6 τρόποι για να ξεκινήσει η οικολογική επανάσταση από το σαλόνι σου

Μαρία Ροδίτη
6 τρόποι για να ξεκινήσει η οικολογική επανάσταση από το σαλόνι σου

Εξοικονόμησε χρήματα και μείωσε το αποτύπωμα άνθρακα στο περιβάλλον διαμορφώνοντας την εσωτερική διακόσμηση του σπιτιού σου με οικολογική συνείδηση.

Ο πλανήτης εκπέμπει SOS κάθε μέρα. Το περιβάλλον μάς χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε και δεν είναι λίγα τα σημάδια που το αποδεικνύουν: το λιώσιμο των πάγων, οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες τους καλοκαιρινούς μήνες, οι θάνατοι θαλάσσιων όντων από τα απόβλητα και πλαστικά που καταλήγουν στον βυθό, η αποψίλωση των δασών.

Κάθε ενέργειά μας, λοιπόν, θα πρέπει να έχει κι ένα οικολογικό αντίκτυπο αν θέλουμε να λεγόμαστε άνθρωποι με οικολογική συνείδηση. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι και στην παραμικρή δράση και απόφασή μας πρέπει να έχουμε κατά νου τον πλανήτη. Να, για παράδειγμα, ακόμα και στην εσωτερική διακόσμηση του σπιτιού. Και ο τρόπος και τα υλικά, δηλαδή, που θα χρησιμοποιήσεις για να ανανεώσεις ή να δημιουργήσεις τώρα τη διακόσμηση των εσωτερικών χώρων του σπιτιού σου πρέπει να έχει eco friendly διάσταση.

6 τρόποι για να αξιοποιήσεις το κρασί που έμεινε στο ποτήρι σου και να μην το πετάξεις

670.000 τόνοι επίπλων καταλήγουν ετησίως στις χωματερές του Ηνωμένου Βασιλείου

Αρκεί να σκεφτείς ότι κάθε χρόνο, περίπου 1,6 εκατομμύρια τόνοι ογκωδών απορριμμάτων αποτεφρώνονται ή αποστέλλονται σε χώρους υγειονομικής ταφής μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, και περίπου το 42% αυτών είναι έπιπλα. Δηλαδή, μιλάμε για 670.000 τόνους. Φαντάσου το συνολικό ποσοστό που αφορά όλη την υφήλιο…

https://www.instagram.com/p/CcFa-NvMCXC

Γι’ αυτό ακριβώς είναι καλό να φροντίσεις ώστε η εσωτερική διακόσμηση του σπιτιού σου να είναι eco friendly και αυτό θα το καταφέρεις ακολουθώντας τα παρακάτω tips. Άσε που με οικολογική συνείδηση στο interior design του σπιτιού σου θα καταφέρεις να δημιουργήσεις υπέροχη αισθητική στους χώρους σου.

Πώς θα κάνεις εσωτερική διακόσμηση στο σπίτι σου αλλά… με οικολογική συνείδηση

Αγόρασε second hand έπιπλα και μικροαντικείμενα

Ρώτησε φίλους και γνωστούς μήπως έχουν παλιά, αλλά καλοσυντηρημένα έπιπλα, τα οποία δεν χρειάζονται. Κάνε μια Κυριακάτικη βόλτα στο Μοναστηράκι και αναζήτησε παλαιοπωλεία με vintage έπιπλα και μικροαντικείμενα ή ψάξε στο διαδίκτυο. Και πιο οικονομικά θα σου έρθει, αλλά έτσι θα έχεις φροντίσει να διακοσμήσεις το σπίτι σου με… ανεπτυγμένη την οικολογική συνείδησή σου.

https://www.instagram.com/p/CbhK8NlM7ER

Υποστήριξε μικρές και τοπικές επιχειρήσεις

Μπορείς να βρεις έναν μαραγκό της περιοχής σου και να μην απευθυνθείς σε κάποια αλυσίδα καταστημάτων επίπλων για να διακοσμήσεις το σπίτι σου. Αυτό θα βοηθήσει μαζικά στη μείωση του αριθμού των ειδών μαζικής παραγωγής που πάνε χαμένα, αλλά θα σου επιτρέψει συγχρόνως να υποστηρίξεις τοπικούς ανεξάρτητους τεχνίτες.

Κάνε καλή έρευνα

Μη βιαστείς να αγοράσεις ό,τι δεις μπροστά σου και σε ενθουσιάσει. Κάνε έρευνα στα έπιπλα και μικροαντικείμενα που σε ενδιαφέρουν, δες αν είναι κατασκευασμένα από οικολογικά υλικά και έπειτα επένδυσε τα χρήματά σου.

Οικολογική συνείδηση… και στο χρώμα των τοίχων

Στην αγορά κυκλοφορούν και χρώματα για τους τοίχους που είναι οικολογικά και δεν βλάπτουν το περιβάλλον. Επίλεξε αυτά και κάνε το interior design του σπιτιού σου ακόμα πιο eco friendly.


Επαναχρησιμοποίησε κι επανασχεδίασε

Η επαναχρησιμοποίηση και η επανασχεδίαση είναι τρόποι που και δεν θα επιβαρύνουν την τσέπη σου, αλλά ούτε και το περιβάλλον με απορρίμματα που μπορεί να προκύψουν από την αγορά νέων επίπλων και μικροαντικειμένων.

Αν θέλεις, λοιπόν, να αλλάξεις και να ανανεώσεις τον χώρο σου, βάψε με ένα άλλο χρώμα τα ντουλάπια της κουζίνας ή άλλαξε θέση και διαρρύθμιση στα έπιπλα για να δώσεις νέα πνοή στον χώρο σου.

Μην πετάς τίποτα

Αν συνειδητοποιήσεις ότι δεν θέλεις πια κάποια πράγματά σου, μην τα πετάξεις. Αν, δηλαδή, είναι σε καλή κατάσταση, ρώτα φίλους και συγγενείς μήπως τα χρειάζονται ή πούλησέ τα σε καλή τιμή στο διαδίκτυο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

O πλανήτης σε χρειάζεται! Υιοθέτησε 8 οικολογικούς τρόπους για να τον βοηθήσεις

Ο Sebastian Cox χτίζει το δεντρόσπιτο Sylvascope ως σύμβολο αποτελεσματικής διαχείρισης δασών