Το θαυματουργό μηλόξυδο νούμερο 1 σύμμαχος για απώλεια βάρους και υγεία; 

Το θαυματουργό μηλόξυδο νούμερο 1 σύμμαχος για απώλεια βάρους και υγεία; 
Pexels

Το μηλόξυδο έχει αυξηθεί σε δημοτικότητα χάρη σε πολλούς celebrities που ορκίζονται σε αυτό και μελέτες δείχνουν ότι θα μπορούσε να βοηθήσει τόσο στην απώλεια βάρους όσο και στην υγεία. Αλλά πόση ποσότητα χρειαζόμαστε;

 

Αν ψάχνεις για κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει στην ενίσχυση της απώλειας βάρους και να σε βοηθήσει επίσης να αποκομίσεις οφέλη για την υγεία, αποδεικνύεται ότι το μηλόξυδο θα μπορούσε να είναι ακριβώς αυτό που ψάχνεις.

Σε πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο BMJ, επιστήμονες στο Λίβανο ολοκλήρωσαν μια διπλά τυφλή, τυχαιοποιημένη, κλινική δοκιμή σε μια ομάδα νέων ηλικίας 12 έως 25 ετών. Χώρισαν τους 30 συμμετέχοντες σε τέσσερις ομάδες, στις τρεις από τις οποίες έδιναν είτε 5 ml, είτε 10 ml, είτε 15 ml μηλόξυδο για να αραιώσουν με νερό κάθε πρωί, ενώ στην τέταρτη έδιναν εικονικό φάρμακο.

Μετά από τρεις μήνες, διαπιστώθηκε ότι όσοι έπιναν μηλόξυδο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου έχασαν 6-8 κιλά σε βάρος και μείωσαν τον ΔΜΣ τους κατά 2,7-3 μονάδες, ανάλογα με τη δόση που τους δόθηκε.

Το viral video στο TikTok και η λύση στο «απαγορευμένο εκρηκτικό κοκτέιλ» που κρύβεται στο στρώμα

Η έρευνα έδειξε επίσης σημαντική μείωση της περιφέρειας μέσης και ισχίων, καθώς και μείωση της γλυκόζης και της χοληστερόλης στο αίμα. Ο Dr. Darsha Yagnik, λέκτορας βιοϊατρικής έρευνας στο Πανεπιστήμιο Middlesex δήλωσε ότι υπάρχει ένας «θόρυβος» γύρω από το μηλόξυδο αυτή τη στιγμή μετά τις μελέτες ότι μια δόση την ημέρα θα μπορούσε να βοηθήσει.

Ο φαρμακοποιός Aidan Goggins περιέγραψε τα αποτελέσματα ως «σημαντικά» και «απροσδόκητα», παρομοιάζοντάς τα με τα δημοφιλή φάρμακα για την απώλεια βάρους Ozempic και Wegovy, αναφέρει η MailOnline. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι η ομάδα μελέτης ήταν μόνο νέοι άνθρωποι και δεν είναι μέχρι στιγμής σαφές αν παρόμοια αποτελέσματα θα επαναλαμβάνονταν σε άτομα άνω των 25 ετών.

Οι ερευνητές ισχυρίστηκαν επίσης ότι κράτησαν αρχείο της διατροφής και της άσκησης κάθε συμμετέχοντα κατά τη διάρκεια της τρίμηνης δοκιμής, αλλά αυτά δεν δημοσιεύτηκαν στην εργασία -οπότε δεν είναι επίσης σαφές αν η διατροφή και η άσκηση επηρέασαν την απώλεια βάρους των συμμετεχόντων.

Υπάρχει σοβαρή περίπτωση να πίνουμε νερό με λάθος τρόπο και αυτό να μειώνει τα οφέλη του

Οι celebrities είναι μεγάλοι οπαδοί του μηλόξυδου εδώ και χρόνια λόγω των υποτιθέμενων οφελών του για την υγεία, με τη Victoria Beckham να πίνει μερικές κουταλιές κάθε πρωί για να διατηρείται «ευλύγιστη», και αυτό είναι σίγουρα μέρος της έλξης που ασκεί το προϊόν. Πιστεύεται μάλιστα ότι η αγορά μηλόξυδου έχει αυξηθεί κατά ένα επιβλητικό ποσοστό 24,5% τον τελευταίο χρόνο, καθώς πολλοί άνθρωποι αποκτούν μεγαλύτερη συνείδηση σε θέματα υγείας.

Υπάρχουν κάποιες άλλες ανησυχίες γύρω από το μηλόξυδο, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι είναι εξαιρετικά όξινο, οπότε μπορεί να προκαλέσει διάβρωση του σμάλτου των δοντιών με τον ίδιο τρόπο που μπορούν να προκαλέσουν τα ανθρακούχα ποτά και ο χυμός πορτοκαλιού. Αυτοί οι κίνδυνοι μπορούν να ελαχιστοποιηθούν ξεπλένοντας το στόμα με νερό βρύσης, μασώντας τσίχλα χωρίς ζάχαρη ή πίνοντας με καλαμάκι για να ελαχιστοποιηθεί η επαφή με τα δόντια.

Η Caroline Mason, διατροφολόγος και συνιδρύτρια της Baldo and Mason, δήλωσε στη Mirror: «Μελέτες δείχνουν ότι το μηλόξυδο μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή, να βελτιώσει την πέψη και να βελτιστοποιήσει την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος. Είναι επίσης γνωστό ότι σταθεροποιεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, βοηθώντας μας να νιώθουμε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, γεγονός που μας κάνει να τρώμε λιγότερο και να προσλαμβάνουμε λιγότερες θερμίδες.

Συνιστάται επίσης για τη σταθεροποίηση της υγείας του εντέρου, καθώς μπορεί να βελτιώσει την οξύτητα του στομάχου. Δύο κουταλιές την ημέρα μπορούν να έχουν μεγάλα οφέλη για την υγεία!».

Η MailOnline ανέφερε επίσης ότι ο Dr Darsha Yagnik εξέτασε το μηλόξυδο σε εργαστήριο και διαπίστωσε ότι έχει αντιμικροβιακή δράση και μπορεί να καταπολεμήσει το E.Coli και το MRSA. Οι μελέτες με άλλα ξύδια δεν ήταν τόσο αποτελεσματικές. Μέσω αυτής της μελέτης, πιστεύεται επίσης ότι η φλεγμονή μπορεί να ελεγχθεί με το μηλόξυδο. Ωστόσο, ο Aidan Goggins δήλωσε ότι «δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να αρχίσουμε να το συνιστούμε».

Έχουν διατυπωθεί και άλλοι ισχυρισμοί για το μηλόξυδο, όπως ότι το τονωτικό θα μπορούσε να «θεραπεύσει τον καρκίνο», αλλά δεν υπάρχουν ισχυρά στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτή τη θεωρία. Μια μελέτη του 2014 διαπίστωσε ότι το μηλόξυδο μπορούσε να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα του στομάχου σε αρουραίους, αλλά αυτό δεν αποτελεί απόδειξη ότι η κατανάλωση του προϊόντος θα καταπολεμήσει τον καρκίνο στο ανθρώπινο σώμα.

Στην πραγματικότητα, είναι παράνομο στο Ηνωμένο Βασίλειο να διαφημίζονται τέτοιες θεραπείες σε άτομα που πάσχουν από καρκίνο, σύμφωνα με τον νόμο περί καρκίνου του 1939, σύμφωνα με τον Δρ Duane Mellor, εγγεγραμμένο διαιτολόγο με έδρα το Πανεπιστήμιο Aston στο Μπέρμιγχαμ. Όπως δήλωσε στην Daily Mail: «Έχει συνδεθεί με την επιστημονικά απαξιωμένη θεωρία των αλκαλικών τροφών, όπως το μηλόξυδο και το νερό με λεμόνι».

pexels-tijana-drndarski-3338676.jpg