Εσύ ξέρεις πόσο καιρό διαρκεί το κρασί μετά το άνοιγμα;

Τσακιρίδου Χριστίνα
Εσύ ξέρεις πόσο καιρό διαρκεί το κρασί μετά το άνοιγμα;

Η απάντηση δεν είναι σίγουρα αυτό που περίμενες.

Το σενάριο έχει ως εξής: Επιστρέφεις αργά το απόγευμα στο σπίτι και προσγειώνεσαι στον καναπέ για να αποφορτιστείς. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος χαλάρωσης από την αγαπημένη σου μουσική την οποία φυσικά θα συνοδεύσεις με ένα ποτήρι ροζέ κρασί.

Tα κρασιά έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής όσο παραμένουν κλειστά ωστόσο όταν ανοιχθούν πρέπει να καταναλώνονται σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Όταν αυτό ξεπεραστεί η γεύση τους είναι εμφανώς αλλοιωμένη και δεν συνίσταται η κατανάλωσή τους.

Πόσο καιρό διαρκεί το κρασί μετά το άνοιγμα;

Παρόλο που το κρασί περιέχει αλκοόλ, οξύτητα και τανίνες που βοηθούν στη διατήρησή του, η χαμηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ και ζάχαρη (συγκριτικά με άλλα αλκοολούχα ποτά) δεν τους επιτρέπει να παραμείνουν αναλλοίωτα για αρκετό καιρό.

Η Gabriella Borg Costanzi, διευθύντρια υπηρεσιών και κρασιού στο Le Crocodile and Bar Blondeau στο Brooklyn μίλησε στο foodandwine.com και εξήγησε ότι κατά γενικό κανόνα ένα ανοιχτό μπουκάλι κρασί πρέπει να καταναλώνεται εντός τριών ημερών.

Μπορείς να πίνεις αλκοόλ όσο είσαι σε δίαιτα απώλειας βάρους;

Η ακριβής διάρκεια ζωής ενός ανοιχτού μπουκαλιού εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως το επίπεδο αλκοόλης, τις τανίνες και την οξύτητα του κρασιού, καθώς τα υψηλότερα επίπεδα καθενός από αυτά συμβάλλουν στη διατήρησή του για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Διάρκεια ζωής

Μία ημέρα ή λιγότερο: Τα περισσότερα αφρώδη κρασιά και κρασιά που παρασκευάζονται χωρίς πρόσθετα θειώδη.

Δύο έως τρεις ημέρες: Λευκά και ροζέ κρασιά με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ.

Τέσσερις έως επτά ημέρες: Λευκά κρασιά παλαιωμένης βελανιδιάς, καθώς και λευκά και ροζέ κρασιά με 13% ή περισσότερο αλκοόλ, μη ξηρά κρασιά και τα περισσότερα κόκκινα κρασιά.

Επτά ημέρες ή περισσότερες: Τα περισσότερα επιδόρπια κρασιά και εμπλουτισμένα κρασιά

Ακριβώς όπως τα φρούτα, έτσι και το ανοιχτό κρασί διαρκεί περισσότερο αν το διατηρείς στο ψυγείο. Εάν πρόκειται να επαναχρησιμοποιήσεις το φελλό από το μπουκάλι, οι ειδικοί συνιστούν να τον επανατοποθετήσεις με την εκτεθειμένη στο κρασί πλευρά προς τα κάτω για καλύτερη σφράγιση.

Πηγή κεντρικής: pexels.com