Πώς να είσαι προετοιμασμένη για υψηλές θερμοκρασίες

Πώς να είσαι προετοιμασμένη για υψηλές θερμοκρασίες

Πώς να προστατεύσεις τον εαυτό σου και το σπίτι σου σε έναν κόσμο που όλο και θερμαίνεται.

Οι καύσωνες ήρθαν για να μείνουν, το ίδιο και οι έντονες εναλλαγές του καιρού. Το National Geographic δίνει συμβουλές για το πώς να είμαστε προετοιμασμένοι για τις υψηλές θερμοκρασίες.

Νικώντας τη ζέστη

Η Αθήνα, όπως και πολλές άλλες περιοχές του πλανήτη, βιώνει συχνότερα και εντονότερα κύματα καύσωνα. Αυτές οι υψηλές θερμοκρασίες όχι μόνο διαταράσσουν την καθημερινή ζωή, αλλά θέτουν και σημαντικούς κινδύνους για την υγεία των ευάλωτων πληθυσμών.

Ωστόσο, με προληπτικά μέτρα και ευαισθητοποίηση του κοινού, οι πόλεις και τα κράτη μπορούν να εφαρμόσουν στρατηγικές για τον μετριασμό των δυσμενών επιπτώσεων της ζέστης.

France Europe Weather

Ο καύσωνας της Ευρώπης που δεν λέει να σταματήσει και ο ρόλος που παίζει η κλιματική αλλαγή

Κατανοώντας τους κινδύνους της ζέστης

Η ακραία ζέστη δεν οδηγεί μόνο σε άμεσους κινδύνους για την υγεία, όπως η θερμοπληξία, αλλά επιδεινώνει και χρόνιες παθήσεις, όπως οι καρδιακές παθήσεις.

"Σε ορισμένες μελέτες, ο αριθμός των ατόμων που έχουν χρόνιες επιδεινώσεις ασθενειών που σχετίζονται με τη ζέστη είναι στην πραγματικότητα μεγαλύτερος από τις περιπτώσεις οξείας θερμικής ασθένειας", δήλωσε ο Jeremy Hess, επιστήμονας περιβαλλοντικής υγείας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον. Τα ατυχήματα πνιγμού, επίσης, αυξάνονται κατά τη διάρκεια των κυμάτων καύσωνα, καθώς οι άνθρωποι αναζητούν ανακούφιση σε πισίνες και θάλασσες.

Ορισμένες ομάδες είναι πιο ευάλωτες κατά τη διάρκεια των κυμάτων καύσωνα, όπως οι εργαζόμενοι σε εξωτερικούς χώρους, οι έγκυες, οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά και τα βρέφη, οι άστεγοι και οι χρήστες ουσιών. Η υψηλή υγρασία σε συνδυασμό με υψηλές θερμοκρασίες επίσης αποτελεί αυξημένο κίνδυνο σύμφωνα με το National Geographic, καθώς ο υγρός αέρας δυσκολεύει την εξάτμιση του ιδρώτα και την ψύξη του σώματος.

Πώς να προστατεύσεις τον εαυτό σου

Για να προστατευτείς κατά τη διάρκεια της ακραίας ζέστης, παρακολούθησε στενά τις μετεωρολογικές προβλέψεις και τις βαθμολογίες του δείκτη θερμότητας για την περιοχή σου. Περιόρισε τις εξωτερικές δραστηριότητες, ιδίως κατά τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας, και αναζήτησε σκιά όποτε είναι δυνατόν. Η ενυδάτωση είναι ζωτικής σημασίας, οπότε πίνε άφθονο νερό, όχι μόνο όταν διψάσεις, και απόφυγε τα ζαχαρούχα, καφεϊνούχα και αλκοολούχα ποτά γιατί οδηγούν σε απώλεια υγρών.

Εάν ασχολείσαι με έντονη σωματική δραστηριότητα, τα ποτά με ηλεκτρολύτες μπορεί να είναι χρήσιμα, αλλά αρκεί και απλό νερό ή ακόμα και ελαφρώς αλατισμένο νερό.

Το να φοράς ανοιχτόχρωμα, ελαφριά ρούχα, να χρησιμοποιείς αντηλιακό και να έχεις μαζί σου καπέλο ή ομπρέλα είναι απαραίτητο όταν θες ή χρειάζεται να βγεις έξω στην υπερβολική ζέστη.

angelo-pantazis-h0AnGGgseio-unsplash.jpg

Κλιματικές αλλαγές: Τα ρεκόρ που έσπασαν και τι προκαλεί τις μεγάλες αλλαγές

Πώς να προστατεύσεις το σπίτι σου

Για να διατηρήσεις το σπίτι σου δροσερό κατά τη διάρκεια καύσωνα, τράβηξε τις κουρτίνες, χρησιμοποίησε ανακλαστήρες παραθύρων και απόφυγε τη χρήση συσκευών που εκπέμπουν θερμότητα, όπως φούρνοι και σόμπες.

Γενικές πρακτικές:

Κατά τη διάρκεια της ακραίας ζέστης, διάφορες στρατηγικές χαμηλού ή μηδενικού κόστους μπορούν να σε βοηθήσουν να παραμείνεις δροσερή. Το μούλιασμα των ποδιών σε δροσερό νερό, η χρήση παγωμένων πετσετών ή η χρήση υγρών ρούχων μπορεί να είναι αποτελεσματική.

Πρόσεχε με τον ανεμιστήρα. Μια μελέτη του 2019 από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ επιβεβαίωσε ότι η χρήση ηλεκτρικού ανεμιστήρα είναι ωφέλιμη όταν κάνει ζέστη και υγρασία, αλλά μπορεί να είναι επιβλαβής όταν κάνει πολύ ζέστη και πολύ ξηρή ατμόσφαιρα.

Τα ψυγεία εξάτμισης (γνωστά και ως swamp coolers), είναι φθηνότερα από τον κλιματισμό, αλλά δεν βοηθούν όταν επικρατεί πολύ υγρασία. Οι αφυγραντήρες βελτιώνουν την άνεση αλλά δεν μειώνουν σημαντικά τις θερμοκρασίες του χώρου.

Καθώς οι καύσωνες γίνονται πιο συχνοί και σοβαροί, είναι ζωτικής σημασίας για τα άτομα και τις κοινότητες να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα για την προστασία τους. Ακολουθώντας απλές αλλά αποτελεσματικές οδηγίες, όπως η παρακολούθηση των μετεωρολογικών προβλέψεων, η ενυδάτωση, η αναζήτηση σκιάς και η εφαρμογή στρατηγικών ψύξης χαμηλού κόστους, μπορούμε να προετοιμαστούμε καλύτερα για ακραία θερμικά φαινόμενα και να διαφυλάξουμε την υγεία και την ευημερία μας.

Επιπλέον, η εφαρμογή μακροπρόθεσμων μέτρων, όπως η φύτευση δέντρων για σκιά και η δημιουργία συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης, μπορεί να ενισχύσει την ανθεκτικότητα απέναντι στην άνοδο της θερμοκρασίας.