Τελικά, όντως περιμένουμε από τους άλλους να μας φερθούν όπως τους φερόμαστε λένε οι επιστήμονες

Τελικά, όντως περιμένουμε από τους άλλους να μας φερθούν όπως τους φερόμαστε λένε οι επιστήμονες
Pexels

Σύμφωνα με νέα έρευνα, οι άνθρωποι περιμένουν από τους άλλους να αντικατοπτρίζουν τον δικό τους εγωισμό ή τη γενναιοδωρία τους.

Τελικά, το μην κάνεις αυτό που δεν θες να σου κάνουν ισχύει. Αλλά λίγο από την ανάποδη.

Νέα έρευνα δείχνει ότι η ίδια η συμπεριφορά ενός ατόμου είναι ο κύριος παράγοντας που καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τους άλλους. Δηλαδή, οι γενναιόδωροι άνθρωποι τείνουν να ανταμείβουν τη γενναιόδωρη συμπεριφορά και τα εγωιστικά άτομα συχνά τιμωρούν τη γενναιοδωρία και ανταμείβουν τον εγωισμό - ακόμη και όταν αυτό τους κοστίζει προσωπικά.

Πάτα pause, κοίτα το ταβάνι και τι άλλο θα μπορούσες να κάνεις όταν δεν είσαι καλά

Το mirroring είναι γεγονός

Σε αντίθεση με προηγούμενες πεποιθήσεις ότι οι κοινωνικοί κανόνες διαμορφώνουν κατά κύριο λόγο τη λήψη αποφάσεων σε ανταγωνιστικά σενάρια, η μελέτη με επικεφαλής τον Paul Bogdan, υποψήφιο διδάκτορα στο Πανεπιστήμιο Urbana-Champaign του Ιλινόις, υπογραμμίζει τη σημασία της ίδιας της συμπεριφοράς του ατόμου στη διαμόρφωση των κρίσεων για τη συμπεριφορά των άλλων.

Ο Bogdan στην έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Cognitive Science, σημειώνει: "Η επικρατούσα άποψη πριν από αυτή τη μελέτη ήταν ότι τα άτομα διαμορφώνουν προσδοκίες με βάση αυτό που θεωρούν τυπικό. Αν όλοι γύρω μου είναι εγωιστές, τότε θα μάθω να αποδέχομαι τον εγωισμό και να συμπεριφέρομαι ανάλογα. Εμείς όμως δείχνουμε ότι οι κρίσεις σας για τη συμπεριφορά των άλλων ανθρώπων εξαρτώνται στην πραγματικότητα από το πώς συμπεριφέρεστε εσείς οι ίδιοι".

pexels-jopwell-2422280.jpg

Για να ελέγξουν τους παράγοντες που καθοδηγούν τις προσδοκίες και οδηγούν τη συμπεριφορά, οι ερευνητές διεξήγαγαν μια σειρά πειραμάτων που αφορούσαν το Ultimatum Game, το οποίο καταγράφει τον τρόπο με τον οποίο ένα άτομο ανταποκρίνεται σε προσφορές από έναν άλλο παίκτη που του προτείνει να μοιραστεί μαζί του ένα χρηματικό ποσό. Το παιχνίδι απαιτεί από αυτόν που προτείνει, να πει πόσα λαμβάνει ο καθένας από ένα pot των 10 δολαρίων. Ο παραλήπτης πρέπει να αποφασίσει αν θα συμφωνήσει σε αυτό το μοίρασμα ή θα το απορρίψει. Εάν η προσφορά απορριφθεί, κανένας από τους δύο συμμετέχοντες δεν λαμβάνει χρήματα. Η απόρριψη μπορεί να θεωρηθεί ως μια μορφή τιμωρίας, παρόλο που κοστίζει και στους δύο παίκτες, είπαν οι ερευνητές.

Περαιτέρω πειράματα έδειξαν ότι τα άτομα τείνουν να εμπιστεύονται και να προτιμούν εκείνους των οποίων η συμπεριφορά αντικατοπτρίζει τη δική τους, ανεξάρτητα από το οικονομικό αποτέλεσμα. Μερικοί άνθρωποι τείνουν να είναι γενναιόδωροι - ή τουλάχιστον δίκαιοι - όταν προσφέρουν σε ένα άλλο άτομο ένα μέρος μιας αμοιβής 10 δολαρίων. Άλλοι προσπαθούν να πάρουν όσο περισσότερα χρήματα μπορούν, προσφέροντας μονόπλευρη μοιρασιά που ωφελεί τους ίδιους εις βάρος των ανταγωνιστών τους.

"Οι συμμετέχοντες θα κερδίσουν περισσότερα χρήματα με ένα γενναιόδωρο άτομο. Αλλά ένα εγωιστικό άτομο θα προτιμήσει να παίξει με κάποιον που συμπεριφέρεται όπως εκείνος", εξήγησε ο Bogdan. "Στους ανθρώπους αρέσουν πραγματικά οι άλλοι που είναι παρόμοιοι με τους ίδιους - σε συγκλονιστικό βαθμό."

Το να «σαπίζεις» στο κρεβάτι μπορεί να είναι trend στο TikTok αλλά δεν είναι τόσο καλό όσο νομίζεις

Δεν είναι τόσο οι νόρμες τελικά, είμαστε εμείς οι ίδιοι

Επιπλέον, μια ανάλυση διαπολιτισμικών δεδομένων από προηγούμενη μελέτη αποκάλυψε ότι οι συμμετέχοντες βασίζουν τις αποφάσεις τους να τιμωρήσουν ή να ανταμείψουν τους άλλους κυρίως στη δική τους συμπεριφορά και όχι στη συμμόρφωση με τα κοινωνικά πρότυπα. Εκείνοι που επιδεικνύουν γενναιοδωρία ήταν πιο πιθανό να τιμωρήσουν τον εγωισμό, και αντίστροφα, εκείνοι που επικεντρώνονται στο προσωπικό συμφέρον ήταν πιο επιρρεπείς στην τιμωρία πράξεων γενναιοδωρίας.

Ενώ τα πολιτισμικά πρότυπα επηρεάζουν αναμφισβήτητα την ανθρώπινη συμπεριφορά, η μελέτη υπογραμμίζει την περίπλοκη αλληλεπίδραση μεταξύ αυτών των προτύπων και της προσωπικής συμπεριφοράς. Οι κοινωνικές νόρμες όσον αφορά στο συμφέρον ή τη γενναιοδωρία επηρεάζουν τους ανθρώπους, όπως έχουν διαπιστώσει άλλες μελέτες. Ο Florin Dolcos, ένας από τους καθηγητές ψυχολογίας της μελέτης, τόνισε ότι τα άτομα φιλτράρουν τις πληροφορίες για τον κόσμο μέσα από τη δική τους οπτική γωνία.

"Αλλά δεν είμαστε μόνο παρατηρητές. Αυτή η μελέτη δείχνει ότι φιλτράρουμε τις πληροφορίες για τον κόσμο μέσα από τη δική μας άποψη", είπε χαρακτηριστικά.

Η έρευνα εμβάθυνε επίσης στο φαινόμενο της κοινωνικής ευθυγράμμισης, εξηγώντας πώς τα άτομα τείνουν να συναναστρέφονται με άλλους που μοιράζονται παρόμοιες συμπεριφορές. Αυτή η κλίση προς τη συμμόρφωση έχει σημαντικό αντίκτυπο, διαμορφώνοντας τη δυναμική της ομάδας και επηρεάζοντας ακόμη και τη συμπεριφορά των νεοεισερχόμενων.

Μην απορήσεις λοιπόν, αν αρχίσεις και εσύ να παρατηρείς ομάδες ανθρώπων που μοιάζουν μεταξύ τους όσον αφορά τη συμπεριφορά. Έτσι και αλλιώς, τα έχουν πει και οι παλιοί μας: "Δείξε μου τον φίλο σου να σου πω ποιος είσαι".