Είσαι από εκείνους που όταν γέρνουν στο μαξιλάρι αποκοιμιούνται αμέσως; Δες τι κρύβει

Είσαι από εκείνους που όταν γέρνουν στο μαξιλάρι αποκοιμιούνται αμέσως; Δες τι κρύβει

Πολλοί μιλούν για την αϋπνία αλλά πόσοι γνωρίζουν γιατί έχουμε μόνιμα υπνηλία;

Μέχρι τώρα, όλοι έχουμε συνηθίσει να ακούμε ότι ο ύπνος είναι σημαντικός για τη συνολική μας ευεξία, έτσι δεν είναι; Συχνά όμως, ο ποιοτικός ύπνος συνδέεται με τον βαθύ ύπνο, αλλά το να καθυστερούμε να κοιμηθούμε είναι εξίσου σημαντικό. Σύμφωνα με το Sleep Foundation, όταν ένας άνθρωπος δεν κοιμάται αμέσως με το που πέφτει στο κρεβάτι ορίζεται από το πόσο χρόνο χρειάζεται για να αποκοιμηθεί.

Ο ύπνος μεταξύ 20 και 30 λεπτών θεωρείται πολύ μεγάλος και μπορεί να είναι σημάδι αϋπνίας, λένε οι ειδικοί. Εναλλακτικά, εάν κοιμάσαι μόλις το κεφάλι σου ακουμπήσει το μαξιλάρι, ο ένοχος μπορεί να είναι μια διαταραχή ύπνου ή η υπερβολική υπνηλία.

Δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς όταν έχεις περίοδο; Γιατί συμβαίνει και πώς θα το αντιμετωπίσεις

Διαφορετικοί παράγοντες επηρεάζουν το πόσο γρήγορα κοιμάστε κατά τη διάρκεια της νύχτας

Το αλκοόλ, ο χρόνιος πόνος, ορισμένα φάρμακα, ο μεσημεριανός ύπνος και η ηλικία μπορούν όλα να επηρεάσουν τον λανθάνοντα ύπνο. Ωστόσο, ο μεγαλύτερος παράγοντας που ευθύνεται για την υπνηλία είναι ο νευροδιαβιβαστής που λέγεται αδενοσίνη, επισημαίνει η Verywell Health. Αυτό συμβαίνει επειδή η αδενοσίνη επηρεάζει τα κέντρα ύπνου και εγρήγορσης του εγκεφάλου ενθαρρύνοντας τη διέγερση κατά τη διάρκεια της εγρήγορσης. Όταν τα επίπεδα είναι υψηλά, ενθαρρύνει τη διέγερση (που είναι κατά τη διάρκεια της εγρήγορσης), αλλά όταν τα επίπεδα αδενοσίνης μειώνονται, προάγει την υπνηλία.

Η υπερβολική υπνηλία είναι προβληματική. Μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι μας λείπει ο σωστός ύπνος επειδή ξυπνάμε συχνά όλη τη νύχτα. Επιπλέον, συνδέεται με άλλες σημαντικές παθήσεις υγείας όπως η στέρηση ύπνου, η υπνική άπνοια και η ναρκοληψία, αναφέρει το Verywell Health.

Πώς επηρεάζει ο γρήγορος ύπνος την υγεία μας;

Κάθε βράδυ, το σώμα μας περνά από μια σειρά κύκλων ύπνου — τέσσερις, για την ακρίβεια-. Χρειάζονται 90 έως 120 λεπτά για να περάσει το σώμα μας σε όλα τα στάδια του ύπνου. Τα στάδια 1-3 θεωρούνται ύπνος χωρίς γρήγορη κίνηση των ματιών (NREM) και είναι εκεί όπου περνάμε το μεγαλύτερο μέρος του ύπνου μας. Το 4ο στάδιο -ύπνος ταχείας κίνησης των ματιών (REM)- συνήθως διαρκεί περίπου 90 λεπτά για να φτάσει και διαρκεί περίπου 10 λεπτά. Ωστόσο, αυξάνεται σταδιακά κατά τη διάρκεια της νύχτας με κάθε κύκλο.

Όταν κοιμόμαστε πολύ γρήγορα ή πολύ αργά, μπορεί να μας πάρει περισσότερο χρόνο για να φτάσουμε στο 4ο στάδιο του ύπνου. Αυτό επηρεάζει το πόσο ξεκούραστοι νιώθουμε και μπορεί να μας απαγορεύσει να έχουμε ποιοτικό ύπνο REM. Ο μη επαρκής ύπνος πολλές νύχτες μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη γνωστική και σωματική υγεία μας.