Όπως είπε η θρυλική Μάγια Αγγέλου «Όταν κάποιος σου δείχνει ποιος είναι, πίστεψε τον την πρώτη φορά»

Ανθή Μιμηγιάννη
Όπως είπε η θρυλική Μάγια Αγγέλου «Όταν κάποιος σου δείχνει ποιος είναι, πίστεψε τον την πρώτη φορά»

«Η ζωή γουστάρει να τη βουτάνε από το πέτο και να της λένε: είμαι μαζί σου μικρή μου, φύγαμε». Σαν σήμερα, 96 χρόνια πριν, γεννιέται η σπουδαία αυτή γυναίκα που πάνω από όλα ήταν σπουδαίος άνθρωπος. 

«Αν δεν είμαι καλός με τον εαυτό μου, πώς μπορώ να περιμένω από κάποιον άλλο να είναι καλός μαζί μου;». Post it σε κάθε σημείο του σπιτιού μας θα έπρεπε να είναι όχι μόνο αυτό το quote αλλά όλα τα αποφθέγματα της Μάγια Αγγέλου (Maya Angelou) η οποία αν ζούσε σήμερα θα γινόταν 96 ετών. Γεννημένη ως Marguerite Annie Johnson, στις 4 Απριλίου του 1928 στο Σεντ Λούις του Μιζούρι, η σπουδαία Αφροαμερικανίδα έφυγε από τη ζωή στις 25 Μαΐου του 2014 σε ηλικία 86 ετών.

100 χρόνια Marlon Brando: Ας μιλήσουμε λίγο για αληθινό influencing και όλα όσα δίδαξε ο Νονός

Συγγραφέας, ποιήτρια και ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα, προτού βρει το καταφύγιό της στις λέξεις και στην τεράστια σημασία τους όταν υπερασπίζονται τον άνθρωπο, έκανε διάφορες δουλειές σε νεαρή ηλικία για να επιβιώσει. Μάλιστα, υπήρξε η πρώτη Αφροαμερικανίδα οδηγός τραμ του Σαν Φρανσίσκο. Ανάμεσα σε μια ζωή δύσκολη, την οποία αφηγήθηκε με απόλυτη ειλικρίνεια μέσα από τα γραπτά της, δημοσίευσε επτά αυτοβιογραφίες, τρία δοκίμια, πολλά ποιήματα ενώ της αποδίδεται ένας κατάλογος θεατρικών έργων, ταινιών και τηλεοπτικών εκπομπών που εκτείνονται σε μια πορεία που μετρούσε παραπάνω από 50 χρόνια. Κατά τη διάρκεια της ζωής της, είχε ανακηρυχτεί «επίτιμη διδάκτωρ» πάνω από πενήντα φορές.

https://www.instagram.com/p/Cxk4ls3MdwV/

Για την προσφορά της στον χώρο των γραμμάτων, έλαβε δεκάδες βραβεία και περισσότερες από 50 τιμητικές διακρίσεις. Η σειρά επτά αυτοβιογραφιών της Αγγέλου (που πρέπει να υπάρχει χώρος σε κάθε βιβλιοθήκη για να στεγάζεται) επικεντρώνεται στις εμπειρίες της παιδικής και πρώιμης ενηλικίωσης. Η πρώτη, I Know Why the Caged Bird Sings (1969), αφηγείται τη ζωή της μέχρι την ηλικία των 17 ετών και ήταν αυτή που της έφερε διεθνή αναγνώριση. Η αυτοβιογραφία έγινε το πρώτο best seller που γράφτηκε από Αφροαμερικανή γυναίκα.

Δεδομένης της σχεδόν απαράμιλλης θέσης της Αγγέλου στην αμερικανική λογοτεχνία, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ενέπνευσε εκατομμύρια ανθρώπους που στο πρόσωπό της είδαν μία μέντορα με χαρακτηριστικό παράδειγμα εκείνο της, Όπρα Γουίνφρεϊ.

Η γνωριμία και ο γάμος της με τον Ελληνοαμερικανό μετανάστη Αναστάσιο Αγγελόπουλο ή Τος Άντζελος θα είναι καθοριστική όχι ως προς τη διάρκεια της σχέσης -καθώς χώρισαν σύντομα το 1954, αλλά ως προς το επίθετό της το οποίο «δανείστηκε» και προσάρμοσε δίπλα στο Μάγια (χαϊδευτικό της Marguerite που προέκυψε από το πώς τη φώναζε ο αδερφός της όταν ήταν μικρή).

Τη δεκαετία του 50΄θα γνωρίσει τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και έκτοτε δεν θα σταματήσει να ασχολείται ποτέ με την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όταν ο καλός της φίλος δολοφονήθηκε τη μέρα των γενεθλίων της, σταμάτησε να τα γιορτάζει για πάρα πολλά χρόνια.

https://www.instagram.com/p/C2H52slq3oE/

Με την τραυματική εμπειρία του βιασμού να είναι πολλές μαύρες σελίδες στα βιβλία της, μία γέννα στα 16, και έναν τεράστιο αγώνα για επιβίωση, έγραψε για τις εμπειρίες της με αφοπλιστική ειλικρίνεια περιγράφοντας αναλυτικά όλα τα σκοτάδια της. Βαθύτερη ανάγκη της ήταν να βοηθήσει τους νέους να μην έχουν ενοχές:

«Δεν έκανα ποτέ τίποτα κακό. Ποιος, εγώ; Ποτέ. Δεν έχω σκελετούς στη ντουλάπα μου. Στην πραγματικότητα, δεν έχω ντουλάπα. Λένε ψέματα για τις ζωές του και μετά οι νέοι άνθρωποι βρίσκονται σε καταστάσεις και σκέφτονται, "Διάολε πρέπει να είμαι πολύ κακός τύπος. Η μαμά ή ο μπαμπάς μου δεν έκαναν ποτέ τίποτα κακό". Έτσι, δεν μπορούν να συγχωρήσουν τον εαυτό τους και να συνεχίσουν τη ζωή τους».

Το 1993, η Αγγέλου απήγγειλε το «On the Pulse of Morning» στην ορκωμοσία του Προέδρου Μπιλ Κλίντον και έγινε η πρώτη ποιήτρια που απήγγειλε ποίημά της σε ορκωμοσία Προέδρου των ΗΠΑ μετά τον Robert Frost στην ορκωμοσία του Προέδρου John F. Kennedy το 1961.

Έχοντας ζήσει μια έντονη και γεμάτη προσφορά ζωή, πέθανε ειρηνικά στο σπίτι της στο Winston-Salem της Βόρειας Καρολίνας, ένα μήνα αφότου γιόρτασε τα 86α γενέθλιά της.

Η οικογένειά της δημοσίευσε την εξής δήλωση στη σελίδα της στο Facebook:

«Η οικογένειά της είναι εξαιρετικά ευγνώμων που δεν ταλαιπωρήθηκε από απώλεια διαύγειας ή κατανόησης. Έζησε μια ζωή ως δασκάλα, ακτιβίστρια, καλλιτέχνης. Με ανθρωπιά. Μάχονταν για την ισότητα, την ανεκτικότητα και την ειρήνη. Η οικογένεια είναι εξαιρετικά ευγνώμων για τον χρόνο που περάσαμε μαζί της και γνωρίζουμε ότι μας κοιτάζει από ψηλά με αγάπη».

Ο υπερρεαλιστής του έρωτα Καζανόβα: Αυτή είναι η ερωμένη που τον άφησε (κυριολεκτικά) στο διαβάστηκε

1712223867850-258681068-Untitled.png

Το εξώφυλλο του 2007 της Annie Leibovitz για λογαριασμό του Vanity Fair στο οποίο η Angelou ποζάρει με τη Madonna.

Εκτός από την υστεροφημία της και τα διαμάντια που άφησε πίσω της, η Μάγια Αγγέλου έγινε η πρώτη Αφροαμερικανίδα γυναίκα που απεικονίζεται σε αμερικάνικο νόμισμα στο πλαίσιο του προγράμματος «American Women Quarters Program», κατά τη διάρκεια του οποίου σε κάθε τρίμηνο του 2022 κυκλοφορούσε και ένα νέο νόμισμα που απεικόνιζε μία από τις σημαντικότερες γυναίκες στην ιστορία των ΗΠΑ.

Όπως έγινε γνωστό, το νόμισμά της θα είναι σε κυκλοφορία έως το 2025, ενώ από την άλλη πλευρά του νομίσματος θα συνεχίσει να απεικονίζεται ο George Washington, όπως είχε ανακοινωθεί από το Νομισματοκοπείο των ΗΠΑ.

magia.png

«Η Αβάσταχτη Ελαφρότητα του Είναι» και πώς ο Μίλαν Κούντερα άνοιξε νέους τρόπους γραφής & ανάγνωσης

Ακολουθούν λόγια της που εμπνέουν και που θα συνεχίσουν να εμπνέουν για πάρα πάρα πάρα πολλά χρόνια

Θα γνωρίσεις πολλές ήττες στη ζωή σου, αλλά ποτέ μην επιτρέψεις στον εαυτό σου να νικηθεί.

Οι άνθρωποι θα ξεχάσουν τι είπες, θα ξεχάσουν τι έκανες, αλλά δεν θα ξεχάσουν ποτέ πώς τους έκανες να νιώσουν.

Αγάπα τη ζωή. Δώσε όλα όσα έχεις. Αγάπησε με πάθος γιατί η ζωή πραγματικά επιστρέφει, πολλές φορές, όσα επενδύουμε σε αυτήν.

Επιτυχία είναι να σ' αρέσει ο εαυτός σου, να σ' αρέσει αυτό που κάνεις και να σ' αρέσει ο τρόπος που το κάνεις.

Η ζωή είναι πόρνη. Πρέπει να βγεις έξω και να της αλλάξεις τα φώτα.

Ζήτα αυτό που θέλεις και να είσαι προετοιμασμένος να το αποκτήσεις.

Όταν κάποιος σου δείχνει ποιος είναι, πίστεψε τον την πρώτη φορά.

Κάνε ό,τι καλύτερο μπορείς μέχρι να μάθεις καλύτερα. Τότε, όταν ξέρεις καλύτερα, κάνε το ακόμα καλύτερα.

Να φυλάγεσαι από τον γυμνό άνθρωπο που σου χαρίζει το πουκάμισό του.

Όταν εύχεσαι σε κάποιον χαρά, του εύχεσαι ειρήνη, αγάπη, ευημερία, ευτυχία.

Η ζωή γουστάρει να τη βουτάνε από το πέτο και να της λένε: είμαι μαζί σου μικρή μου, φύγαμε.

Αυτό που υποτίθεται ότι πρέπει να κάνεις όταν δεν σου αρέσει κάτι είναι να το αλλάξεις. Αν δεν μπορείς να το αλλάξεις, άλλαξε τον τρόπο που σκέφτεσαι. Μην παραπονιέσαι.

Το θάρρος είναι το πιο σημαντικό από όλα τα προσόντα, γιατί χωρίς θάρρος δεν μπορείς να χρησιμοποιείς με συνέπεια κανένα άλλο προσόν.

Μπορείς να με πυροβολήσεις με τα λόγια σου, Μπορείς να με κόψεις με τα μάτια σου,
Μπορείς να με σκοτώσεις με το μίσος σου, Αλλά και πάλι, σαν αέρας, θα σηκωθώ.

Αν δεν είμαι καλή με τον εαυτό μου, πώς μπορώ να περιμένω από κάποιον άλλο να είναι καλός μαζί μου;

Ποτέ μην κάνεις κάποιον προτεραιότητα κάποιον που για εκείνον είναι μια απλή επιλογή.

Προσπάθησε να είσαι ένα ουράνιο τόξο στο σύννεφο κάποιου.

Η επιθυμία να φτάσει κανείς στα αστέρια είναι φιλόδοξη. Η επιθυμία να φτάσει κανείς στις καρδιές είναι σοφή.

H προκατάληψη είναι ένα βαρύ φορτίο που θολώνει το παρελθόν, απειλεί το μέλλον και κάνει το παρόν απρόσιτο.

Μην φέρνεις τίποτε αρνητικό στην πόρτα μου.

Δεν είναι δυνατό να ξοδέψεις όλη σου τη δημιουργικότητα. Όσο περισσότερη χρησιμοποιείς, τόσο περισσότερη έχεις.

Αν έχεις μόνο ένα χαμόγελο μέσα σου, χάρισε το στους ανθρώπους που αγαπάς.

Έμαθα ότι το να ζεις δεν είναι το ίδιο πράγμα με το να φτιάχνεις ζωή.

Η αποστολή μου στη ζωή δεν είναι απλώς να επιβιώσω, αλλά να ευδοκιμήσω.

Τα πάντα στο σύμπαν έχουν έναν ρυθμό, όλα χορεύουν.

Ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει ή πόσο κακό φαίνεται σήμερα, η ζωή συνεχίζεται και αύριο όλα θα είναι καλύτερα.

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη αγωνία από το να 'χεις μέσα σου μια ιστορία ανείπωτη.

https://www.instagram.com/p/C5REaK4skGv/