χρησιμοποιούνταν για επίσημα έγγραφα, θρησκευτικά κείμενα ή ακόμη και για ερωτικές επιστολές. Καθώς όμως ο πάπυρος ήταν ένα προϊόν εντατικής εργασίας και ακριβός, οι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν «πρόχειρα» από υπολείμματα ξύλου και φυτών, ώστε να μην χαλάσουν τις πολύτιμες σελίδες άδικα.

making.jpg

Κάστανο: Η νοσταλγική νότα που μυρίζει Χριστούγεννα υπάρχει στα πιο «ζεστά» αρώματα

Ο πάπυρος, ωστόσο, χρησιμοποιήθηκε και για πολλά ακόμη προϊόντα όπως παπούτσια, βάρκες, πανιά σκαφών, παιχνίδια, σκιές παραθύρων, ψάθες, σχοινί, έπιπλα, ρούχα, φάρμακα και αρώματα.. Όπως αντιλαμβάνεσαι, η ιστορία του παπύρου δεν είναι μόνο τεράστια, είναι και αρωματική. Πώς μυρίζει λοιπόν ο πάπυρος;

Ο πάπυρος έχει ένα υπέροχα αρωματικό-ξυλώδες άρωμα που αποκτά πιο πικάντικες ή γήινες όψεις, ανάλογα με το που έχει καλλιεργηθεί. Μάλιστα, μερικά είδη παπύρου αποκτούν ακόμη και πιο καπνιστές, δερματώδεις μυρωδιές. Στην αρχαιότητα, οι beauty addicts Αιγύπτιοι άνδρες χρησιμοποιούσαν παραδοσιακά τον πάπυρο ως άρωμα. Ωστόσο, ήταν γνωστό ότι η Κλεοπάτρα χρησιμοποιούσε λάδι παπύρου στη ρουτίνα ομορφιάς της και έκανε τον πάπυρο trend στις γυναίκες. Σήμερα, το άρωμα είναι γνωστό για τη σαγηνευτική, unisex ελκυστικότητά του.

Bottle_and_lid_naming_Thutmose_III_MET_DP116086.jpg

Ιερά αρωματικά αρωματικά δοχεία και βάζα λαδιού με τη σφραγίνδα του Thutmose III περίπου το 1472 π.Χ.

Fun Fact! Tο μεθυστικό άρωμα του παπύρου μπορεί να φορεθεί και μόνο του, εκτός των αρωματικών συνθέσεων και είναι γνωστό αφροδισιακό!

Η νότα από πάπυρο στην αρωματοποιία, είναι ένα νεύμα στον αρχαίο κόσμο, αφού μας παραπέμπει σε εικόνες παλαιών χειρόγραφων, αιγυπτιακής παράδοσης και τις γαλήνιες όχθες του Νείλου. Οι σύγχρονοι αρωματοποιοί το λατρεύουν όχι μόνο για το πλούσιο άρωμά του αλλά και για τις σταθεροποιητικές του ιδιότητες. Βλέπεις, η προσθήκη παπύρου σε μία αρωματική σύνθεση, εξασφαλίζει μεγαλύτερη διάρκεια. Γι’ αυτό το βρίσκουμε κυρίως στη βάση της αρωματικής πυραμίδας όπως το βετιβέρ,το σανδαλόξυλο και τον κέδρο.

gfd.jpg
Echter Papyrus (Cyperus papyrus)

Εδώ στο beauty department είχαμε την τύχη να μυρίσουμε το έλαιο του πάπυρου και έκτοτε το ερωτευτήκαμε παράφορα. Γι’ αυτό παρακάτω θα βρεις αρώματα που το περιέχουν στην πυραμίδα τους και είναι όλα τόσο διαφορετικά μεταξύ τους, αλλά και τόσο ερωτεύσιμα! Enjoy queen…

Βετιβέρ: Η νότα του φυτού που ονομάζεται και «λιακάδα» μόνο ηλιόλουστη δεν μπορείς να την πεις

EAU-EGYPTIENNE(r).png

CINQ MŌNDES, EAU ÉGYPTIENNE®

Με νότες από πάπυρο, τριαντάφυλλο, μέντα, γεράνι, γιασεμί και λιβάνι.

Papyrus-Moleculaire.png

MAISON CRIVELLI, PAPYRUS MOLÉCULAIRE

Με νότες από πάπυρο, κόλιανδρο, σανδαλόξυλο, πιπέρι, καπνό και δέρμα.

sisley.png

SISLEY PARIS, L'EAU RÊVÉE D'HUBERT

Με νότες από πάπυρο, μέντα, shiso, φύλλα bucchu, κέδρος, πατσουλί και ambroxan.

AMOUAGE-SUNSHINE-WOMAN-EAU-DE-PARFUM.png

AMOUAGE, SUNSHINE WOMAN EAU DE PARFUM

Με νότες από πάπυρο, αμύγδαλο, γιασεμί, βανίλια, μανόλια, καπνό και πατσουλί.

TOM-FORD-EBENE-FUME.png

TOM FORD, EBÈNE FUMÉ

Με νότες από πάπυρο, palo santo, μαύρο πιπέρι, έβενο και έλαιο κιστού.

LANCOME-LA-NUIT-TRESOR-EAU-DE-PARFUM.png

LANCÔME, LA NUIT TRESOR EAU DE PARFUM

Με νότες από πάπυρο, αχλάδι,, βανίλια, φρούτα του πάθους, θυμίαμα και καφέ.

MAISON-FRANCIS-KURKDJIAN-OUD-SILK-MOOD-EXTRAIT-DE-PARFUM.png

MAISON FRANCIS KURKDJIAN, OUD SILK MOOD EXTRAIT DE PARFUM

Με νότες από πάπυρο, oud, τριαντάφυλλο και περγαμόντο.

BYREDO-ROSE-OF-NO-MAN'S-LAND-EAU-DE-PARFUM.png

BYREDO, ROSE OF NO MAN'S LAND EAU DE PARFUM

Με νότες από πάπυρο, ροζ πιπέρι, τριαντάφυλλο, φραμπουάζ και λευκό κεχριμπάρι.

MEMO-PARIS-TIGER'S-NEST.png

MEMO PARIS, TIGER’S NEST

Με νότες από πάπυρο, λάιμ, οσμανθό, υλάνγκ-υλάνγκ, βανίλια και σαφράν.

chloe.png

CHLOÉ, ATELIER DES FLEURS PAPYRUS

Με νότες από πάπυρο, εσπεριδοειδή, σπόρους τόνκα, έλαιο τζοτζόμπα και γαρύφαλλο.