Πότε τα κατεψυγμένα τρόφιμα είναι καλύτερα από τα φρέσκα;

Πότε τα κατεψυγμένα τρόφιμα είναι καλύτερα από τα φρέσκα;

Έχουν βγάλει το «κακό» όνομα στην αγορά, να όμως που σε αρκετές περιπτώσεις τα κατεψυγμένα τρόφιμα είναι το ίδιο, και περισσότερο, υγιεινά από τα φρέσκα.

Όλοι όσοι προσπαθούν να ζήσουν μια υγιεινή ζωή αποφεύγουν τα κατεψυγμένα φαγητά όπως ο διάβολος το λιβάνι, και όχι αδικαιολόγητα. Τα κατεψυγμένα τρόφιμα δεν έχουν και την καλύτερη φήμη, μιας και πιστεύεται πως χρησιμοποιούν πολλά συντηρητικά που κάνουν κακό στην υγεία.

Στη πραγματικότητα, ωστόσο, η τεχνολογία παραγωγής κατεψυγμένων τροφίμων το μόνο που κάνει είναι να καθυστερεί το ποσοστό υλικών ζημιών με τις απαραίτητες ρυθμίσεις στη θερμοκρασία της αποθήκευσης. Όσο χαμηλότερη είναι η θερμοκρασία αποθήκευσης τροφίμων, τόσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια ζωής του δικτύου.

Σύμφωνα με την διατροφολόγο Samantha Heller, τα κατεψυγμένα τρόφιμα συσκευάζονται ως θρεπτικά φρέσκα τρόφιμα.

«Τα λαχανικά, καθώς και όλα τα τρόφιμα που καταψύχονται αμέσως μετά τη συγκομιδή, μπορεί να έχουν ακόμη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, καθώς πολλά από τα φρέσκα λαχανικά και φρούτα, περνάνε μέσα από ένα μακρύ ταξίδι μέχρι να διατεθούν στην αγορά, χάνοντας μεγάλο μέρος της διατροφικής τους αξίας»

Αυτό δεν σημαίνει πως τα κατεψυγμένα φαγητά δεν υπόκεινται σε μείωση των διατροφικών στοιχείων τους. Παρ' όλα αυτά, όμως, η μείωση αυτή μπορεί να αποφευχθεί αν τα διατηρούμε σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Γι' αυτό, όταν αγοράζετε κατεψυγμένα από το σούπερ μάρκετ, πρέπει να τα πηγαίνετε σπίτι το συντομότερο δυνατόν, πριν αρχίσουν να ζεσταίνονται.

Επίσης, πρέπει να προσέχετε ώστε τα κατεψυγμένα τρόφιμα που αγοράζετε να βρίσκονται σε καλή κατάσταση. Αν είναι δυνατόν, επιλέξτε κατεψυγμένα προϊόντα που έρχονται κατευθείαν από ντόπιους παραγωγούς, έτσι ώστε η φρεσκάδα των τροφίμων να είναι περισσότερο ασφαλισμένη σε σχέση με αυτά που εισάγονται από άλλες χώρες.