Ο Sebastian Cox χτίζει το δεντρόσπιτο Sylvascope ως σύμβολο αποτελεσματικής διαχείρισης δασών

Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου
Ο Sebastian Cox χτίζει το δεντρόσπιτο Sylvascope ως σύμβολο αποτελεσματικής διαχείρισης δασών

Ο σχεδιαστής με έδρα το Κεντ ήθελε να δείξει πώς η κοπή δέντρων μπορεί να κάνει τις δασικές εκτάσεις πιο υγιείς και επίσης να παρέχει μια βιώσιμη πηγή υλικού για σχεδιαστές και κατασκευαστές.

Ο Βρετανός σχεδιαστής Sebastian Cox δημιούργησε ένα δεντρόσπιτο στην περιοχή του Harewood House στο Δυτικό Γιορκσάιρ, με στόχο να κάνει ένα δάσος πιο χρήσιμο και βιοποικιλότερο. Το Sylvascope είναι η συνεισφορά του Cox στη δεύτερη Μπιενάλε Harewood, η οποία ζητούσε από τους συμμετέχοντες να επιδείξουν μια «ριζοσπαστική πράξη» χειροτεχνίας.

Ο σχεδιαστής με έδρα το Κεντ ήθελε να δείξει πώς η κοπή δέντρων μπορεί να κάνει τις δασικές εκτάσεις πιο υγιείς και επίσης να παρέχει μια βιώσιμη πηγή υλικού για σχεδιαστές και κατασκευαστές. «Η ριζοσπαστική μου πράξη είναι να κόβουμε τα δέντρα», εξήγησε ο Cox κατά τη διάρκεια μιας περιοδείας του. «Προσπαθούμε να δείξουμε την αξία της διαχείρισης των δασικών εκτάσεων. Είναι μια συζήτηση που πρέπει πραγματικά να ξεκινήσουμε να κάνουμε στο Ηνωμένο Βασίλειο», συνέχισε. «Γιατί φυτεύουμε δέντρα και τι κάνουμε με αυτά; Εισάγουμε το 90% της ξυλείας μας, ωστόσο τα δάση μας είναι σε μεγάλο βαθμό αδιαχείριστα».

O πλανήτης σε χρειάζεται! Υιοθέτησε 8 οικολογικούς τρόπους για να τον βοηθήσεις

Ο Cox έχει αναπτύξει μια στρατηγική διαχείρισης δασικών εκτάσεων για ένα συγκεκριμένο κομμάτι δασικής έκτασης στο Harewood House, ένα εξοχικό κτήμα με περισσότερα από 100 στρέμματα. Το δεντρόσπιτο Sylvascope βρίσκεται στην καρδιά αυτού του άλσους, με παράθυρα που βλέπουν προς κάθε μία από τις τρεις ζώνες που προσδιορίζει στη στρατηγική του. Είναι κατασκευασμένο σχεδόν εξ ολοκλήρου από ξύλο που συλλέγεται από την τοποθεσία. «Το πραγματικό μας κομμάτι είναι το σχέδιο διαχείρισης δασικών εκτάσεων, αλλά έχουμε φτιάξει μια δομή σε ένα δέντρο ως υποπροϊόν αυτού», είπε ο Cox.

Mε την συγκεκριμένη κατασκευή ο Cox στοχεύει στη διευκόλυνση της ανάπτυξης βοτάνων ώστε να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον βιοποικιλότητας για την άγρια ​​ζωή. «Υποθέτουμε ότι ένα υγιές δάσος έχει ψηλά δέντρα και όχι χαμόκλαδα, αλλά αυτό δεν είναι ευνοϊκό για πολλά άγρια ​​ζώα. Όταν ρίχνουμε δέντρα και αφήνουμε φως στο δάσος, άλλα φυτά, έντομα, θηλαστικά και πουλιά μπορεί να ευδοκιμήσουν».

Δες στη gallery που ακολουθεί την οικολογική κατασκευή του Cox.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το πανεπιστημιακό κτίριο που νικά τη ζέστη με τη δροσερή πράσινη στέγη του

Μην πετάς τις φλούδες από τις μπανάνες! Κάντες λίπασμα για τα φυτά στο σαλόνι σου