Διαλειμματική νηστεία: Μπορεί να είναι trend αλλά οι ειδικοί έχουν άλλη γνώμη για το fasting

Τζένη Ντεμιράι
Διαλειμματική νηστεία: Μπορεί να είναι trend αλλά οι ειδικοί έχουν άλλη γνώμη για το fasting

«Έγινε τάση γιατί είναι εύκολη και βοηθάει ότι υπάρχουν κάποια θετικά δεδομένα από έρευνες», λέει η Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Δήμητρα Γλυνού στο Queen.gr ενώ εξηγεί και γιατί δεν συστήνει ποτέ την διαλειμματική νηστεία σε όσους την επισκέπτονται.

Τα τελευταία χρόνια, η διαλειμματική νηστεία (Intermittent Fasting) γίνεται όλο και πιο γνωστή, με πολλούς να μιλούν για γρήγορα αποτελέσματα στην απώλεια βάρους αλλά και οφέλη στον οργανισμό.

Τι είναι η διαλειμματική νηστεία

Πρόκειται, ουσιαστικά, για ένα είδος δίαιτας, το οποίο συνδυάζει περιόδους νηστείας, με περιόδους χωρίς περιορισμούς στο φαγητό και μπορεί να εφαρμοστεί με τρεις διαφορετικούς τρόπους, ακολουθώντας, δηλαδή, τρεις διαφορετικές μεθόδους.

Η πρώτη είναι η μέθοδος 16:8, κατά την οποία μέσα σε 8 ώρες τρως όλα σου τα γεύματα και 16 ώρες δεν τρως τίποτα. Η δεύτερη, είναι η μέθοδος 5:2, η οποία απαιτεί 2 φορές την εβδομάδα να τρως ελάχιστες θερμίδες (περίπου 500 με 600) και 5 φορές την εβδομάδα να τρως κανονικά. Ενώ η τρίτη, απαιτεί να τρως μία μέρα περίπου 500-600 θερμίδες και την επόμενη να τρως κανονικά, να κάνεις τη νηστεία, δηλαδή, μέρα παρά μέρα.

Η πρώτη μέθοδος είναι η πιο δημοφιλής, όπως μας επιβεβαιώνει και η Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Δήμητρα Γλυνού, από την αρχή της συζήτησής μας, τονίζοντας στη συνέχεια ότι «έχουν γίνει έρευνες τα τελευταία χρόνια για αυτό το κομμάτι της διαλειμματικης (μέθοδος 16:8). Κάποιες δείχνουν ότι έχει ευεργετικά αποτελέσματα γιατί ουσιαστικά μπαίνει ο οργανισμός σε μία διαδικασία, όπου επειδή έχουν σταματήσει τα αποθέματα γλυκογόνου από τις πολλές ώρες νηστείας, αρχίζει και καίει λίπος». Ενώ στη συνέχεια προσθέτει ότι «έγινε τάση γιατί είναι εύκολη και βοηθάει ότι υπάρχουν κάποια θετικά δεδομένα από έρευνες».

Ποιο είναι το πρόβλημα με τη διαλειμματική νηστεία;

Ωστόσο, η κ. Γλυνού δεν είναι ιδιαίτερα θετική στην εφαρμογή καμίας από τις μεθόδους της νηστείας, καθώς το μικρό διάστημα έρευνας για το Intermittent Fasting δεν επιτρέπει την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων για την αποτελεσματικότητα της αλλά και τις επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων που την εφαρμόζουν.

Όπως τονίζει η ίδια η διατροφολόγος «το θέμα είναι ότι είναι πολύ μικρό το χρονικό διάστημα που έχουν γίνει αυτές οι μελέτες, οπότε μακροπρόθεσμα δεν ξέρουμε τι θα γίνει. Και γενικά είναι φυσιολογικό, όταν μπαίνεις σε μία διαδικασία να κόβεις θερμίδες, να έχεις και απώλεια βάρους και να βελτιωθούν κάποιοι δείκτες σου, όπως χοληστερίνη ή σάκχαρο, προφανώς και θα πέσουν αυτά. Το θέμα είναι μακροπρόθεσμα τι γίνεται, εκεί υπάρχει το ερωτηματικό. Ουσιαστικά, πάρα πολλά δεδομένα δείχνουν ότι μπορεί να σε οδηγήσουν σε υπερφαγικά επεισόδια. Επειδή ρίχνει σε θερμίδες τον οργανισμό σου μπορεί να γυρίσει στο αντίθετο αποτέλεσμα και επειδή πεινάς να κάνεις υπερφαγικά».

Η κ. Γλυνού δεν είναι υπέρ αυτής της τακτικής και δεν την εφαρμόζει ποτέ. Σχετικά με αυτό αναφέρει: «Δεν με νοιάζει να έρθει κάποιος εδώ και να χάσει κιλά, θα μπορούσα να σου βγάλω 700 διαφορετικές διατροφές για να χάσεις βάρος, δεν με νοιάζει αυτό. Με νοιάζει αυτός που θα ακολουθήσει αυτό που θα προτείνω εγώ να αλλάξει τον τρόπο διατροφής του και τη σκέψη του γενικά στο κομμάτι της τροφής. Επίσης, από τη στιγμή που δεν υπάρχουν δεδομένα, θέλω να είμαι 100% σίγουρη ότι κάτι λειτουργεί σωστά. Γιατί είναι και ένα μοτίβο που μπορεί να σου προκαλέσει ακόμα και το πιο απλό, γαστρεντερικές ενοχλήσεις, γιατί να τον βάλεις τον άλλον σε αυτή τη διαδικασία να ταλαιπωρηθεί ενώ δεν υπάρχει λόγος»;

pexels-ella-olsson-1640777.jpg

Κι αν συνεχίζω να θέλω να κάνω διαλειμματική νηστεία;

Σε περίπτωση που αντιμετωπίζεις προβλήματα υγείας, όπως διαβήτη, προβλήματα με τα νεφρά ή με το ήπαρ, τότε ξέχασέ το, καθώς σύμφωνα με τη διατροφολόγο, είναι απαγορευτικό να επιδιώξεις να ξεκινήσεις διαλειμματική νηστεία. Ωστόσο, αν είσαι απολύτως υγιής, έχεις μία δύσκολη καθημερινότητα και δυσκολεύεσαι με τον προγραμματισμό των γευμάτων σου, τότε η κ. Γλυνού αναφέρει ότι είναι μία εύκολη δίαιτα, σε περίπτωση που θες να χάσεις βάρος, «ωστόσο μακροπρόθεσμα δεν μπορεί να το κρατήσει αυτό το πράγμα. Θα πρέπει αφού τελειώσει η διαλειμματική, η οποία φυσικά πρέπει να καθοδηγείται από έναν ειδικό, να μπει σε ένα μοτίβο βασικής σωστής διατροφής για να έχει ένα πλάνο στην καθημερινότητά του».

glynou-dimitra.jpg

Η Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Δήμητρα Γλυνού.

*Ευχαριστούμε για τη συνεργασία την Κλινική Διαιτολόγο – Διατροφολόγο Δήμητρα Γλυνού, η οποία συνέβαλε σημαντικά στη δημιουργία αυτού του άρθρου

Δες ολόκληρο το αφιέρωμα του Queen.gr για την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής που είναι στις 16 Οκτωβρίου