Το να «σαπίζεις» στο κρεβάτι μπορεί να είναι trend στο TikTok αλλά δεν είναι τόσο καλό όσο νομίζεις

Στελίνα Θεοδοσοπούλου
Το να «σαπίζεις» στο κρεβάτι μπορεί να είναι trend στο TikTok αλλά δεν είναι τόσο καλό όσο νομίζεις
Unsplash

Τι είναι το bed rotting που έχει γίνει trend στο TikTok και γιατί δεν είναι τόσο καλό για την ψυχολογία μας τελικά.

Bed rotting σημαίνει σάπισμα στο κρεβάτι. Μπορεί να ακούγεται "βρώμικό", αλλά είναι trend στο TikTok, αφορά τη σημερινή εξουθένωση και μάλλον δεν είναι και τόσο καλό όσο θα νόμιζε κανείς.

Τι είναι το bed rotting

Όχι, δεν έχει σαπίσει κανένα στρώμα, ούτε χρειάζεσαι κάποιο καινούργιο έπιπλο για να πάρεις μέρος στο bed rotting hashtag του TikTok που έχει γίνει trend. Χρειάζεται απλά να "σαπίσεις στο κρεβάτι" σου. Να παραμείνεις δηλαδή ξαπλωμένη στο κρεβάτι σου από επιλογή, όχι γιατί πρέπει.

Δεν έχει σημασία το τι κάνεις εκεί. Αν κάθεσαι να λιώνεις στη ζέστη, αν κοιτάς τον τοίχο, αν βλέπεις Netflix, αν μιλάς στο κινητό σου, να ακούς μουσική ή αν τρως, ούτε έχει σημασία με ποιον το κάνεις ή αν είσαι μόνη σου. Το θέμα ό,τι και να κάνεις ξαπλωμένη, να το κάνεις από δική σου επιλογή (και όχι, αυτό που σκέφτηκες δεν πιάνεται).

Το Forbes ορίζει το "bed rot", ως "την κατάκλιση που επιλέγεις όταν έχεις άγχος ή ανησυχία ή με κάποιο τρόπο αισθάνεσαι "υπερφορτωμένη" από συναισθήματα και καταλήγεις να περνάς ένα μεγάλο χρονικό διάστημα στο κρεβάτι για να ξεκουραστείς ή να αντιμετωπίσεις ένα πρόβλημα."

Απανταχού χρήστες του TikTok -κυρίως GenZers, μοιράζονται το "σάπισμα", αλλά με την προσέγγιση ότι πρόκειται για έναν αποτελεσματικό τρόπο να φροντίσεις τον εαυτό σου και να ακούσεις το σώμα σου όταν είσαι κουρασμένη.

bed-rotting-02.jpg

9 Σημάδια ότι είσαι πολύ πιο έξυπνη από όσο νομίζεις

Το bed rotting ίσως να μην είναι το "βάλσαμο" που νομίζεις

Ενώ το bed rotting δεν έχει ως αφορμή την τεμπελιά, αλλά την αυτοφροντίδα, ίσως να μην είναι και η καλύτερη επιλογή για την ψυχολογία σου, ειδικά σε κάποιες συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Ναι, να λιώσεις στο κρεβάτι σου αν δεν θες να κάνεις κάτι άλλο γιατί είσαι εξαντλημένη σωματικά, εγκεφαλικά ή ψυχικά. Ναι, να ακούσεις το σώμα σου όταν σου λέει ότι δεν θέλει να κουνηθεί. Μην το κάνεις όμως σαν έναν τρόπο να αποφεύγεις να αντιμετωπίσεις όσα χρειάζεται για να προχωρήσεις.

Η εθελοντική πολύωρη κατάκλιση, το να είσαι ξαπλωμένη με τις ώρες στο κρεβάτι σου και ουσιαστικά να το χρησιμοποιείς για οποιονδήποτε λόγο πέρα από αυτούς που πρέπει (ύπνος, έρωτας, ξεκούραση), μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις και στην ποιότητα του ύπνου σου και στην ψυχική σου υγεία.

bed-rotting-04.jpg

Βοήθησαν τελικά τα social media μέσα στην πανδημία ή ενίσχυσαν το άγχος και την κατάθλιψη;

Η Kelly Glazer Baron, αναπληρώτρια καθηγήτρια οικογενειακής και προληπτικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα στο Salt Lake City, είπε στο CNN πως το κρεβάτι θα πρέπει ιδανικά να προορίζεται αποκλειστικά για τον ύπνο και την οικειότητα. Δραστηριότητες όπως η παρακολούθηση τηλεόρασης, η εργασία ή το φαγητό θα πρέπει να αποφεύγονται στο κρεβάτι. Συνδέοντας το κρεβάτι αποκλειστικά με τον ύπνο και την οικειότητα, τα άτομα μπορούν να δημιουργήσουν μια ισχυρότερη σύνδεση μεταξύ του κρεβατιού και της κατάστασης ανάπαυσης.

Γι' αυτό μάλιστα αν δυσκολεύεσαι να σε πάρει ο ύπνος και χρειάζεσαι πάνω από 30' από τη στιγμή που ξάπλωσες ή αν ξυπνάς το βράδυ και παραμένεις σε υπερδιέργερση για πάνω από 20' λεπτά, τότε οι ειδικοί συνιστούν να σηκωθείς από το κρεβάτι και να μην παραμείνεις εκεί. Καλύτερα δηλαδή να κάτσεις κάπου αναπαυτικά και να κάνεις κάτι που σε χαλαρώνει, παρά να μείνεις στο κρεβάτι γιατί έτσι θα παραμείνει πιο δυνατή η συσχέτιση του κρεβατιού με τον ύπνο.

Όσο για την ψυχική υγεία, η Δρ Jessica Gold, επίκουρη καθηγήτρια ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούι, λέει επίσης πως "το bed rotting σου δίνει την ευκαιρία να απομονωθείς, να αγνοήσεις τα συναισθήματά σου και ενδεχομένως να σε αποτρέψει από το να συμμετέχεις σε δραστηριότητες αυτοφροντίδας που μπορούν να σε βοηθήσουν."

Μην φοβάσαι το κρεβάτι σου, ούτε τα συναισθήματά σου

Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να πιεστείς για να κάνεις κάτι που σε στρεσάρει. Για κάποιους ανθρώπους μία δραστηριότητα όπως το να μιλήσουν με έναν φίλο ή να βγουν έξω, μπορεί να είναι χαλαρωτική, αλλά για κάποιους άλλους μπορεί όχι και τόσο. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να ξέρεις τι σε "βαραίνει" και τι σε "αποσυμπιέζει" και να ακολουθήσεις το ένστικτό σου σε αυτό. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι πάντα η αυτογνωσία θα είναι αυτή που θα νικάει.

Πράγματα που μπορούν να σου μάθουν οι λιγούρες σου

Αν δεν θες να βγεις από το σπίτι, διάβασε ένα βιβλίο, κάνε ένα μπάνιο, άκου μουσική, γράψε επιτέλους στο ημερολόγιο που λες από μικρή ότι θες να κρατήσεις, βάλε τη σειρά που πάντα ήθελες να δεις.

"Το να έχεις κόπωση μετά από μια κουραστική μέρα είναι φυσιολογικό, αλλά αν παρεμποδίζει την εργασία σου, την κοινωνική σου ζωή ή άλλες σημαντικές δραστηριότητες, τότε είναι καλή ιδέα να συζητήσετε τα συμπτώματά σας με έναν γιατρό" συμπληρώνει η Baron.

Το να αναγνωρίσεις αν σου κάνει καλό ή κακό το "bed rotting" θα έρθει όταν αναγνωρίσεις για ποιον λόγο το κάνεις και άπαξ και το αποδεχτείς, έχεις ήδη κάνει το μεγαλύτερο βήμα προς τον εαυτό σου.

"Το πρώτο πράγμα για τη λύση ενός προβλήματος, είναι το να αναγνωρίσεις ότι υπάρχει". Ακολούθησε όσο μπορείς τις συμβουλές για την υγιεινή του ύπνου, κάνε όταν μπορείς ό,τι σε χαλαρώνει και αν χρειάζεσαι περισσότερη υποστήριξη ή καθοδήγηση, βρες έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας.

Η ζωή είναι εκεί έξω. Και όταν δεν είναι, ας την κάνουμε όπου εμείς θέλουμε. Αλλά να την κάνουμε με γνώμονα την υγεία, την ευεξία και τη χαρά.