Φραγκοστάφυλο: Το μικροσκοπικό μούρο που χαρίζει μυστήριο και βάθος στα αρώματα

Χριστίνα Αναστασία Χρόνη
Φραγκοστάφυλο: Το μικροσκοπικό μούρο που χαρίζει μυστήριο και βάθος στα αρώματα

Το φραγκοστάφυλο aka blackcurrant δεν είναι απόλυτα φρουτένιο ούτε πράσινο. Είναι μία περίπλοκη νότα που εμπεριέχεται στα πιο ενδιαφέροντα και κλασικά αρώματα. Ώρα να μάθεις τα πάντα για αυτό!

Το φραγκοστάφυλο, ή Ribes Nigrum στα λατινικά, είναι ένα μικροσκοπικό μούρο με αμέτρητες ιδιότητες. Μην το μπερδεύεις με το βατόμουρο ή με άλλα μούρα. Δες κάτω ποια είναι τα διάφορα μούρα για να ξεχωρίσεις το φραγκοστάφυλο!

Copy of Copy of Copy of Untitled Design - 1

Στα αγγλικά ονομάζεται black currant και πρέπει να αναλύσουμε πρώτα την αγγλική του ονομασία για να φτάσουμε στην Ελληνική. Βλέπεις, το αγγλικό όνομα blackcurrant, προέρχεται από τον συνδυασμό δύο λέξεων: Black και currant. Το black, μαύρο, αναφέρεται ασφαλώς στο χρώμα του μούρου. Το currant ωστόσο σημαίνει σταφίδα και έχει τις ρίζες της στην παλαιά γαλλική φράση «raisins de Corinthe», που σημαίνει «σταφίδες της Κορίνθου». Αρχικά, η ονομασία αναφερόταν σε ένα είδος μικρού σταφυλιού χωρίς κουκούτσι, που έβρισκε κανείς στην περιοχή της Κορίνθου στην αρχαία Ελλάδα. Αργότερα το όνομα μετατράπηκε σε cassis στα Γαλλικά και προσαρμόστηκε στα Αγγλικά ως Currant.

Chanoine_Kir_-_1963.jpg

Ο Félix Kir μπροστά σε ποτήρια με Κir!

Fun Fact! To Kir Royal, το πολυτελές κοκτέιλ έχει άμεση σύνδεση με το φραγκοστάφυλο και μία πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία. Ο μοναχός Félix Kir, από τη Ντιζόν της Γαλλίας, έκανε διάσημο το ποτό «Kir» για έναν περίεργο λόγο. Όταν οι Ναζί κατάσχεσαν όλο το κόκκινο κρασί της περιοχής, εκείνος συνδύασε το τοπικό λευκό κρασί με την ονομασία Aligoté, με creme de cassis, δηλαδή με λικέρ από φραγκοστάφυλο. Το ποτό είχε απίθανη επιτυχία και η πολυτελής του εκδοχή είναι το Kir Royal.

Φραγκοστάφυλο ονομάστηκε στα Ελληνικά εξαιτίας της έντονης σύνδεσης με τη Γαλλία, έγινε λοιπόν το «σταφύλι των Φράγκων». Η μυρωδιά του και η χρήση του στα αρώματα είναι τόσο πολύπλοκη όσο η προέλευση του ονόματός του, γι΄ αυτό σήμερα θα μάθουμε τα πάντα για το φραγκοστάφυλο και θα ξεκινήσουμε -όπως πάντα- από την αρχή.

CAGE.jpg

Ειδικό κλουβί καλλιέργειας μούρων

Fun Fact! Τα φραγκοστάφυλα καλλιεργούνται μέσα σε ειδικά… κλουβιά. Βλέπεις, τα πουλιά (και οι άνθρωποι) δεν μπορούν να αντισταθούν στον ώριμο, ζουμερό καρπό!

Τα φραγκοστάφυλα έχουν μακρά ιστορία στην ευρωπαϊκή κουλτούρα. Η παρουσία και η χρήση τους, χρονολογείται από τη ρωμαϊκή εποχή, όπου χρησιμοποιούνταν για τις φαρμακευτικές τους ιδιότητες. Κατά τον Μεσαίωνα, τα φραγκοστάφυλα καλλιεργούνταν στους κήπους των μοναστηριών για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες και μέχρι τον 16ο αιώνα, τα φραγκοστάφυλα είχαν γίνει ένα super popular φρούτο στους κήπους της Γαλλίας, όπου χρησιμοποιούνταν συχνά για την παρασκευή κρασιού. Τον 20ο αιώνα ήταν που το φραγκοστάφυλο άρχισε να ενδιαφέρει τους αρωματοποιούς, οι οποίοι άρχισαν να το προσθέτουν στις δημιουργίες τους.

pexels-alexey-demidov-10460461.jpg

Οι αρωματοποιοί χρησιμοποιούν νότες από δύο στάδια της ζωής του φραγκοστάφυλου: Το άνθος και τον ίδιο τον καρπό. Το απόσταγμα των ανθών και των φύλλων του φραγκοστάφυλου ονομάζεται bourgeons de cassis και είναι μια ελαφριά, φρουτώδης και ταυτόχρονα ξυλώδης νότα.

Fun Fact! Τα φύλλα του θάμνου έχουν μία… περίεργη μυρωδιά που θυμίζει ούρα γάτας ή και ιδρώτα #truestory, όταν τα τρίβεις στα δάχτυλά σου, αλλά αυτή η μυρωδιά δεν μεταφέρετια στο απόσταγμα.

4650484745_25a6958239_z.jpg

Διαφήμηση του Guerlain Chamade

Το φραγκοστάφυλο λοιπόν, είναι μια από τις φυσικές πρώτες ύλες της παλέτας των αρωματοποιών, που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον Guerlain στο άρωμα Chamade το 1969. Πρόκειται για μία μια πολύ ισχυρή νότα, ικανή να διατρέξει ολόκληρη την οσφρητική πυραμίδα, από την κορυφή στην καρδιά ως και τη βάση της, προσδίδοντας μυστήριο και βάθος στα αρώματα χάρη στις διαφορετικές όψεις της (πράσινη, θειώδης, φρουτώδης, πικρή, ξυλώδης, βαλσαμική κοκ).

Fun Fact! Το φραγκοστάφυλο είναι πλούσιο σε βιταμίνες C και E, οι οποίες βοηθούν στη θρέψη του δέρματος και στη διατήρηση της ελαστικότητάς του, γιι’ αυτό χρησιμοποιείται συχνά σε προϊόντα περιποίησης.

blckrnt.jpg

Σήμερα, το φραγκοστάφυλο είναι ένα από τα πιο δημοφιλή συστατικά της βιομηχανίας αρωμάτων, που χρησιμοποιείται σε ανδρικά και γυναικεία αρώματα όλων των ειδών και παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει τα αγαπημένα μας. Ανάμεσά τους θα βρεις πολλά κλασικά αρώματα αλλά και νεότερα, με όψεις και πλευρές του φραγκοστάφυλου που δεν φανταζόσουν. Ναι, θα το λατρέψεις, είμαστε βέβαιες. Enjoy Queen!

GUERLAIN-LES-LEGENDAIRES-CHAMADE-EAU-DE-TOILETTE.png

GUERLAIN, LES LÉGENDAIRES CHAMADE EAU DE TOILETTE

Με νότες από φραγκοστάφυλο, υάκινθο, γιασεμί, βανίλια και πατσουλί.

CACHAREL-AMOR-AMOR-EAU-DE-TOILETTE.png

CACHAREL, AMOR AMOR EAU DE TOILETTE

Με νότες από φραγκοστάφυλο, βανίλια, τριαντάφυλλο, βερίκοκο, μανταρίνι, musk, amber, γιασεμί, και κέδρο.

GIVENCHY-IRRESISTIBLE-ROSE-VELVET-EAU-DE-PARFUM.png

GIVENCHY IRRESISTIBLE ROSE VELVET EAU DE PARFUM

Με νότες από φραγκοστάφυλο, τριαντάφυλλο, ροζ πιπέρι και πατσουλί.

HERMES-AMAZONE-EAU-DE-TOILETTE.png

HÉRMES AMAZONE EAU DE TOILETTE

Με νότες από φραγκοστάφυλο, νάρκισσο, γάλβανο, μούρα και βετιβέρ.

VIKTOR-and-ROLF-FLOWERBOMB-MIDNIGHT-EAU-DE-PARFUM.png

VIKTOR & ROLF FLOWERBOMB MIDNIGHT EAU DE PARFUM

Με νότες από φραγκοστάφυλο, ρόδι, νυχτολούλουδο, παιώνια, βανίλια και λευκό μόσχο.

DIPTYQUE-FLEUR-DE-PEAU-EAU-DE-PARFUM.png

DIPTYQUE, FLEUR DE PEAU EAU DE PARFUM

Με νότες από φραγκοστάφυλο, ίριδα, ιβίσκο και musk.

YSL-MANIFESTO-EAU-DE-PARFUM.png

YSL, MANIFESTO EAU DE PARFUM

Με νότες από φραγκοστάφυλο, γιασεμί, πράσινες νότες και σανδαλόξυλο.

ARMANI-SI-EAU-DE-PARFUM-INTENSE.png

ARMANI, SÌ EAU DE PARFUM INTENSE

Με νότες από φραγκοστάφυλο, τριαντάφυλλο, καπνιστό μαύρο τσάι και βανίλια.

LANCOME-LA-VIE-EST-BELLE-IRIS-ABSOLU-EAU-DE-PARFUM.png

LANCÔME, LA VIE EST BELLE IRIS ABSOLU EAU DE PARFUM

Με νότες από φραγκοστάφυλο, άνθη πορτοκαλιάς, ίριδα και σύκο.

BYREDO-MIXED-EMOTIONS-EAU-DE-PARFUM.png

BYREDO, MIXED EMOTIONS EAU DE PARFUM

Με νότες από φραγκοστάφυλο, μαύρο τσάι, φύλλα σημύδας και πάπυρο.