Η κατανάλωση ενός ισορροπημένου πρωινού θα μπορούσε να μας κάνει πιο ελκυστικούς

Η κατανάλωση ενός ισορροπημένου πρωινού θα μπορούσε να μας κάνει πιο ελκυστικούς

Οι άνθρωποι που έτρωγαν ένα πρωινό πλούσιο σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες, σε σχετική μελέτη βαθμολογήθηκαν ως λιγότερο ελκυστικοί από εκείνους που ξεκίνησαν τη μέρα τους με πιο υγιεινούς, μη επεξεργασμένους υδατάνθρακες.

Τι έφαγες για πρωινό σήμερα το πρωί, χθες και προχθές; Από τοστ μέχρι αυγά, αν είσαι άτομο της συνήθειας δεν είσαι σε καμία περίπτωση μόνη. Μία νέα έρευνα από την Alpro αποκάλυψε ότι περισσότεροι από εννέα εκατομμύρια Βρετανοί έχουν φάει το ίδιο πράγμα για πρωινό τα τελευταία πέντε χρόνια. Το να τηρούν την τακτική τους ρουτίνα ήταν το κλειδί για πολλούς, ενώ άλλοι παραδέχθηκαν ότι απλά δεν είχαν χρόνο να φτιάξουν κάτι διαφορετικό.

Αλλά ένα καλό, ποικίλο πρωινό μπορεί να μας προετοιμάσει για την ημέρα, παρέχοντάς ενέργεια, βασικά θρεπτικά συστατικά -και ακόμη και να μας κάνει πιο ελκυστικούς. Ναι, είναι αλήθεια. Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Μονπελιέ ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν ένα πρωινό πλούσιο σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες βαθμολογήθηκαν λιγότερο ελκυστικοί από εκείνους που ξεκίνησαν τη μέρα τους με πιο υγιεινούς, μη επεξεργασμένους υδατάνθρακες. Μια ανεπαίσθητη αλλαγή στην ελκυστικότητα του προσώπου τοποθετήθηκε στην αλλαγή των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και της ινσουλίνης, επηρεάζοντας την εμφάνιση του δέρματος και έχοντας μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στις ορμόνες του φύλου. Οπότε, υπάρχει σίγουρα αλήθεια στο παλιό ρητό ότι το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας.

Η σοκολάτα θα μπορούσε να βοηθήσει στην απώλεια βάρους αλλά υπάρχει μια παγίδα

«Η γενική συναίνεση είναι ότι η κατανάλωση πρωινού είναι απαραίτητη για την υγεία σας», λέει η Δρ Helen Flaherty, διατροφολόγος δημόσιας υγείας και διευθύντρια προώθησης και εκπαίδευσης υγείας στο Heart Research UK και προσθέτει, «Η παράλειψη πρωινού σχετίζεται με κακή συγκέντρωση, χαμηλά επίπεδα ενέργειας και μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση τροφής αργότερα μέσα στην ημέρα. Αναπληρώνει τα επίπεδα γλυκόζης για να τονώσει την ενέργεια και την εγρήγορση, μαζί με άλλες απαραίτητες βιταμίνες, μέταλλα και θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για καλή υγεία».

Ο σεφ Dennis Littley (askchefdennis.com) συμφωνεί. «Το πρωινό δεν είναι απλώς ένα γεύμα, είναι μια θρεπτική βάση για την επόμενη μέρα. Ένα καλά ισορροπημένο πρωινό τροφοδοτεί το σώμα και το μυαλό μας, παρέχοντας απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και ενέργεια», λέει και προσθέτει, «Εκκινεί τον μεταβολισμό μας, βελτιώνει τη συγκέντρωση και συμβάλλει στη συνολική ευεξία. Αλλά όταν οι άνθρωποι τρώνε το ίδιο πράγμα κάθε μέρα, χάνουν μια ποικιλία από θρεπτικά συστατικά που μπορεί να προσφέρει ένα πλούσιο πρωινό».

Υπάρχει ένας παράξενος λόγος για τον οποίο τα βατόμουρα έχουν αυτό το χαρακτηριστικό χρώμα

Είναι πολύ συνηθισμένο το να παραβλέπουμε το πρωινό και να τρώμε το μεσημέρι. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να ξεφύγουμε από αυτή τη ρουτίνα και να αγκαλιάσουμε τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει το βασικό αυτό γεύμα της ημέρας. Η εξερεύνηση νέων γεύσεων, υφών και συστατικών μπορεί να κάνει το πρωινό γεύμα μια συναρπαστική διαδικασία και η υγεία και η ευημερία μας θα μας ευχαριστήσουν αργότερα (και) για αυτό.

5 άγραφοι κανόνες του πρωινού

Διαφοροποίησε τα συστατικά

Ενσωμάτωσε ένα μείγμα από δημητριακά ολικής αλέσεως, πρωτεΐνες και φρούτα. Πειραματίσου με διαφορετικούς τύπους ψωμιού, δημητριακών και γαλακτοκομικών ή μη γαλακτοκομικών επιλογών.

Πολύχρωμο και φρέσκο

Συμπερίλαβε πολλά φρέσκα φρούτα και λαχανικά για να προσθέσεις χρώμα και φρεσκάδα. Αυτές οι επιλογές, δεν ενισχύουν μόνο την οπτική γοητεία αλλά συμβάλλουν και στη διατροφική αξία του γεύματος.

Ισορρόπησε τις γεύσεις

Ένα καλό πρωινό πρέπει να ισορροπεί τις γλυκές και αλμυρές γεύσεις. Μην φοβάσαι να πειραματιστείς με βότανα, μπαχαρικά και καρυκεύματα για να αναβαθμίσεις τη γεύση.

Παιχνίδι υφής

Ανάμειξε υφές για μια πιο ενδιαφέρουσα διατροφική εμπειρία. Συνδύασε το κρεμώδες γιαούρτι με τραγανή γκρανόλα ή πρόσθεσε ξηρούς καρπούς για ένα απολαυστικό τραγανό γεύμα.

Προετοιμασία από πριν

Προγραμμάτισε και προετοίμασε τα συστατικά εκ των προτέρων για να εξοικονομήσεις χρόνο τα πολυάσχολα πρωινά. Η ύπαρξη ποικιλίας παρασκευασμένων ειδών επιτρέπει τη γρήγορη και εύκολη δημιουργία διαφορετικών επιλογών πρωινού.

pexels-oleksandr-p-321598.jpg