«Κατάσταση έκτακτης ανάγκης» για τη δημόσια υγεία η μοναξιά, στη Silicon Valley

«Κατάσταση έκτακτης ανάγκης» για τη δημόσια υγεία η μοναξιά, στη Silicon Valley
Pexels

Είναι επίσημο: Η κομητεία της Silicon Valley στην Καλιφόρνια έγινε η πρώτη των ΗΠΑ που κήρυξε τη μοναξιά σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία.

Η απόφαση λήφθηκε μετά τη διεξαγωγή έρευνας κατά την οποία διαπιστώθηκε ότι το 45% των κατοίκων της βιώνουν μοναξιά, σε σύγκριση με τον εθνικό μέσο όρο του 17% στις ΗΠΑ. Το συμβούλιο εποπτών του San Mateo στην Καλιφόρνια μάλιστα δεσμεύτηκε να προωθήσει την κοινωνική σύνδεση στην κοινότητα, καθώς ενέκρινε ψήφισμα για την κήρυξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης την περασμένη εβδομάδα.

Αν και το ψήφισμα αυτό δεν αφιερώνει άμεσα κονδύλια για την καταπολέμηση της μοναξιάς στον μεγαλύτερο «τεχνολογικό κόμβο» της Αμερικής, σηματοδοτεί τη δέσμευση της περιοχής για την αντιμετώπιση του προβλήματος, δήλωσε ο David Canepa, αντιπρόεδρος του συμβουλίου εποπτών. Ο κ. Canepa προσέθεσε: «Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να βγάλουμε πραγματικά τους ανθρώπους από τις μοναχικές γωνίες και να τους πούμε: "Κοίτα, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που αισθάνονται όπως εσύ. Δεν είστε μόνοι. Και προχωρώντας προς τα εμπρός, εδώ είναι μερικά από τα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να σας υποστηρίξουμε"».

Ο κ. Canepa επεσήμανε το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιαπωνία ως πηγή έμπνευσης για τη νέα πρωτοβουλία, καθώς και οι δύο χώρες διόρισαν υπουργούς για την καταπολέμηση της μοναξιάς. Ο Γενικός Χειρουργός Vivek Murthy, ο οποίος πέρυσι κάλεσε τις κυβερνήσεις να δράσουν άμεσα για την αντιμετώπιση της μοναξιάς, έπαιξε επίσης κεντρικό ρόλο στην έμπνευση της πρωτοβουλίας.

Η μοναξιά είναι πιο συχνή από όσο νομίζουμε αλλά πώς μπορείς να αλλάξεις την κατάσταση;

Εξαίροντας τις προσπάθειες του San Mateo, ο Murthy έγραψε στο X: «Όταν δημοσίευσα τη συμβουλευτική του Γενικού Χειρουργού για τη μοναξιά, περιέγραψα τι μπορούν να κάνουν οι τοπικές αρχές για να προωθήσουν τη σύνδεση. Είμαι ευγνώμων στην κομητεία San Mateo που έγινε η πρώτη κομητεία στην Αμερική που αναγνώρισε τη μοναξιά ως επείγουσα κατάσταση δημόσιας υγείας. Πρόκειται για ένα πρόβλημα που συσσωρεύεται εδώ και δεκαετίες στη χώρα μας. Η πανδημία της Covid-19 σίγουρα το επιδείνωσε, αλλά το πρόβλημα υπήρχε από πριν».

Έχει διαπιστωθεί ότι η μοναξιά επηρεάζει τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική υγεία, ενώ μια βρετανική μελέτη διαπίστωσε ότι όσοι ζούσαν μόνοι τους και δεν τους επισκέπτονταν φίλοι ή συγγενείς είχαν 39% αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε σύγκριση με όσους είχαν τακτικές κοινωνικές επαφές.

Η «συγγνώμη» είναι μία λέξη γεμάτη αγάπη αλλά γιατί φοβόμαστε τόσο να την πούμε;

Ο κ. Canepa επισήμανε την αυξημένη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και το περιβάλλον υψηλού στρες της Silicon Valley ως βασικούς παράγοντες για την αύξηση της μοναξιάς σε όλη την κομητεία, με τους νέους να αισθάνονται συχνά την πίεση να διαπρέψουν ακαδημαϊκά.

pexels-zeeshaan-shabbir-5417109.jpg