Μπορείς να πίνεις αλκοόλ όσο είσαι σε δίαιτα απώλειας βάρους;

Μπορείς να πίνεις αλκοόλ όσο είσαι σε δίαιτα απώλειας βάρους;
Pexels

Τρόποι με τους οποίους η κατανάλωση αλκοόλ και η απώλεια βάρους μπορούν, στην πραγματικότητα, να «συνεργαστούν».

Ας το παραδεχτούμε: Μερικές φορές έχουμε όρεξη να πιούμε ένα ποτήρι κρασί (ή δύο) για να χαλαρώσουμε μετά από μια δύσκολη μέρα. Αν και μπορεί να μην κάνει θαύματα για τον ύπνο, μπορεί σίγουρα να μας βοηθήσει να χαλαρώσουμε - επιπλέον, ένα ποτήρι κόκκινο κρασί μπορεί να προσφέρει ακόμη και κάποια οφέλη για την υγεία. Παρόλα αυτά, μπορεί να αναρωτιέσαι: «Το αλκοόλ μας κάνει να παίρνουμε βάρος;».

Η απάντηση είναι και ναι και όχι.

Γιατί δεν πρέπει να κοιμάσαι ποτέ με το στόμα ανοιχτό

Η σχέση μεταξύ αλκοόλ και απώλειας βάρους

Ναι, μπορείς να πίνεις αλκοόλ και να εξακολουθείς να χάνεις βάρος - αρκεί να το κάνεις έξυπνα. Όταν εξετάζεις αν θα μπορέσεις να χάσεις βάρος και να εξακολουθείς παράλληλα να πίνεις το αγαπημένο σου ποτό, υπάρχουν δύο πράγματα που πρέπει να λάβεις υπόψη σου: Τις θερμίδες στο αλκοόλ και την περιεκτικότητα σε αλκοόλ.

Θερμίδες στο αλκοόλ και περιεκτικότητα σε αλκοόλ

Κατά γενικό κανόνα, όσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητα ενός ποτού σε αλκοόλ, τόσο περισσότερες είναι οι θερμίδες, δήλωσε στο παρελθόν στο Shape ο Keith Wallace, ιδρυτής του Wine School of Philadelphia. Αυτό σημαίνει ότι ένα σφηνάκι σκληρού ποτού όπως το τζιν, το ουίσκι ή η βότκα (18 ml ανά ποτήρι) θα έχει περίπου 68-85 θερμίδες ανά 30 γραμμάρια. 30 γραμμάρια μπύρας ή κρασιού, από την άλλη πλευρά, θα έχουν περίπου 12 και 24 θερμίδες, αντίστοιχα.

Προστιθέμενες θερμίδες σε μείγματα

Ωστόσο, οι «θερμιδικές βόμβες» είναι στην πραγματικότητα τα κοκτέιλ, που αποτελούν πολύ μεγαλύτερο εμπόδιο για την απώλεια βάρους. Μόλις 110 γραμμάρια daiquiri ή μαργαρίτα μπορεί να περιέχουν πάνω από 35 γραμμάρια ζάχαρης - δηλαδή 7 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη!

Επιπλέον, αυτά τα μείγματα ποτών έχουν υπερδιπλάσιες θερμίδες από το σφηνάκι ρούμι ή τεκίλα που περιλαμβάνεται στο ποτό. Ακόμη, είναι τα χειρότερα είδη θερμίδων: Τα απλά σάκχαρα. Όταν συνδυάζονται με τον τρόπο που το αλκοόλ επηρεάζει τον μεταβολισμό, τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα.

Πώς το σώμα αντιμετωπίζει το αλκοόλ

Μερικές ερωτήσεις που τίθενται συχνά είναι: Η βότκα μας κάνει να παίρνουμε βάρος; Τι γίνεται με την μπύρα; Το κρασί μας παχαίνει;

Αλλά ήρθε η ώρα να σταματήσουμε να έχουμε αυτές τις ανησυχίες. Και αυτό γιατί στην πραγματικότητα πρόκειται για έναν μύθο. Η αλήθεια: Είναι ο συνδυασμός του αλκοόλ και των σακχάρων που βρίσκονται στα αναψυκτικά/χυμούς (ή στο φαγητό του μπαρ που συχνά συνοδεύει το αλκοόλ) που εμποδίζει την απώλεια βάρους και ενδεχομένως προκαλεί αύξηση βάρους.

Το αλκοόλ περιέχει θερμίδες, οι οποίες, ναι, μπορούν να προκαλέσουν αύξηση του σωματικού βάρους. Αλλά δεν είναι ο μόνος πιθανός παράγοντας που μπορεί να ευθύνεται. Είναι επίσης η μεταβολική προτεραιότητα που δίνει το σώμα μας στο αλκοόλ (έναντι των υδατανθράκων και των λιπών) που προκαλεί τη ζημιά. Το σώμα μας δηλαδή θέλει να επεξεργαστεί το αλκοόλ πριν από οτιδήποτε άλλο, γεγονός που έχει αποδειχθεί ότι δημιουργεί ένα μεταβολικό περιβάλλον που είναι σχεδόν το αντίθετο από αυτό που δημιουργεί το σώμα μας μετά την άσκηση - ένα περιβάλλον με υψηλά επίπεδα κυκλοφορούντος λίπους και ανασταλμένη καύση λίπους.

Η ακριβής ποσότητα νερού που πρέπει να πίνoυμε κάθε μέρα – και η κατάρριψη ενός συνηθισμένου μύθου

Πώς να πίνεις αλκοόλ ενώ προσπαθείς να χάσεις βάρος

Αν και όλα αυτά μπορεί να ακούγονται καταδικαστικά, υπάρχουν οφέλη από το αλκοόλ. Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ (1 ποτό την ημέρα για τις γυναίκες) αυξάνει την HDL (καλή) χοληστερόλη και μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που πίνουν μερικά ποτά κάθε εβδομάδα ζουν περισσότερο.

Ακολουθούν ορισμένοι τρόποι με τους οποίους η κατανάλωση αλκοόλ και η απώλεια βάρους μπορούν, στην πραγματικότητα, να «συνεργαστούν».

Δώσε προσοχή στην ποσότητα. Όταν πίνεις, να γνωρίζεις την ποσότητα του αλκοόλ που καταναλώνεις. Ένα ποτήρι κρασί δεν είναι ένα ποτήρι γεμάτο μέχρι πάνω, αλλά λίγο πάνω από τη μέση.

Απόφυγε τους χυμούς και τα αναψυκτικά. Προτίμησε καθαρό, σκέτο ποτό και ελαχιστοποιήστε τις θερμίδες που περιέχει. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις πιο υγιεινές επιλογές αν θες κάτι πιο ελαφρύ, όπως χυμό λάιμ, ανθρακούχο νερό χωρίς ζάχαρη ή ακόμη και αναψυκτικό τύπου cola χωρίς ζάχαρη.

Γίνε δημιουργική. Αν απολαμβάνεις μόνο αρωματισμένα ποτά, δοκίμασε να προσθέσεις λίγα φρέσκα υλικά, όπως δυόσμο. Σου αρέσουν οι χυμοί φρούτων στα κοκτέιλ σου; Μείωσε σταδιακά την ποσότητα που προσθέτεις, ώστε να είναι μόνο μια σταγόνα για μια πινελιά γεύσης.

Σκέψου το μέλλον. Αν έχεις θέσει ως στόχο την απώλειας βάρους, σκέψου το πρόγραμμά σου πριν ανοίξεις ένα μπουκάλι κρασί μετά τη δουλειά. Αν και είναι απαραίτητο να κάνεις πού και πού «χατίρια» στον εαυτό σου, ίσως να θέλεις να κρατήσεις αυτό το ποτήρι για, ας πούμε, το δείπνο με τις κολλητές σου το βράδυ του Σαββάτου. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της επίδρασης των ποτών στη συνολική καύση λίπους.

Πίνε με μέτρο. Το έχουμε ξανακούσει, αλλά αξίζει να το επαναλάβουμε. Η μείωση του αριθμού των ποτών που καταναλώνουμε κάθε εβδομάδα μπορεί να μας βοηθήσει να επιτύχουμε τους στόχους μας για απώλεια βάρους νωρίτερα.

Μάθε τον αριθμό των θερμίδων. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αρχίσεις να μετράς θερμίδες (στην πραγματικότητα, η καταμέτρηση θερμίδων δεν είναι απαραίτητα το κλειδί για την απώλεια βάρους και μπορεί να οδηγήσει σε πολύ περιορισμένες δίαιτες και διατροφικές συνήθειες.) Αλλά το να έχεις μια ιδέα για τις επιλογές αλκοολούχων ποτών με τις χαμηλότερες θερμίδες μπορεί να σε βοηθήσει να κάνεις έξυπνες επιλογές πριν πιεις και, με τη σειρά σου, να διατηρήσεις αυτόν τον στόχο να χάσεις βάρος.

pexels-cottonbro-studio-6716611.jpg