Κλιματικές αλλαγές: Τα ρεκόρ που έσπασαν και τι προκαλεί τις μεγάλες αλλαγές

Στελίνα Θεοδοσοπούλου
Κλιματικές αλλαγές: Τα ρεκόρ που έσπασαν και τι προκαλεί τις μεγάλες αλλαγές
AP

Γιατί σπάνε τόσο σημαντικά ρεκόρ αυτόν τον καιρό; Οι επιστήμονες απαντούν.

Τις τελευταίες εβδομάδες, γινόμαστε μάρτυρες μιας πρωτοφανούς σειράς κλιματικών ρεκόρ που καταρρίπτονται. Γιατί όμως σπάνε αυτά τα ρεκόρ όλα μαζί;

Κλιματικές αλλαγές: Τα ρεκόρ που έσπασαν

Για παράδειγμα, η 4η Ιουλίου ήταν παγκοσμίως η θερμότερη μέρα που έχει καταγραφεί ποτέ, καταρρίπτοντας το νέο ρεκόρ της προηγούμενης ημέρας.

Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία την Δευτέρα, 3 Ιουλίου, έφτασε τους 17,01 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με τα στοιχεία των Εθνικών Κέντρων Περιβαλλοντικών Προβλέψεων (NCEP) των ΗΠΑ, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ του Αυγούστου 2016, που ήταν 16,92 βαθμοί.

"Αυτό δεν είναι ένα ορόσημο που θα έπρεπε να γιορτάζουμε - είναι μια θανατική καταδίκη για τους ανθρώπους και τα οικοσυστήματα", δήλωσε η κλιματολόγος Friederike Otto, του Ινστιτούτου Grantham του Imperial College του Λονδίνου για την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον. "Είναι ανησυχητικό ότι δεν θα είναι η πιο ζεστή μέρα για πολύ καιρό".

Τα δεδομένα του NCEP έδειξαν 24 ώρες αργότερα ότι την Τρίτη 4 Ιουλίου η μέση παγκόσμια θερμοκρασία έφτασε τους 17,18C.

Ταυτόχρονα, οι μέσες θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας έφτασαν σε πρωτοφανή υψηλά επίπεδα, ενώ η έκταση των θαλάσσιων πάγων της Ανταρκτικής έπεσε σε ανησυχητικά χαμηλά επίπεδα. Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός κήρυξε την έναρξη του Ελ Νίνιο, ενός φυσικού κλιματικού φαινομένου που προβλέπεται να επιδεινώσει τις παγκόσμιες θερμοκρασίες και να εξαπολύσει ανατρεπτικά καιρικά φαινόμενα.

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει το 50% τoυ πληθυσμού που σκέφτεται να αποκτήσει παιδιά

Η συμβολή της υπερθέρμανσης του πλανήτη και του Ελ Νίνιο

francisco-kemeny-tBQkEB4Njas-unsplash.jpg

Το Ελ Νίνιο είναι ένα κλιματικό φαινόμενο που χαρακτηρίζεται από περιοδική αύξηση της θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας στον κεντρικό και ανατολικό τροπικό Ειρηνικό Ωκεανό. Διαταράσσει την κανονική ωκεάνια κυκλοφορία, προκαλώντας την εξάπλωση του θερμού νερού προς τα ανατολικά κατά μήκος του Ισημερινού. Αυτό οδηγεί σε μεταβολή των καιρικών συνθηκών σε παγκόσμιο επίπεδο, με επιπτώσεις όπως αυξημένες βροχοπτώσεις, ξηρασίες και έντονες καταιγίδες.

Το Ελ Νίνιο εμφανίζεται κάθε δύο έως επτά χρόνια, διαρκεί αρκετούς μήνες και αποτελεί μέρος του ευρύτερου κλιματικού προτύπου της νότιας ταλάντωσης Ελ Νίνιο. Η κατανόηση και η παρακολούθηση του Ελ Νίνιο είναι ζωτικής σημασίας για την πρόβλεψη των εκτεταμένων επιπτώσεών του στον καιρό, τη γεωργία, τους υδάτινους πόρους και τα θαλάσσια οικοσυστήματα παγκοσμίως.

"Μέσα στο πλαίσιο της υπερθέρμανσης του πλανήτη, η εμφάνιση συνθηκών Ελ Νίνιο έχει ισχυρό πρόσθετο αποτέλεσμα, ωθώντας τις θερμοκρασίες σε επίπεδα ρεκόρ.

Αυτή η ενίσχυση επιτείνεται περαιτέρω από τη μείωση των αερολυμάτων, μικρών σωματιδίων που μπορούν να εκτρέψουν την εισερχόμενη ηλιακή ακτινοβολία. Κατά συνέπεια, αυτοί οι δύο παράγοντες συμβάλλουν πρωτίστως στην καυτή ζέστη που παρατηρείται τόσο στην ατμόσφαιρα όσο και στους ωκεανούς", όπως λέει και η Kimberley Reid, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στις ατμοσφαιρικές επιστήμες.

Σε δημοσίευμά της στο The Conversation, η ερευνήτρια υποστηρίζει ότι η τρέχουσα ακραία αύξηση της θερμοκρασίας αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στο φαινόμενο Ελ Νίνιο που εκτυλίσσεται, το οποίο επιτείνει τη συνεχιζόμενη τάση αύξησης της θερμοκρασίας που προκαλείται από τις ανθρωπογενείς εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Αν και το ίδιο το φαινόμενο δεν παράγει επιπλέον θερμότητα, αναδιανέμει την υπάρχουσα θερμότητα από τον ωκεανό στην ατμόσφαιρα, μεγεθύνοντας ουσιαστικά τον αντίκτυπό του στις παγκόσμιες θερμοκρασίες. Το τελευταίο ισχυρό Ελ Νίνιο ήταν το 2016, αλλά από τότε έχουμε απελευθερώσει 240 δισεκατομμύρια τόνους CO₂ στην ατμόσφαιρα.

Πώς θα έχεις δροσερό το σπίτι χώρις κλιματιστικό με eco- friendly τρόπο

Τι γίνεται με τους ωκεανούς;

Ο ωκεανός διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη ρύθμιση του κλίματος της Γης λόγω του τεράστιου μεγέθους του και της υψηλής ειδικής θερμοχωρητικότητάς του.

Καλύπτοντας το 70% του πλανήτη, μπορεί να αποθηκεύσει τεράστια ποσά θερμότητας, καθιστώντας τον αναπόσπαστο συστατικό της θερμικής ισορροπίας της Γης. Το εκπληκτικό 90% της πλεονάζουσας θερμότητας που παράγεται από την υπερθέρμανση του πλανήτη απορροφάται από τον ωκεανό.

AP09070104321.jpg

Επίσης, τα ωκεάνια ρεύματα είναι ζωτικής σημασίας για τη μεταφορά θερμότητας μεταξύ της επιφάνειας της Γης, όπου διαμένουν οι άνθρωποι, και του βαθιού ωκεανού. Κατά τη διάρκεια ενός Ελ Νίνιο, οι άνεμοι πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό εξασθενούν και η ανάδυση ψυχρού νερού κατά μήκος της ακτής του Ειρηνικού στη Νότια Αμερική μειώνεται. Αυτό οδηγεί σε θέρμανση των ανώτερων στρωμάτων του ωκεανού.

"Υψηλότερες από τις συνήθεις θερμοκρασίες των ωκεανών κατά μήκος του ισημερινού καταγράφηκαν στα πρώτα 400 μέτρα του Ειρηνικού Ωκεανού καθ' όλη τη διάρκεια του Ιουνίου 2023. Δεδομένου ότι το ψυχρό νερό είναι πιο πυκνό από το θερμό νερό, αυτό το στρώμα θερμού νερού εμποδίζει τα ψυχρότερα ωκεάνια ύδατα να διεισδύσουν στην επιφάνεια. Τα θερμά ωκεάνια ύδατα πάνω από τον Ειρηνικό οδηγούν επίσης σε αυξημένες καταιγίδες, οι οποίες απελευθερώνουν περαιτέρω περισσότερη θερμότητα στην ατμόσφαιρα μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται λανθάνουσα θέρμανση.", λέει η επιστήμονας και κλείνει με το παρακάτω:

"Αυτό σημαίνει ότι η συσσωρευμένη θερμότητα από την υπερθέρμανση του πλανήτη που κρυβόταν στον ωκεανό κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ετών La Niña βγαίνει τώρα στην επιφάνεια και καταστρέφει τα ρεκόρ στο πέρασμά της."

pexels-alteredsnaps-17238478.jpg