3 βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις όταν έχεις εμμονή με το μέλλον ή αναπολείς το παρελθόν

3 βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις όταν έχεις εμμονή με το μέλλον ή αναπολείς το παρελθόν
Pexels

Πρόθεση, προσοχή, στάση. Σημείωσε αυτές τις λέξεις και πάμε να δούμε τι πρέπει να κάνεις. 

Είτε ανησυχούμε για το μέλλον είτε νιώθουμε κολλημένοι στο παρελθόν, το μυαλό μας έχει έναν τρόπο να μας στοιχειώνει. Αν το συνδυάσουμε αυτό με τα κινητά που κουβαλάμε στις τσέπες μας, υπάρχουν πολλά που μας απομακρύνουν από την παρούσα στιγμή.

Αυτό μπορεί να είναι μια «συνταγή» για τη δυστυχία, σύμφωνα με την καθηγήτρια και ερευνήτρια της ενσυνειδητότητας Shauna Shapiro, PhD. Η Shapiro αντιλαμβάνεται την προσοχή ως το μεγαλύτερο πλεονέκτημά μας: μας κρατά «αγκυροβολημένους» σε αυτό που συμβαίνει στο εδώ και τώρα, κάτι που σύμφωνα με έρευνες μας κάνει καλό. Και παρόλο που ζούμε σε μια εποχή όπου η προσοχή μας είναι ένας πόρος για τον οποίο όλοι ανταγωνίζονται, μπορούμε να καλλιεργήσουμε την προσοχή για τον εαυτό μας μέσα από μερικές απλές πρακτικές.

Οι καλοί τρόποι στον σερβιτόρο, η ευγένεια στο ασανσέρ και άλλες λεπτομέρειες καλής συμπεριφοράς

Δεν είναι ο χρόνος, αλλά η προσοχή που είναι ο πιο πολύτιμος πόρος μας. Ζούμε με τόση διέγερση και απόσπαση της προσοχής που είναι θαύμα που μπορούμε να σκεφτόμαστε καθαρά. Σύμφωνα με έρευνα του Χάρβαρντ, το μυαλό μας περιπλανιέται περίπου το 47% του χρόνου. Η προσοχή μας δέχεται συνεχείς επιθέσεις από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το διαδίκτυο, το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και τα γραπτά μηνύματα. Μια μελέτη του 2012 αποκάλυψε ότι ο εγκέφαλός μας καταναλώνει το ισοδύναμο πάνω από τριάντα gigabytesεισερχόμενων πληροφοριών κάθε μέρα. Δεν έχουμε την ικανότητα να επεξεργαστούμε τόσες πολλές πληροφορίες, οπότε η προσοχή μας διασκορπίζεται και κατακερματίζεται. Χάνουμε την επαφή με αυτά που έχουν σημασία.

Έχεις διαίσθηση για τους ανθρώπους & γνωρίζεις πράγματα χωρίς να σου τα λένε; Το τεστ ενσυναίσθησης

Δεν είναι μόνο ο εξωτερικός κόσμος που εξαντλεί την προσοχή μας. Η προσοχή μας καταλαμβάνεται από το ίδιο μας το μυαλό: Επαναλαμβάνουμε τα λάθη του παρελθόντος που έχουν ήδη τελειώσει και ανησυχούμε ακατάπαυστα για ένα μέλλον που δεν υπάρχει ακόμα. Ως αποτέλεσμα, χάνουμε την παρούσα στιγμή - τη μόνη στιγμή που έχουμε πραγματικά να ζήσουμε.

Η αδυναμία μας να διαχειριστούμε την προσοχή μας μας κάνει να υποφέρουμε όχι μόνο συναισθηματικά αλλά και σωματικά. Όταν έχουμε εμμονή με το μέλλον ή αναπολούμε το παρελθόν, το σώμα μας πλημμυρίζει από κορτιζόλη, μια ορμόνη του στρες. Τα χρόνια υψηλά επίπεδα κορτιζόλης συμβάλλουν στην υπέρταση, αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα, προκαλούν εναποθέσεις λίπους και μειώνουν τη λίμπιντο, μεταξύ άλλων βλαβερών συνεπειών.

Οι έρευνες δείχνουν ότι η εκπαίδευση της προσοχής μας ώστε να εστιάζουμε στην παρούσα στιγμή οδηγεί σε ορισμένα εξαιρετικά οφέλη: αυξημένη ευτυχία, μειωμένο στρες, βελτιωμένος ύπνος, ισχυρότερη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη ζωή. Και προστατεύει τα άκρα των κλώνων του DNA, τα οποία μας κρατούν νεανικούς και υγιείς.

Από όλα τα πράγματα που θα μεταμορφώσουν την ποιότητα της ζωής μας, η εξάσκηση της ικανότητάς μαςνα δίνουμε προσοχή βρίσκεται στην κορυφή της λίστας. Όπως λέει και το παλιό ανέκδοτο: «Όποιος άντρας μπορεί να οδηγεί με ασφάλεια ενώ φιλάει μια κοπέλα, απλά δεν δίνει στο φιλί την προσοχή που του αξίζει». Πρέπει να είμαστε παρόντες για να βιώσουμε πλήρως τον πλούτο, την ομορφιά και το νόημα της ζωής. Στην πραγματικότητα, αυτή η στιγμή είναι η μόνη που έχουμε σίγουρα.

Η ενσυνειδητότητα μπορεί να αποτελέσει αντίδοτο στην απόσπαση της προσοχής. Εκπαιδεύει και σταθεροποιεί την προσοχή μας στην παρούσα στιγμή, ώστε να μπορούμε να βλέπουμε καθαρά και να ανταποκρινόμαστε αποτελεσματικά. Αυτό μας επιτρέπει να πλοηγούμαστε καλύτερα στις δοκιμασίες της ζωής και να εκτιμούμε τις χαρές της ζωής. Γινόμαστε πιο ζωντανοί στα αξιοθέατα, τους ήχους, τις αισθήσεις, τις γεύσεις και τα συναισθήματα της κάθε στιγμής.

Καθώς ενισχύουμε την ικανότητά μας να δίνουμε προσοχή, συνδεόμαστε με αυτό που κάνει τη ζωή πιο ουσιαστική. Είμαστε σε θέση να βγούμε από τον αυτόματο πιλότο και να επαναφέρουμε την εσωτερική μας πυξίδα προς την κατεύθυνση που θέλουμε να πάμε.

Η προσοχή επανασυνδέει κυριολεκτικά τον εγκέφαλό μας και επανασχεδιάζει την ίδια τη δομή της συνείδησής μας, ώστε να μπορούμε να ζούμε με μεγαλύτερη ηρεμία, διαύγεια και χαρά.

3 βήματα για να εκπαιδεύσεις την προσοχή σου στο παρόν

Πρόθεση: Ξεκίνα θέτοντας την πρόθεσή σου για την πρακτική. Για παράδειγμα: «Μπορεί αυτή η πρακτική να φέρει μεγαλύτερη ειρήνη και διαύγεια στη ζωή μου» ή «Μπορεί αυτό να με βοηθήσει να είμαι πιο παρούσα».

Προσοχή: Να επικεντρωθείς στην παρούσα στιγμή. Φέρεαπαλά την προσοχή σου πάνω στο σώμα σου και απελευθέρωσε κάθε εμφανή ένταση, ιδιαίτερα στο σαγόνι και τους ώμους. Δες αν μπορείς να χαλαρώσειςκατά 5% περισσότερο σε κάθε περιοχή και νιώσε την αναπνοή καθώς ρέει φυσικά μέσα και έξω από το σώμα σου. Όταν παρατηρείς ότι το μυαλό σου περιπλανιέται, χρησιμοποίησε την αναπνοή ως «άγκυρα» για το μυαλό: Οδήγησέ το απαλά πίσω στην αναπνοή κάθε φορά. Με αυτόν τον τρόπο, εκπαιδεύεις το μυαλό σου να εστιάζει και καλλιεργείς τις νευρικές οδούς της προσοχής.

Στάση: Προσπάθησε να υιοθετήσεις τη στάση της καλοσύνης και της περιέργειας. Δες αν μπορείς να φέρεις 5 τοις εκατό περισσότερη καλοσύνη, ενδιαφέρον και φροντίδα σε αυτή την εμπειρία. Όταν το μυαλό σουαπομακρύνεται, δες αν μπορείς να το επαναφέρεις με μια στάση καλοσύνης. Αντιμετώπισε το αλλοπρόσαλλο μυαλό σαν ένα μικρό κουτάβι, ψιθυρίζοντας υπομονετικά και με αγάπη: «Γύρνα πίσω... μείνε... μείνε...».

Όταν τελειώσει η πρακτική της ενσυνειδητότητας, αφιέρωσε ένα λεπτό για να ευχαριστήσεις τον εαυτό σουπου καλλιέργησε τον πιο πολύτιμο πόρο σου: την προσοχή. Καθώς συνεχίζεις την ημέρα σου, δες αν μπορείς να φέρεις μια απρόσκοπτη συνέχεια της προσοχής μαζί σου σε κάθε στιγμή της ζωής σου.

IMG_6376.jpeg