O πλανήτης σε χρειάζεται! Υιοθέτησε 8 οικολογικούς τρόπους για να τον βοηθήσεις

Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου
O πλανήτης σε χρειάζεται! Υιοθέτησε 8 οικολογικούς τρόπους για να τον βοηθήσεις

Από την κλιματική αλλαγή μέχρι τη ρύπανση από πλαστικό και την καταστροφή του περιβάλλοντος, η Γη χρειάζεται τη βοήθειά μας.

Ο πλανήτης χρειάζεται όσο ποτέ τη βοήθειά μας. Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή, όχι μόνο όσον αφορά τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, αλλά και τη ρύπανση από πλαστικά απόβλητα, την καταστροφή του περιβάλλοντος και την εξαφάνιση της άγριας ζωής.

Το περασμένο έτος το θερμότερο που έχει καταγράψει σημείο ρεκόρ για την υπερθέρμανση των ωκεανών καθώς ήταν το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ σε 25 χώρες και σε περιοχές όπου ζουν 1,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι, σύμφωνα με το CarbonBrief. Η Αρκτική, συγκεκριμένα, θερμαίνεται σχεδόν 3 φορές πιο γρήγορα από τον υπόλοιπο πλανήτη. 11 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών αποβλήτων εισέρχονται στον ωκεανό κάθε χρόνο και μέχρι το 2030 -σύμφωνα με τους επιστήμονες- , η ρύπανση από πλαστικά σε ποτάμια, λίμνες και ωκεανούς αναμένεται να αυξηθεί έως και 53.000.000 τόνους. Το ζωκό βασίλειο της Γης βρίσκεται στα πρόθυρα μιας έκτης μαζικής εξαφάνισης, συγκρίσιμης με αυτή που εξάλειψε τους δεινόσαυρους.

9 tips για να κάνεις πιο eco friendly το διαμέρισμά σου (αλλά και τις συνήθειές σου)

Και δεν είναι μόνο αυτό. Έχουμε ήδη εξαφανίσει εκατοντάδες είδη και πολλά άλλα πλησιάζουν στην εξαφάνιση λόγω πολλών ανθρωποκεντρικών δραστηριοτήτων όπως το εμπόριο άγριας ζωής, η ρύπανση, η απώλεια οικοτόπων και πολλά άλλα. Διαβάζοντας όλα αυτά είναι λογικό να πιστεύουμε πως η ελπίδα έχει σβήσει, όμως δεν είναι έτσι. Όπως είπε περίφημα η θρυλική πρωτευοντολόγος Τζέιν Γκούνταλ, «Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τον πλανήτη μας είναι να χάσουμε την ελπίδα μας...Επειδή, αν δεν έχουμε ελπίδα, τα παρατάμε και σταματάμε να προσπαθούμε να κάνουμε αυτό που πρέπει για να κάνουμε τη διαφορά».


Στην πραγματικότητα, οι μικρές αλλαγές που κάνουμε κάθε μέρα μπορούν να οδηγήσουν στο είδος του κόσμου που θέλουμε στο μέλλον. Καθώς ο καθένας από εμάς ακολουθεί τις ρουτίνες του (από τη στιγμή που ξυπνάμε μέχρι το τέλος της ημέρας) παίρνουμε αναρίθμητες αποφάσεις που έχουν ποικίλα αποτελέσματα. Και συμμετέχουμε σε ενέργειες και συμπεριφορές που έχουμε πάψει να σκεφτόμαστε εδώ και καιρό, οι οποίες επηρεάζουν τον κόσμο γύρω μας. Από την οδοντόκρεμα και τα σαμπουάν που χρησιμοποιούμε μέχρι τον τρόπο που αγοράζουμε τρόφιμα και τους τρόπους μεταφοράς στους οποίους βασιζόμαστε, όλοι μπορούμε να έχουμε θετικό ή αρνητικό αντίκτυπο στον πλανήτη. Πώς; Με τους εξής 8 αποτελεσματικούς -και ανέξοδους- τρόπους.

Το eco-friendly κτήριο που είναι σχεδόν όλο καλυμμένο με φωτοβολταϊκά

1.Μείωσε τη σπατάλη τροφίμων

Σε παγκόσμιο επίπεδο, σπαταλάμε σχεδόν το 40% όλων των τροφίμων που παράγονται. Επιπλέον, τα απορριπτόμενα τρόφιμα αντιπροσωπεύουν περίπου το 10% όλων των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Για να θέσουμε σε προοπτική αυτή τη στατιστική, οι εκπομπές από τα τρόφιμα που πετάμε είναι σχεδόν 4 φορές μεγαλύτερες από τις εκπομπές που παράγονται από ολόκληρη την παγκόσμια αεροπορική βιομηχανία. Η πρόληψη της σπατάλης τροφίμων μπορεί να είναι τόσο εύκολη όσο να αφιερώνουμε λίγα λεπτά για να προγραμματίσουμε τα γεύματά μας πριν πάμε για ψώνια, να χρησιμοποιήσουμε σωστά τον καταψύκτη για τα υπολείμματα και να κοιτάμε πάντα τις ημερομηνίες λήξης των προϊόντων.

2. Ανακύκλωσε πιο έξυπνα όχι πιο δύσκολα

Μέχρι τώρα, οι περισσότεροι από εμάς είναι εξοικειωμένοι με την έννοια της ανακύκλωσης, καθώς την κάνουμε τακτικά στο σχολείο, στο σπίτι, στη δουλειά, ακόμα και όταν είμαστε έξω. Ωστόσο, πολλοί από εμάς παραμένουν ασαφείς σχετικά με το ποια αντικείμενα μπορούν να ανακυκλωθούν. Αυτή η έλλειψη γνώσης μπορεί να οδηγήσει σε πολλά λανθασμένα απόβλητα που τελικά δεν ανακυκλώνονται.

3. Πέταξε τα καλαμάκια

kalamaki

Το να γυρίσεις την πλάτη σου στα πλαστικά καλαμάκια μπορεί να φαίνεται σαν μια μικρή ενέργεια, αλλά θα έχει παγκόσμια σημασία. «Τα καλαμάκια είναι ένα από τα είδη στη λίστα των 10 κορυφαίων υλικών που εντοπίζει το Ocean Conservancy στον Διεθνή Καθαρισμό Ακτών κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο», λέει η Sheila Bonini, Αντιπρόεδρος για τη δέσμευση του ιδιωτικού τομέα στο World Wildlife Fund, που σημαίνει ότι είναι ένας από τους πιο διαδεδομένους και ύπουλους τύπους πλαστικών απορριμμάτων που συλλέγονται κατά τη διάρκεια αυτού του ετήσιου καθαρισμού. Το πρόβλημα ο προορισμός των πλαστικών αυτών είναι να πεταχτούν, χωρίς να μπορεί τίποτα από αυτά να ανακυκλωθεί. Επομένως, η καλύτερη λύση είναι να σταματήσεις να τα χρησιμοποιείς εντελώς.

4. Χρησιμοποίησε το ποδήλατό σου και περπάτα περισσότερο

podilato

Δεν είναι μυστικό ότι τα αυτοκίνητα είναι η κύρια αιτία των εκπομπών άνθρακα που προκαλούν την κλιματική αλλαγή. Όμως, εάν όλοι αποφεύγαμε να χρησιμοποιούμε το αυτοκίνητό μας μόνο για τους μισούς προορισμούς που πραγματοποιούμε τακτικά, θα μπορούσαμε να εξαλείψουμε περίπου 2.000.000 τόνους εκπομπών CO2 ετησίως. Αυτό ισοδυναμεί με το να βγάζεις 400.000 αυτοκίνητα από το δρόμο κάθε χρόνο. Η επιλογή να περπατήσεις ή να πάρεις ένα ποδήλατο, όταν είναι δυνατόν, ειδικά για τις διαδρομές στην περιοχή σου μπορεί να κάνει σημαντική διαφορά τόσο στο περιβάλλον όσο και στο πορτοφόλι σου.

5. Επίλεξε μεταχειρισμένα αντικείμενα

Ο μέσος Αμερικανός παράγει περίπου 1.704 κιλά σκουπίδια ετησίως, που είναι περίπου 3 φορές ο παγκόσμιος μέσος όρος. Ένας από τους πιο απλούς τρόπους αντιμετώπισης αυτού του ζητήματος είναι να επιλέγεις να αγοράζεις μεταχειρισμένα αντικείμενα αντί για καινούργια (πράγμα που σου εξοικονομεί και χρήματα). Η λήψη αυτού του βήματος αποτρέπει τα μεταχειρισμένα αντικείμενα να καταλήξουν σε χώρο υγειονομικής ταφής και μειώνει την ανάγκη για παραγωγή περισσότερων νέων αντικειμένων που τελικά θα φτάσουν στα σκουπίδια. .

6. Να συμμετέχεις σε μαζικούς καθαρισμούς

Η βοήθεια στην απομάκρυνση των πλαστικών απορριμμάτων στις κοινότητές μας, στις παραλίες και στις πλωτές οδούς, είναι ένας τρόπος χωρίς κόστος για τη βελτίωση του περιβάλλοντος. Επιπλέον, συλλέγοντας πλαστικά απορρίμματα, προστατεύεις την άγρια ​​ζωή. Καταργείς την πιθανότητα αυτά τα αντικείμενα να καταλήξουν στη θαλάσσια ζωή στο μέλλον.

7. Ξόδευε με σκοπό

Ενώ ο καταναλωτισμός, γενικά, μπορεί να είναι επιζήμιος για τον πλανήτη, καθώς οδηγεί σε περισσότερα απόβλητα στις χωματερές και εξαντλεί πολύτιμους ή λιγοστούς πόρους, όταν ξοδεύεις, προσπάσθησε να είσαι ένας συνειδητοποιημένος καταναλωτής. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη λήψη μέτρων για να βεβαιωθείς ότι τα ευρώ σου έχουν θετικό όφελος για τον πλανήτη, όταν είναι δυνατόν.

8. Δράσε

Ένας από τους πιο σημαντικούς τρόπους με τους οποίους μπορείς ως άτομο να βοηθήσεις τον πλανήτη είναι μέσω της δράσης. Χρόνο με το χρόνο καταγράφουμε τις πιο καυτές θερμοκρασίες που έχουν καταγραφεί, τα πλαστικά απόβλητα συνεχίζουν να πνίγουν τις υδάτινες οδούς και η απώλεια βιοποικιλότητας έχει γίνει ένας από τους κορυφαίους κινδύνους που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα για την επόμενη δεκαετία. Ενημέρωσε αυτούς που βρίσκονται στην εξουσία ότι όχι μόνο προσέχεις, αλλά ότι νοιάζεσαι και ότι περιμένεις να ενεργήσουν υπεύθυνα και γρήγορα για να εφαρμόσουν ουσιαστικές πολιτικές και αλλαγές σε όλα τα επίπεδα. Αυτός είναι ένας τρόπος μηδενικού κόστους για να βοηθήσεις το περιβάλλον. Χρησιμοποίησε τη φωνή σου για να σώσεις τον πλανήτη. Μπορείς!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το πανεπιστημιακό κτίριο που νικά τη ζέστη με τη δροσερή πράσινη στέγη του

Μην πετάς τις φλούδες από τις μπανάνες! Κάντες λίπασμα για τα φυτά στο σαλόνι σου