Καταρρίπτοντας τους μύθους! Το νερό με λεμόνι δεν έχει καμία σχέση με αποτοξίνωση

Τζένη Ντεμιράι
Καταρρίπτοντας τους μύθους! Το νερό με λεμόνι δεν έχει καμία σχέση με αποτοξίνωση

Τα viral food hacks είναι για να απορρίπτονται! Και ειδικοί εξηγούν το «γιατί» στο Queen.gr αποδομώντας τα ένα - ένα.

Η διατροφή αποτελεί ένα κομμάτι που απασχολεί διαχρονικά τους ανθρώπους που επιδιώκουν να αποκτήσουν καλή σχέση με το σώμα τους αλλά και με τον ίδιο τους τον εαυτό. Για αυτόν τον λόγο, συχνά γινόμαστε μάρτυρες αναρτήσεων, δημοσιεύσεων και συμβουλών που μας «βομβαρδίζουν» με το τι είναι καλό και τι δεν είναι καλό να κάνουμε για να αδυνατήσουμε, να αποκτήσουμε μυϊκή μάζα, ή γενικότερα να τρεφόμαστε πιο σωστά.

Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι φορές που οι συμβουλές αυτές βασίζονται σε μύθους και δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Ποιες είναι, όμως, αυτές οι φορές;

Το Queen.gr επικοινώνησε με διατροφολόγους με σκοπό να ξεκαθαρίσουμε επιτέλους τι από όσα κυκλοφορούν ευρέως στα social media είναι αλήθεια και τι μύθος!

Το τελευταίο γεύμα της ημέρας πρέπει να καταναλώνεται πριν τις 20:00. Μύθος ή αλήθεια;

H Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Κλειώ Χούπη μας απαντά:

Ίσως σας σοκάρω με αυτό που θα σας πω: Οι θερμίδες ενός τροφίμου είναι ίδιες, και πριν και μετά τις 20:00! Φυσικά και δεν ισχύει κάτι τέτοιο αφού δεν παίζει ρόλο η ώρα που θα φάμε, αλλά το πόσες θερμίδες θα καταναλώσουμε μέσα στην ημέρα!

Συνήθως εμείς οι διαιτολόγοι συστήνουμε το τελευταίο γεύμα να έχει καταναλωθεί μέχρι περίπου 2 ώρες πριν τον ύπνο για καλύτερη πέψη και ποιότητα ύπνου. Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος κοιμάται στις 10:00 όντως συστήνεται το τελευταίο γεύμα του να είναι στις 20:00, ΑΛΛΑ αν κοιμάσαι στις 2:00 τη νύχτα σίγουρα θα πρέπει να καταναλώσεις κάποια σνακ πιο αργά λόγω του ότι χρειάζεσαι ενέργεια έως εκείνη την ώρα.

Γενικά όντως η κατανάλωση φαγητού αργά το βράδυ έχε συσχετιστεί με αυξημένο σωματικό βάρος, αλλά για άλλους λόγους. Κυρίως γιατί πολλοί δεν θα φάνε ΤΙΠΟΤΑ μεσα στην ημέρα, θα γυρίσουν από τη δουλειά αργά το βραδύ και … θα ξεσπάσουν σε ένα πολύ πολύ μεγάλο γεύμα, το οποίο θα δημιουργήσει ένα θερμιδικό πλεόνασμα! Επίσης η κατανάλωση σνακ αργά το βράδυ έχει συσχετιστεί και με συναισθηματικό φαγητό, όπου και πάλι μπορεί να ξεφύγουμε θερμιδικά.

kleio-xoupi.jpeg

H Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Κλειώ Χούπη.

Διαλειμματική νηστεία: Μπορεί να είναι trend αλλά οι ειδικοί έχουν άλλη γνώμη για το fasting

Το νερό με μία φέτα λεμόνι αδυνατίζει και απομακρύνει τις τοξίνες από τον οργανισμό. Μύθος ή αλήθεια;

H Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Κλειώ Χούπη μας απαντά:

Ποια πιστεύεις ότι θα είναι η απάντησή μου μετά από τόσα video μου στο Tik Tok για αυτό το θέμα; Η απάντηση είναι… ΟΧΙ! Δεν αδυνατίζει το νερό με λεμόνι , ούτε συμβάλει στην καύση λίπους! Αυτός ο μύθος δεν έχει καμία επιστημονική βάση.

Όσον αφορά στην πιθανή απομάκρυνση των τοξινών από τον οργανισμό, και πάλι θα σας απογοητεύσω μάλλον: η απάντηση είναι και πάλι ΟΧΙ. Συγκεκριμένα, δεν υπάρχει κανένα τρόφιμο που συμβάλει στην αποτοξίνωση του οργανισμού , δεν υπάρχει καμία επιστημονική βάση πίσω από αυτούς τους μύθους. Ο οργανισμός ενός ανθρώπου μπορεί μόνος του να κάνει αποτοξίνωση μέσα από τα τρία βασικά όργανα του, το συκώτι, τους νεφρούς και το έντερο. Το μόνο που μπορεί κάποιος να κάνει είναι να φροντίσει το σώμα του, τραφεί όσο πιο θρεπτικά μπορεί και να ενυδατωθεί σωστά ώστε αυτά τα 3 όργανα να λειτουργούν σωστά.

Για να σταθώ όμως και στα θετικά, σίγουρα το νερό με λεμόνι είναι ένα ρόφημα που έχει οφέλη, λόγω της κατανάλωσης του νερού και της μικρής ποσότητας λεμονιού που θα μας προσφέρει βιταμίνη C και κιτρικά. Επίσης , πολλοί δεν μπορούν να πιουν το νεράκι σκέτο, οπότε είναι ένα δροσερό φυσικό ρόφημα με ευχάριστη γεύση!

Τέλος, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι κανένα τρόφιμο δεν καίει το λίπος ή αδυνατίζει από μόνο του, και αν υπήρχε κάτι θα το ήξεραν και θα το χρησιμοποιούσαν όλοι!

pexels-nadi-lindsay-4880668.jpg

Η κατάλληλη διατροφή μπορεί να ασκήσει θετική επίδραση στα αυτοάνοσα νοσήματα. Μύθος ή αλήθεια;

Η Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Δήμητρα Γλυνού μας απαντά:

Γενικά το αυτοάνοσο νόσημα για το οποίο τα ιατρικά δεδομένα δεν έχουν βγάλει άκρη, είναι λίγο περίπλοκο. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν σίγουρα άπειρα δεδομένα που λένε ότι κάποια μοτίβα διατροφής, κάποια τρόφιμα βοηθούν στις φλεγμονές γενικότερα. Βοηθούν, δηλαδή, είτε για την πρόληψη είτε για την καθυστέρηση του αυτοάνοσου, είτε για να απαλύνεις τα συμπτώματα. Και αντίστοιχα, υπάρχουν κάποια τρόφιμα τα οποία δεν βοηθούν σε αυτό.

Υπάρχουν τροφές όπως τα ολικής, οι φυτικές ίνες που βοηθούν στην πρόληψη ή και αντιμετώπιση ενός αυτοάνοσου νοσήματος. Έχουν γίνει πάρα πολλές μελέτες με θετικά αποτελέσματα, επίσης, για τη μεσογειακή διατροφή, για τη δίαιτα dash, που είναι κάτι σαν τη μεσογειακή αλλά έχει πολλές φυτικές ίνες και προϊόντα ολικής, τα βότανα, τα μπαχαρικά, τη μαύρη σοκολάτα. Γενικά, όλα αυτά βοηθούν πάρα πολύ στις φλεγμονές.

Αυτά που πρέπει να αποφεύγουν άτομα με αυτοάνοσα νοσήματα είναι τα επεξεργασμένα κρέατα, το πολύ αλκοόλ, τα επεξεργασμένα τρόφιμα, η ζάχαρη.

glynou-dimitra.jpg

Η Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Δήμητρα Γλυνού.

Οι διατροφολόγοι δεν τρώνε γλυκά. Μύθος ή αλήθεια;

Τρεις Διαιτολόγοι – Διατροφολόγοι μας απαντούν

Ο Μάνος Δημητρούλης μας λέει:

Πέτυχες διάνα! Η αλήθεια είναι πως δεν μου αρέσουν και τόσο τα γλυκά, όχι βέβαια λόγω της υψηλής θερμιδικής τους αξίας, απλά και μόνο λόγω γευστικών προτιμήσεων. Όταν θέλω να ξεφύγω προτιμώ μια αλμυρή επιλογή, όπως πίτσα ή σουβλάκι. Ο καθένας έχει τις δικές του αδυναμίες και δε θα πρέπει να τις δαιμονοποιούμε. Όταν προσπαθούμε να τις αποφύγουμε και τις αποκλείουμε από τη διατροφή μας, τις υπερεκτιμάμε με αποτέλεσμα τελικά να τις υπερκαταναλώνουμε. Αντιθέτως, θα πρέπει να τις εντάξουμε στην διατροφή μας στη σωστή ποσότητα και συχνότητα, ώστε να τις γευόμαστε όποτε πραγματικά τις έχουμε ανάγκη χωρίς να νιώθουμε τύψεις. Με αυτό το τρόπο χτίζουμε μια υγιή σχέση με το φαγητό, καθώς δε διαχωρίζουμε τα τρόφιμα σε “καλά” και “κακά” αλλά τα αντιμετωπίζουμε όλα ισότιμα.

Η Έφη Κολοβέρου μας λέει:

Φυσικά και τρώμε γλυκά. Απλώς οι περισσότεροι φτιάχνουμε χειροποίητα γλυκά με φρούτα, μέλι, ξηρούς καρπούς και ικανοποιούμε την ανάγκη μας για γλυκό με πιο θρεπτικό τρόπο. Όταν τώρα θα βγούμε έξω φυσικά και θα φάμε πιο «κανονικό γλυκό, αν θέλουμε, χωρίς όμως αυστηρό πρόγραμμα ή επειδή είναι «μέρα που τρώμε έξω». Τέτοιοι αυστηροί κανόνες δεν μας κάνουν καλό! Είναι πολύ σημαντικό να ακούμε το σώμα μας και να το φροντίζουμε δίνοντάς του τα πάντα με μέτρο!

Η Αναστασία Κόκκαλη μας λέει:

Μου αρέσουν τα γλυκά, όπως αρέσουν σε όλους, αλλά επειδή γνωρίζω πολύ καλά τα κακά της ζάχαρης, προσπαθώ να φτιάχνω στο σπίτι μου εναλλακτικές επιλογές γλυκών. Υπάρχουν εξαιρετικές συνταγές χωρίς ζάχαρη, χωρίς αλεύρι, χωρίς βούτυρο που μπορείς να κάνεις πολύ ωραία κέικ, πολύ ωραία pancakes, πολύ ωραία σοκολατάκια, μπισκότα, τα πάντα και να μη στερείσαι τίποτα. Αλλά το μυστικό του να μη θέλει κάποιος να τρώει συνέχεια γλυκά είναι να τρώει κάθε τρεις ώρες. Όταν κάποιος καταφέρει κάθε τρεις ώρες να τρώει το φαγητάκι του, το σνακ του, το φρούτο του, τα αμύγδαλά του, το τοστάκι του, επειδή διατηρείται η γλυκόζη στο αίμα, δεν υπάρχουν φαινόμενα υπογλυκαιμίας.

*Ευχαριστούμε πολύ για τη συνεργασία τους Διαιτολόγους - Διατροφολόγους Κλειώ Χούπη, Δήμητρα Γλυνού, Μάνο Δημητρούλη, Έφη Κολοβέρου και Αναστασία Κόκκαλη, οι οποίοι συνέβαλαν σημαντικά στη δημιουργία αυτού του άρθρου

Δες ολόκληρο το αφιέρωμα του Queen.gr για την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής που είναι στις 16 Οκτωβρίου