Η pilates instructor, Ιφιγένεια Μπάκα μας εξηγεί γιατί η άσκηση είναι δύναμη

Η pilates instructor, Ιφιγένεια Μπάκα μας εξηγεί γιατί η άσκηση είναι δύναμη

Μέσα σε μία καθημερινότητα που πολλές φορές τρέχει με γρήγορους ρυθμούς, είναι σημαντικό να βρίσκουμε λίγο χρόνο για στιγμές ευεξίας, οι οποίες θα μας δείξουν τον «δρόμο» να φροντίσουμε τον εαυτό μας.

Μέσα σε μία καθημερινότητα που πολλές φορές τρέχει με γρήγορους ρυθμούς, είναι σημαντικό να βρίσκουμε λίγο χρόνο για στιγμές ευεξίας, οι οποίες θα μας δείξουν τον «δρόμο» να φροντίσουμε τον εαυτό μας.

Και μπορεί να μην είναι πάντα εύκολο, να βρούμε μία αφορμή για να θέσουμε wellness στόχους στην καθημερινή μας ρουτίνα, ωστόσο είναι σίγουρα αναγκαίο. Και αυτό, διότι -όπως αναφέρει και η pilates instructor, Ιφιγένεια Μπάκα- η άσκηση είναι δύναμη, έτσι ώστε να μπορούμε να ξεπερνάμε τις δυσκολίες, να προσαρμοζόμαστε στις αλλαγές, να δημιουργούμε καινούργιους στόχους και να μοιράζουμε χαρά, από τη χαρά που παίρνουμε.

Η Ιφιγένεια Μπάκα λοιπόν, για την οποία το pilates είναι αναπόσπαστο μέρος της ζωής της, διδάσκει pilates από το 2016 και είναι ιδιοκτήτρια των Breath Pilates Studio, ενώ μιλώντας στο Queen.gr, μας εξηγεί πώς μπορούμε να εντάξουμε το wellness στη ζωή μας, αλλά και πώς αποφάσισε να ασχοληθεί επαγγελματικά με το pilates.

«Το pilates είναι για όλους, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας ή σωματικής κατάστασης. Έχει την ευελιξία να απευθύνεται τόσο σε όσους επιζητούν δύναμη, ισορροπία και αντοχή όσο και σε όσους αναρρώνουν από τραυματισμούς και επιθυμούν καλύτερη κινητικότητα.», τονίζει η ίδια.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη της Ιφιγένεια Μπάκα στο Queen.gr:

Πώς θα ορίζατε τον όρο wellness και τι μπορεί να μας προσφέρει ένας καλός τρόπος ζωής;

Για μένα, το wellness είναι σαν μία αρμονική συμφωνία, όπου η σωματική, νοητική και συναισθηματική μου ευημερία βρίσκονται σε αρμονία. Είναι σαν να ξυπνάω με όρεξη, να θρέφω το σώμα μου με υγιεινές τροφές, να βρίσκω χαρά στην κίνηση, να διαχειρίζομαι αποτελεσματικά το άγχος, να καλλιεργώ ουσιαστικές σχέσεις και να βρίσκω ικανοποίηση και πληρότητα μέσα απ’ όσα ασχολούμαι. Τα οφέλη που προσφέρει ένας τέτοιος, για μένα ιδανικός, τρόπος ζωής είναι πολλαπλά τόσο για το σώμα όσο και για το πνεύμα. Προσωπικά νιώθω πιο ζωντανή, συγκεντρωμένη και ανθεκτική, γεγονός που εμπλουτίζει κάθε πτυχή της ζωής μου.

Με ποιον τρόπο μπορούμε να φτιάξουμε το wellness στη ζωή μας;

Κάνοντας όλα αυτά τα μικρά πράγματα, που τελικά δεν είναι και τόσο μικρά γιατί μας γεμίζουν. Όσον αφορά το fitness κομμάτι, η ισορροπία είναι το «κλειδί». Ελεύθερο χρόνο δεν θα έχουμε σχεδόν ποτέ και τα δεδομένα της ζωής μας πάνω-κάτω θα είναι τα ίδια. Εμείς πρέπει να δημιουργήσουμε τον χώρο και τον χρόνο για αυτά που θεωρούμε προτεραιότητα. Δεν χρειάζεται να καταφεύγουμε σε ακρότητες, ούτε και είναι υγιές.

Ποιος είναι ο λόγος που αποφασίσατε να ασχοληθείτε με μαθήματα pilates; Τι πιστεύετε ότι μπορούν να προσφέρουν στον ασκούμενο;

Η ενασχόληση μου με το pilates ξεκίνησε πριν εννιά περίπου χρόνια, σαν ασκούμενη εξαιτίας ενός τραυματισμού που είχα στη μέση κατά τη διάρκεια ενός αγώνα handball. Ο γιατρός λοιπόν, παράλληλα με τις φυσικοθεραπείες μου σύστησε να κάνω pilates και εκεί, ήταν που άλλαξε τελείως την άποψη μου για τη μέθοδο.

Κατάλαβα πώς δεν είναι μόνο ένας τρόπος αποκατάστασης αλλά μια ολιστική μέθοδος που απαιτεί συγκέντρωση και τεχνική. Τα αποτελέσματα φυσικά, δεν έμειναν στο να με βοηθήσουν να βελτιώσω την κινητικότητα της σπονδυλικής και να δυναμώσω τον κορμό μου αλλά ενισχύθηκε η δύναμη, η ευλυγισία και η ισορροπία μου.

Κάπως έτσι αποφάσισα να ασχοληθώ με το clinical pilates σε συνδυασμό με τις σπουδές μου στη φυσικοθεραπεία, με σκοπό να βοηθήσω τον κόσμο γύρω μου να είναι λειτουργικός στην καθημερινότητα, να παραμένει δραστήριος, να βελτιώνει τη σωματική του υγεία και κατ’ επέκταση την αυτοπεποίθηση του.

Πιστεύετε ότι το πρόγραμμα pilates ταιριάζει σε κάθε είδος αθλητή και μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες κάθε σωματότυπου;

Το pilates είναι για όλους, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας ή σωματικής κατάστασης. Έχει την ευελιξία να απευθύνεται τόσο σε όσους επιζητούν δύναμη, ισορροπία και αντοχή όσο και σε όσους αναρρώνουν από τραυματισμούς και επιθυμούν καλύτερη κινητικότητα. Αυτός είναι και ο λόγος που τα τμήματα των studio του Breath Pilates είναι ολιγάριθμα και εξατομικευμένα, ώστε να δίνεται προσοχή στις σωματικές ανάγκες κάθε ασκούμενου ξεχωριστά.

Πώς διαμορφώνεται το πρόγραμμα για κάθε ασκούμενο και τι πρέπει να κάνει συνδυαστικά με τα μαθήματα pilates, ώστε να πετύχει τους στόχους ευεξίας του;

Στο Breath Pilates δίνουμε βάση στο τι αναζητά κάθε ασκούμενος που απευθύνεται σε εμάς. Ανάλογα με τα θέλω των ανθρώπων που μας εμπιστεύονται, τους προτείνουμε ένα πρόγραμμα εκγύμνασης που μπορεί να καλύψει όλες τους τις ανάγκες. Τα συνδυαστικά προγράμματα, όπως για παράδειγμα το pilates reformer μαζί με το mini group, είναι τα πιο αγαπητά από τον κόσμο, γιατί συνδυάζουν την ολιστική προσέγγιση του pilates με τον έντονο και δυναμικό χαρακτήρα του functional training.

Τι περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα pilates και πόσο διαρκεί;

Τα προγράμματα μας ρυθμίζονται ανάλογα με τις ανάγκες και τις επιθυμίες των ασκουμένων μας. Στα studio του Breath Pilates θα βρείτε πληθώρα προγραμμάτων, από Pilates Reformer, που περιλαμβάνουν και μαθήματα για μέλλουσες και νέες μανούλες - prenatal και postnatal Pilates αντίστοιχα - μέχρι Pilates Mat, με μαθήματα όπως η Ορθοσωμία, το Pilates flow, και τα δικά μου μαθήματα (Ifi’s session), καθώς και Aerial Pilates.

Προσφέρουμε επίσης μαθήματα online Mat Pilates, σε όσους δεν έχουν τη δυνατότητα να έρθουν στα studio μας. Η διάρκεια όλων των μαθημάτων είναι 55 λεπτά και σε όλα σχεδόν, είτε reformer είτε mat, χρησιμοποιούνται props για να επιτύχουμε την μέγιστη αποτελεσματικότητα των ασκήσεων.

Πόσο σημαντική είναι η άσκηση για εσάς;

Η άσκηση για εμένα είναι δύναμη. Δύναμη να μπορώ να ξεπερνάω τις δυσκολίες, να προσαρμόζομαι στις αλλαγές, να δημιουργώ καινούργιους στόχους και να μοιράζω χαρά από τη χαρά που παίρνω. Φυσικά και με ενδιαφέρει η σωματική κατάσταση και εμφάνιση μου και προσπαθώ να προσέχω συνολικά την υγεία μου, αλλά μπροστά σε όλα τα οφέλη που μου προσφέρει η γυμναστική στην υγεία μου αυτά έρχονται σε δεύτερο βαθμό.

Πλέον και ως μαμά η άσκηση είναι ένας τρόπος να μάθω στα παιδιά μου να αγαπούν τον εαυτό τους και να τον φροντίζουν.

Μπορεί λοιπόν, οι συνθήκες να μην είναι πάντα ιδανικές και ο ελεύθερος χρόνος να μην είναι άπλετος, ωστόσο πάντα αξίζει να βρίσκουμε τρόπους, χάρη στους οποίους θα καταφέρουμε να χαλαρώσουμε και να έρθουμε κοντά στον εαυτό μας. Και -όπως μας διαβεβαιώνει η Ιφιγενεια Μπάκα- το pilates είναι ένας από αυτούς.