Aπό το «it's complicated» στο «zombie-ing» μία γενιά δρόμος: Όλοι οι νέοι όροι στο dating

Γεωργία Βλαχοπούλου
Aπό το «it's complicated» στο «zombie-ing» μία γενιά δρόμος: Όλοι οι νέοι όροι στο dating

Aν νόμιζες ότι το χειρότερο που θα μπορούσε να σου συμβεί είναι το ghosting κάνεις λάθος, αφού υπάρχει και το benching.

Οι εποχές που λέγαμε όταν μας ρωτούσε κάποιος αν είμαστε σε σχέση μόνο τρεις ήταν οι πιθανές απαντήσεις - «ναι», «όχι», «it's complicated» - έχουν τελειώσει και δεν ξαναγυρνούν καλέ μου millenial. Κάτι λίγο το γεγονός πως έχουν μπει στη ζωή μας τα social media, κάτι που οι σχέσεις έχουν γίνει λίγο πιο περίπλοκες κι όχι τόσο ξεκάθαρες πλέον, υπάρχουν πολλοί όροι για να αναλύσεις στους φίλους σου ποια είναι η κατάσταση στα ερωτικά σου.

Αν νομίζεις ότι αναφέρομαι μόνο στο ghosting (όταν κάποιος σταματάει κάθε επαφή μαζί σου χωρίς καμία εξήγηση και αιτία) κάνεις λάθος, αφού πλέον υπάρχει και το zombieing, που είναι ίσως και χειρότερο και θα σου εξηγήσω πιο κάτω τι εννοώ.

Ενώ στο ghosting μπορεί να στεναχωρηθείς που ο πιθανός σου σύντροφος στην ουσία σε «άφησε στα κρύα του λουτρού» χωρίς εξήγηση, κάποια στιγμή θα το πάρεις απόφαση και θα συνεχίσεις με τη ζωή σου. Στο zombieing, όμως ο ίδιος αυτός άνθρωπος που έφυγε έτσι ξαφνικά από τη ζωή σου επιστρέφει σαν να μην έγινε τίποτα αναστατώνοντάς την και πάλι.

Κάπου εκεί υπάρχει και το submarining, που είναι η φάση κατά την οποία κάποιος που σου έκανε πρώτος ghosting αρχίζει να σου στέλνει και πάλι μηνύματα.

Και να ήταν μόνο αυτό που μπορεί να σου συμβεί όταν ψάχνεις το άλλο σου μισό καλά θα ήταν. Δες όμως και μερικές άλλες περιπτώσεις και σκέψου σε ποια από αυτές ανήκει η δική σου σχέση με το αντίθετο φύλο.

Σίγουρα έχει «πάρει το αυτί σου» για τον όρο situationship, όταν δηλαδή βγαίνεις με κάποιον αλλά δεν έχετε παραδεχτεί ακόμα πως είστε ζευγάρι. Υπάρχει όμως, και το benching, όπου κάποιος ενώ μπορεί να μην ενδιαφέρεται πραγματικά για εσένα όσο εσύ γι' αυτόν, σου δείχνει τόσο όσο το ενδιαφέρον του για να σε έχει σε εγρήγορση και να σε «χρησιμοποιήσει», αν δεν έχει άλλη επιλογή στην προσωπική του ζωή. Κοινώς, όπως λέγαμε και πιο παλιά σε έχει για «καβάτζα».

Αντίστοιχο, είναι και το breadcrumbing, σύμφωνα με το οποίο το άτομο που σε ενδιαφέρει σου δείχνει «ψιχουλάκια» ενδιαφέροντος όταν κουβεντιάζετε μαζί, απλά για να σε έχει «κολλημένη» επάνω του, χωρίς ωστόσο να σε προσκαλεί σε ραντεβού για να δείτε αν θα πάει στο επόμενο βήμα αυτή η «σχέση».

Από την άλλη, υπάρχει και το stashing που μπορεί να σου κάνει ο σύντροφός σου, δηλαδή να μην θέλει για κάποιους λόγους να αποκαλύψετε ότι είστε σε σχέση. Κι αυτό δεν το κάνει φυσικά μόνο για το πρώτο διάστημα που δεν ξέρετε πού θα οδηγήσει και είναι λογικό αλλά το συνεχίζει για πολύ καιρό μετά. Σου λέει κάτι η σειρά του Mega, Δύο Ξένοι; Ακριβώς αυτό! Ο σύντροφός σου είναι ο Κωνσταντίνος Μαρκοράς κι εσύ η Μαρίνα Κουντουράτου που δεν μπορείς να καταλάβεις γιατί δεν λέει σε φίλους και γνωστούς πως είστε ζευγάρι.

Σίγουρα, αν χρησιμοποιείς τις online εφαρμογές γνωριμιών σου έχει τύχει και το rainchecking. Να έχεις κανονίσει δηλαδή με το πρόσωπο για το οποίο ενδιαφέρεσαι να βγείτε ραντεβού σε κάποιο μέρος και τελευταία στιγμή εκείνος να σε ενημερώνει ότι κάτι προέκυψε, δεν θα μπορέσει να έρθει και να το προγραμματίσετε για άλλη φορά. Όλοι όμως ξέρουμε ότι δεν υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο.

Βέβαια, μπορεί να βρίσκεσαι σε textlationship, οπότε να μην σε πειράζει το γεγονός ότι δεν βλέπεις τον άλλον από κοντά. Σε μια τέτοιου είδους σχέση επικοινωνείς με τον «σύντροφό» σου μόνο μέσω γραπτών μηνυμάτων στα οποία ωστόσο, εξιστορείς την καθημερινότητά σου, φλερτάρεις, μπορεί να κάνεις και καμία πιο βαθιά εξομολόγηση, όμως δεν θες την δια ζώσεις επαφή. Περίεργο, το ξέρω αλλά υπάρχει.

Όσο για το orbiting που θυμίζει λίγο τον stalker, είναι το άτομο που παρακολουθεί τα πάντα για σένα μέσα από τα social media σου, παρότι εσύ μπορείς να έχεις ξεκαθαρίσει ότι δεν έχεις κάποιο ερωτικό ενδιαφέρον γι' αυτόν.

Πώς θα σου φαινόταν όμως, αν σου έλεγα πως υπάρχουν και άτομα που ψάχνουν σύντροφο μόνο για τους κρύους μήνες του χρόνου, ξέρεις, εκεί που το «χουχούλιασμα» είναι στα καλύτερά του. Η τακτική αυτή λέγεται cuffing/fielding season. Η cuffing season είναι η περίοδος από τον Οκτώβριο μέχρι λίγο μετά την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, αφού αυτή η περίοδος είναι πιο κρύα μέσα στον χρόνο. Πολλοί είναι αυτή που δεν θέλουν να είναι σε ένα κρύο κρεβάτι βλέποντας μόνοι τους Netflix. Αντίθετα, από τα τέλη Μαΐου μέχρι τον Σεπτέμβρη που αρχίζει η fielding season όλοι ψάχνουν να φλερτάρουν και να ζήσουν τον έρωτα, χωρίς ωστόσο να επιδιώκουν μια σταθερή σχέση.

Τα χρόνια μπορεί να περνούν και οι γενιές να αλλάζουν, όμως οι ερωτικές σχέσεις δεν θα σταματήσουν ποτέ να μάς απασχολούν. Άραγε πόσοι νέοι όροι μπορεί ακόμη να προκύψουν;