Ο αρωματοποιός του οίκου Hermès μας συστήνει τη νέα του δημιουργία

Ο αρωματοποιός του οίκου Hermès μας συστήνει τη νέα του δημιουργία

Το L'Ambre des Merveilles είναι το νέο, θαυμαστό ελιξίριο του Jean-Claude Ellena 

Το κεχριμπάρι παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στο νέο άρωμα του οίκου Hermès και ο αρωματοποιός Jean Claude Ellena, που το δημιούργησε, σκιαγραφεί αυτό αισθησιακό ελιξιριο, απαντώντας σε τέσσερις ερωτήσεις:


Μετά το Eau, Eau claire και το Élixir des Merveilles, έρχεται το L'Ambre des Merveilles- γιατι;
Το Eau de Merveilles είναι πολύ δυνατό "θέμα" - μπορεί, λοιπόν, να αναπτυχθεί γύρω του μια νέα οσφρητική ιστορίαμε πρωταγωνιστή το κεχριμπάρι και τους διαφορετικούς χαρακτήρες του. Με το L'Ambre, η γυναίκα γίνεται αισθησιακή και μυστηριώδης- σε αυτό το άρωμα ήθελα να συνδεθώ με το μυστήριο που κρύβει το κεχριμπάρι, που ακροβατεί ανάμεσα στην γλύκα της βανίλιας και τη ζεστασιά του λάβδανου, και την υγρή γοητεία του πατσουλί.


Τι σημαίνει το κεχριμπάρι στην αρωματοποιία;
Είναι ένα συστατικό μυστικιστικό. Ξεκίνησε ως ένας "λίθος" που δημιουργείται μέσα στο σώμα της φάλαινας, τον οποίο έβγαζαν οι κυνηγοί και κάποιες φορές τον κρατούσαν. Συνδέθηκε, λοιπόν, με έναν φανταστικό κόσμο ηρώων που έζησαν μέσα "στην κοιλιά του κήτους" και απέδρασαν, από τον Ιωνά μέχρι τον Πινόκιο! Αυτό το κεχριμπάρι, λοιπόν, έχει μια πολύ φίνα, αδιόρατη μυρωδιά θάλασσας, ωκεανού και καπνού. Κάποτε, μάλιστα, το χρησιμοποιούσαν για να αρωματίζουν σάλτσες για κρέας και ψάρι! Όπως ακριβώς και με την ευωδιά του Tonkin musk, που θυμίζει σίδερο και αίμα- κάποτε, η μυρωδιά του αίματος ήταν πολύ δημοφιλής! Σήμερα την φοβόμαστε, την απορρίπτουμε.


Όμως, εξακολουθούμε να λατρεύουμε το κεχριμπάρι, περισσότερ ίσως από ποτέ!
Ναι, γιατί σήμερα ολοι μας γνωρίζουμε το κεχριμπάρι ως το δάκρυ των δέντρων, που δεν έχει μυρωδιά αλλά έχει το χρυσό χρώμα του ήλιου και του μελιού. Έτσι σήμερα, το κεχριμπάρι στα αρώματα δεν είναι το "φυσικό κεχριμπάρι" αλλά ένα συνθετικό κοκτέιλ που δημιουργήθηκε από τον γάμο ανάμεσα στη βανιλίνη και το λάβδανο. Ο λόγος που είναι τόσο δημοφιλές, είναι η ζεστή, αφροδισιακή σχεδόν υπνωτική ευωδιά του, που παραπέμπει στην ανατολή.


Το μπουκάλι έχει αλλάξει- έχει να κάνει με το διαφορετικό concept του L'Ambre;
Ναι, έχει γίνει πιο πολυτελές και μυστηριώδες. Το αγκαλιάζει ένα πλατύ, χρυσό δαχτυλίδι που αναδεικνύει την ιδιότητα που έχει το γυαλί του να "μεγεθύνει" τα αντικείμενα- όπως συμβαίνει και με την βροχή των αστεριών στην επίπεδη πλευρά του μπουκαλιού.