Πώς να πλένεις σωστά και αποτελεσματικά τα παπούτσια σου στο πλυντήριο

Πώς να πλένεις σωστά και αποτελεσματικά τα παπούτσια σου στο πλυντήριο
Pexels

Όταν το αγαπημένο μας ζευγάρι παπούτσια αρχίσει να γίνεται λίγο βρώμικο, δεν πειράζει να τα βάλουμε στο πλυντήριο και να αφήσουμε ένα μηχάνημα να κάνει τη «βρώμικη» δουλειά για εμάς. Ωστόσο, ο καθαρισμός των παπουτσιών στο πλυντήριο δεν είναι τόσο απλός όσο των ρούχων.

Δεδομένου ότι «σηκώνουν» το βάρος κάθε σύγχρονου, ενεργού τρόπου ζωής, τα παπούτσια μπορούν γρήγορα να γίνουν «φωλιά» για βρωμιά, βακτήρια και οσμές. Όταν το αγαπημένο μας ζευγάρι παπούτσια αρχίσει να γίνεται λίγο βρώμικο, δεν πειράζει να τα βάλουμε στο πλυντήριο και να αφήσουμε ένα μηχάνημα να κάνει τη «βρώμικη» δουλειά για εμάς. Ωστόσο, ο καθαρισμός των παπουτσιών στο πλυντήριο δεν είναι τόσο απλός όσο των ρούχων.

Πρέπει να λάβουμε ορισμένα μέτρα για να προστατεύσουμε τα παπούτσια μας και να επιτύχουμε ένα πεντακάθαρο αποτέλεσμα.

Βήμα 1: Δες τις ετικέτες

Πριν πλύνεις τα παπούτσια στο πλυντήριο, έλεγξε τις ετικέτες (συνήθως βρίσκονται κάτω από τη γλώσσα του παπουτσιού) ή τον ιστότοπο του κατασκευαστή για τα συνιστώμενα βήματα καθαρισμού. Ακόμη και αν νομίζεις ότι τα παπούτσια πλένονται, ορισμένα δεν είναι φτιαγμένα για να μπαίνουν στο πλυντήριο. Ομοίως, ορισμένα υλικά απαιτούν συγκεκριμένες μεθόδους πλυσίματος στο χέρι.

Βήμα 2: Αφαίρεσε τα κορδόνια και τους πάτους πριν από το πλύσιμο

Βγάλε τα κορδόνια και τους πάτους από τα παπούτσια. Τα κορδόνια μπορεί να μπερδευτούν στο πλυντήριο και πολλοί πάτοι είναι ευαίσθητοι, οπότε είναι καλύτερο να τους αφαιρέσεις. Καθάρισε τα κορδόνια και τους πάτους με το χέρι τρίβοντάς τα με σαπούνι πιάτων ή υγρό απορρυπαντικό και μια μαλακή βούρτσα ή πανί. Αφησέτα να στεγνώσουν εντελώς στον αέρα πριν τα επαναφέρεις στη σωστή τους θέση. Εναλλακτικά, μπορείς να τοποθετήσεις τα κορδόνια σε μια διχτυωτή σακούλα ρούχων μαζί με τα αθλητικά σου παπούτσια.

Βήμα 3: Προ- επεξεργάσου τις σόλες

Χρησιμοποίησε μια μαλακή βούρτσα για να αφαιρέσειςτυχόν βρωμιές ή υπολείμματα από τις σόλες των παπουτσιών.

Βήμα 4: Βάλτα στο μηχάνημα.

Βάλε τα παπούτσια στο πλυντήριο. Pro tip: Το πλύσιμο των παπουτσιών με αρκετές παλιές πετσέτες εξισορροπεί το φορτίο, εμποδίζει τα παπούτσια από το να χτυπιούνται κατά τη διάρκεια των περιστροφών και εξασφαλίζει ότι δεν θα επηρεαστούν από τη «φρέσκια» βαφή των νέων πετσετών.

Βήμα 5: Ξεκίνα τον κύκλο πλύσης.

Ο ήπιος κύκλος πλύσης με κρύο νερό είναι ο καλύτερος και θα σε βοηθήσει να διατηρήσεις τα παπούτσια σου απαλλαγμένα από φθορές. Απόφυγε το απορρυπαντικό σε σκόνη, το οποίο μπορεί να πιαστεί στις σόλες των παπουτσιών και στις τρύπες των κορδονιών. Αντ' αυτού, χρησιμοποίησε υγρό απορρυπαντικό ή κάψουλες πλυντηρίου.

Βήμα 6: Μπορείς να βάλεις τα παπούτσια σου στο στεγνωτήριο;

Αφού ολοκληρωθεί ο κύκλος πλύσης, ήρθε η ώρα να στεγνώσεις τα παπούτσια σου. Μια προειδοποίηση, όμως: Απόφυγε να βάλεις τα παπούτσια σου στο στεγνωτήριο. Οι θερμοκρασίες του στεγνωτηρίου μπορεί να καταστρέψουν την κόλλα που συγκρατεί τα παπούτσια. Η υψηλή θερμότητα μπορεί ακόμη και να προκαλέσει συρρίκνωση ορισμένων υφασμάτων ή υλικών, στρεβλώνοντας μόνιμα τα παπούτσια και επηρεάζοντας την εφαρμογή και την απόδοσή τους.

Για να στεγνώσεις σωστά τα παπούτσια, βρες έναν δροσερό, ηλιόλουστο και καλά αεριζόμενο χώρο και αφήσέ τα εκεί. Βάλε μερικές μικρές πετσέτες μέσα σταπαπούτσια για να διατηρήσουν το σχήμα τους καθώς στεγνώνουν.

Βήμα 7: Βάλε ξανά όσα αφαίρεσες.

Μόλις τα παπούτσια είναι καθαρά και στεγνά, βάλε ξανά τις σόλες και τα κορδόνια. Στη συνέχεια, απόλαυσε τα πεντακάθαρα παπούτσια σου.

Πώς θα πλύνεις τα κασμιρένια πουλόβερ σου για να μη χαλάσουν

Τι να ΜΗΝ κάνεις όταν πλένεις τα παπούτσια στο πλυντήριο

Ενώ ο καθαρισμός των παπουτσιών στο πλυντήριο μπορεί να φαίνεται απλός, υπάρχουν διάφορα πράγματα που πρέπει να αποφύγεις κατά τη διαδικασία.

Ακολουθεί μια σύντομη περίληψη των κυριότερων από αυτά:

  • Ποτέ μην βάζεις υφάσματα όπως δέρμα ή σουέτ στο πλυντήριο.
  • Μην χρησιμοποιείς κύκλους με ζεστό ή καυτό νερό. Το ζεστό νερό μπορεί να παραμορφώσει τα παπούτσια, να προκαλέσει ζημιά στο ύφασμα και να προκαλέσει το τρέξιμο των χρωμάτων.
  • Μην χρησιμοποιείς απορρυπαντικό σε σκόνη, καθώς μπορεί να μην διαλυθεί σωστά και να πιαστεί στα παπούτσια.
  • Μην βάζεις τα παπούτσια στο πλυντήριο χωρίς να αφαιρέσεις πρώτα τα κορδόνια και τους πάτους. Οι πάτοι πρέπει να πλένονται στο χέρι, ενώ τα κορδόνια πρέπει είτε να πλένονται στο χέρι είτε να διατηρούνται σε ξεχωριστή σακούλα πλυντηρίου ή μαξιλαροθήκη στο πλυντήριο.
  • Μην βάζεις τα παπούτσια σας στο στεγνωτήριο. Τα στεγνωτήρια μπορεί να καταστρέψουν την κόλλα των παπουτσιών και να παραμορφώσουν το σχήμα τους.
pexels-dalila-dalprat-2179248.jpg