Πώς μπορούμε να μάθουμε να είμαστε ευτυχισμένοι χρησιμοποιώντας επτά απλά «hacks ευτυχίας»

Πώς μπορούμε να μάθουμε να είμαστε ευτυχισμένοι χρησιμοποιώντας επτά απλά «hacks ευτυχίας»
Pexels

Επτά επιστημονικά αποδεδειγμένοι τρόποι που θα σε βοηθήσουν να νιώθεις περισσότερη ευτυχία

Οι περισσότεροι άνθρωποι υποθέτουν ότι η ευτυχία δεν είναι κάτι που μπορούμε να ελέγξουμε σε μεγάλο βαθμό. Μεγάλο μέρος του αισθήματος της ευτυχίας μας εξαρτάται από εξωτερικές μεταβλητές στον εργασιακό μας χώρο ή από το πώς εξελίσσονται τα πράγματα στην προσωπική μας ζωή. Παράγοντες όπως ο ύπνος, ακόμα και το πόσο βλοσυρός ή ηλιόλουστος είναι ο καιρός μπορεί επίσης να είναι σημαντικοί για τα συναισθήματά μας.

Αλλά οι ερευνητές εκτιμούν τώρα ότι μπορούμε να μάθουμε πώς να είμαστε ικανοποιημένοι χρησιμοποιώντας επτά απλά «hacks ευτυχίας». Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Bristol ισχυρίζονται ότι η προσωπική ευτυχία μπορεί να επιτευχθεί με τη χρήση συνηθειών. Ο παράγοντας της ευεξίας μπορεί να διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, αν οι συνήθειες αυτές διατηρηθούν.

Η έρευνά τους δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Higher Education και περιελάμβανε απαντήσεις από 228 προπτυχιακούς φοιτητές πριν και μετά την παρακολούθηση ενός μαθήματος θετικής ψυχολογίας.

Ο λόγος που το να πίνεις γάλα πριν κοιμηθείς ίσως δεν είναι και πολύ καλή ιδέα

Οι φοιτητές ανέφεραν ότι η συναισθηματική τους ευημερία είχε βελτιωθεί κατά 10-15% μετά την παρακολούθηση του μαθήματος. Διαπίστωσαν επίσης ότι 115 από αυτούς τους φοιτητές, δηλαδή το 51% της ομάδας, είχαν πιο θετική προοπτική χρησιμοποιώντας τα «εργαλεία» που είχαν μάθει στο μάθημα.

Ο Δρ Bruce Hood, κύριος συγγραφέας της μελέτης, μοιράστηκε επτά «hacks ευτυχίας» που έδωσε στους φοιτητές στο μάθημα «Επιστήμη της ευτυχίας». Συγκεκριμένα, δήλωσε στο Medical News Today: «Η πρόθεση ήταν στο τέλος του μαθήματος, οι φοιτητές να έχουν μια ολοκληρωμένη κατανόηση των διαφόρων παραγόντων που μπορούν να συμβάλουν στην ευημερία τους και όχι μια λίστα δραστηριοτήτων που πρέπει να κάνουν. Τα hacks ευτυχίας είχαν να κάνουν κυρίως με την αλλαγή των προοπτικών των ανθρώπων, αλλά κατάφεραν να αλλάξουν τις απόψεις των ανθρώπων σχετικά με το πόσο ευτυχισμένοι αισθάνονται».

Όσοι έχουν την ικανότητα να κάνουν κάτι καλό με την ευτυχία και την ευημερία τους, μπορούν να το κάνουν με έναν απλό τρόπο: «Μεταβάλλουν την αίσθηση του εαυτού από μια αίσθηση που είναι υπερβολικά εγωκεντρική, εστιάζοντας και συλλογιζόμενοι τα προβλήματα και τη θέση μας στη ζωή, σε μια αίσθηση που είναι περισσότερο κοινωνικο- κεντρική. Αντιλαμβάνονται δηλαδή τον εαυτό τους ως μέρος ενός συνδεδεμένου, αλληλένδετου δικτύου άλλων και του κόσμου γενικότερα».

Η κατανάλωση ενός ισορροπημένου πρωινού θα μπορούσε να μας κάνει πιο ελκυστικούς

pexels-pixabay-207983.jpg

Ο Δρ Hood δήλωσε ότι αυτού του είδους η αλλαγή μπορεί να κάνει τα δικά μας προβλήματα λιγότερο σημαντικά στο μυαλό μας. Προτρέπει τον κόσμο δηλαδή να αναζητήσουν υποστήριξη και σύνδεση με άλλους. Τα «hacks για την ευτυχία" του περιελάμβαναν την προσπάθεια να είναι κανείς πιο κοινωνικός και να είναι ευγνώμων και ευγενικός προς τους άλλους.

Πράξεις καλοσύνης

Το να βάζουμε τις ανάγκες των άλλων ανθρώπων πάνω από τις δικές μας ήταν τεράστιο μέρος του ταξιδιού προς την ευτυχία. Συνέστησε να παραχωρήσουμε τη θέση μας στο λεωφορείο σε κάποιον άλλο ή απλά να φτιάξουμε τσάι για έναν συνάδελφο. Πρότεινε επίσης να κάνουμε φιλανθρωπική ή εθελοντική εργασία, καθώς θα μπορούσε να κάνει περισσότερους άλλους ανθρώπους ευτυχισμένους.

Οι πράξεις καλοσύνης, όπως έχουν διαπιστώσει μελέτες, φέρνουν αισθήματα ευημερίας και μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2018 διαπίστωσε ότι το να είσαι «χαρούμενος που βοηθάς» ενισχύει την προσωπική ικανοποίηση.

Κοινωνικές συνδέσεις

Το να ξεκινάς συζητήσεις με ανθρώπους που δεν γνωρίζεις και να δημιουργείς συνδέσεις σε κοινωνικό επίπεδο βοηθάει στην ευτυχία. Μια μελέτη της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων του Harvard έδειξε ότι όσο πιο ποικίλες και πολύπλευρες είναι οι κοινωνικές συνδέσεις, τόσο πιο ευτυχισμένο θα είναι το άτομο.

Να απολαμβάνεις τις καθημερινές εμπειρίες

Το να απολαμβάνεις τις εμπειρίες σημαίνει να καταβάλλεις προσπάθεια να είσαι συνειδητά εκεί καθώς κάνεις κάτι και μετά να αναλογίζεσαι τις λεπτομέρειες και τα συναισθήματα που προκαλούν. Το VeryWell Mind, λέει ότι η αλλαγή προοπτικής μπορεί να ενισχύσει την ευτυχία και να μειώσει το άγχος.

Θετική εστίαση

Τα θετικά γεγονότα στην καθημερινή ζωή ενός ατόμου μπορούν να επηρεάσουν τη συνολική ευτυχία υποστηρίζει ο Dr Hood.

Μια μελέτη του 2017 διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι ηλικίας άνω των 60 ετών που επικεντρώθηκαν στα θετικά από κάτι που έκαναν ή στο οποίο συμμετείχαν για μια περίοδο 11 εβδομάδων είχαν βελτιωμένη ανθεκτικότητα, λιγότερα καταθλιπτικά συμπτώματα αισθάνονταν ευτυχισμένοι κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος.

Να εξασκηθείς στην ευγνωμοσύνη

Το να νιώθεις ευγνωμοσύνη για απλά καθημερινά πράγματα συμπεριλαμβάνεται επίσης μεταξύ των «hacks ευτυχίας». Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι που κατέγραφαν όσα τους έκαναν να νιώθουν ευγνώμονες, γενικά αισθάνονταν πιο αισιόδοξοι.

Σωματική δραστηριότητα

Η κίνηση του σώματός σου και η άσκηση μπορεί να ενισχύσει τη διάθεση. Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Michigan, η σωματική άσκηση μπορεί να φέρει περισσότερη ευτυχία και ακόμη και 10 λεπτά την ημέρα μπορούν να φέρουν θετικά οφέλη.

Mindfulness και διαλογισμός

Οι άνθρωποι θα πρέπει να εξερευνήσουν την ενσυνειδητότητα και άλλες τεχνικές διαλογισμού. Το να δίνουμε προσοχή σε ό, τι συμβαίνει μέσα και έξω από τον εαυτό μας. Σημαίνει να κοιτάμε τα αξιοθέατα, να ακούμε τους ήχους, τις μυρωδιές και τις γεύσεις κάθε στιγμή.

pexels-maria-orlova-4906289.jpg