Τα λάθη που κάνεις στην προσπάθειά σου να απομακρύνεις τη μούχλα (και χειροτερεύουν το πρόβλημα)

Τα λάθη που κάνεις στην προσπάθειά σου να απομακρύνεις τη μούχλα (και χειροτερεύουν το πρόβλημα)
Pexels

Η μούχλα είναι κάτι που κανείς δεν θέλει να έχει στο σπίτι του -και ένας συνηθισμένος τρόπος με τον οποίο την αντιμετωπίζεις μπορεί στην πραγματικότητα να την κάνει χειρότερη.

Είναι πράγματι σημαντικό να απομακρύνουμε τη μούχλα από τα σπίτια, καθώς μπορεί όχι μόνο να προκαλέσει ζημιά στην ιδιοκτησία μας, αλλά και αναπνευστικά προβλήματα. Ενώ υπάρχουν πολλοί τρόποι για να εξολοθρεύσουμε τη μούχλα, υπάρχει μια μέθοδος DIY που οι ειδικοί προειδοποιούν τους ανθρώπους να αποφεύγουν.

Ο επαγγελματίας του DIY και υπεύθυνος προϊόντων στον κατασκευαστή χρωμάτων Ronseal, Jimmy Englesoz, προέτρεψε τους ιδιοκτήτες σπιτιού να αποφύγουν να βάψουν τη μούχλα με ειδικό χρώμα κατά της μούχλας και απλά να την καλύψουν.

Είναι ένα συνηθισμένο λάθος για τους ανθρώπους να χρησιμοποιούν χρώμα κατά της μούχλας και στη συνέχεια να βάφουν από πάνω με ένα άλλο πολύχρωμο χρώμα. Το χρώμα κατά της μούχλας πρέπει να είναι η τελική μας επίστρωση με το βιοκτόνο που προστατεύει την επιφάνεια των τοίχων για να λειτουργήσει σωστά. «Αν το βάψετε από πάνω, βάφετε πάνω από το προστατευτικό φράγμα και δίνετε στη μούχλα μια επιφάνεια στην οποία μπορεί να ζήσει» εξήγησε.

Πώς θα «σώσω» τα ρούχα που ξέχασα όλη νύχτα στο πλυντήριο από την άσχημη μυρωδιά

Τρόποι για την ασφαλή απομάκρυνση της μούχλας μπορούν να υπάρξουν, όμως και μάλιστα πολύ οικονομικοί και προσβάσιμοι. Σύμφωνα με τον Aaron Christensen, ειδικό καθαρισμού στο Homeaglow, το μόνο που χρειαζόμαστε είναι λίγο λευκό ξύδι - το οποίο μπορούμε να βρούμε στο Tesco.

Μιλώντας στην εφημερίδα The Express, ο Aaron δήλωσε: «Ο τρόπος για να καθαρίσετε και να απομακρύνετε τη μούχλα είναι με τη μικρότερη δυνατή προσπάθεια είναι να πάρετε λίγο ξύδι από το ντουλάπι σας».

Οι ειδικοί πάντως τονίζουν ότι οι άνθρωποι με υγρασία ή μούχλα στα σπίτια τους κινδυνεύουν από αναπνευστικές λοιμώξεις, άσθμα ή αλλεργίες και δήλωσε ότι μπορεί επίσης να επηρεάσει το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτό γιατί οι μούχλες παράγουν αλλεργιογόνα (ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση), ερεθιστικά και, μερικές φορές, τοξικές ουσίες. Η εισπνοή ή το άγγιγμα σπόρων μούχλας μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση, όπως φτέρνισμα, ρινική καταρροή, κόκκινα μάτια και δερματικό εξάνθημα. Οι μούχλες μπορούν επίσης να προκαλέσουν κρίσεις άσθματος.

Πώς να εντοπίσω και πώς να προλάβω τους κοριούς πριν μπουν στο σπίτι και το στρώμα;

Αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο από τις επιπτώσεις της μούχλας είναι τα μωρά και τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι, όσοι έχουν δερματικά προβλήματα όπως το έκζεμα καθώς και άτομα με αναπνευστικά προβλήματα όπως οι αλλεργίες και το άσθμα. Τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα διατρέχουν επίσης κίνδυνο, όπως όσοι κάνουν χημειοθεραπεία, εξήγησε περαιτέρω το NHS.

Να σημειώσουμε ότι η μούχλα προκαλείται συνήθως από την υπερβολική υγρασία στον αέρα και η επένδυση σε έναν αφυγραντήρα θα μπορούσε να βοηθήσει στην απομάκρυνση της υγρασίας. Η μούχλα μπορεί να αναπτυχθεί σε όλες τις επιφάνειες του σπιτιού μας και μερικές φορές μπορεί να είναι πιο δύσκολο να την παρατηρήσουμε ή ακόμη και να εμφανιστεί σε μέρη που δεν θα περιμέναμε.

Χρησιμοποιείς εντελώς λάθος το αποσμητικό γι΄αυτό και πολλές φορές αισθάνεσαι πως μυρίζεις άσχημα

krakograff-textures-9Oi93boesjg-unsplash.jpg