Δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς όταν έχεις περίοδο; Γιατί συμβαίνει και πώς θα το αντιμετωπίσεις

Δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς όταν έχεις περίοδο; Γιατί συμβαίνει και πώς θα το αντιμετωπίσεις

Οι τροφές και τα συμπληρώματα που θα σε βοηθήσουν να κοιμάσαι «σαν πουλάκι».

Η φάση της περίοδου κάθε φορά είναι κάτι σαν τον ανάδρομο Ερμή - μια περίοδος που γκρινιάζουμε για τα πάντα, όλα μας φταίνε και όλα πηγαίνουν στραβά! Πρόσθεσε την αϋπνία στη λίστα των προβλημάτων που σχετίζονται με την περίοδο, γιατί κάπου λίγο πριν αδιαθετήσουμε, οι περισσότερες από εμάς δυσκολευόμαστε να κοιμηθούμε. Λες και δεν μας έφταναν όλα τα υπόλοιπα!

«Τυπικά, η αϋπνία που ευθύνεται στην περίοδο συμβαίνει κατά τη διάρκεια της ωχρινικής φάσης», λέει η γιατρός και συγγραφέας, Anna Cabeca.

Αν αναρωτιέσαι γιατί έχεις βαριά περίοδο, αυτές είναι οι 4 συχνότερες αιτίες

Η ωχρινική φάση συμβαίνει μεταξύ της ωορρηξίας και της εμμήνου ρύσεως και σχετίζεται με το PMS (Προεμμηνορροϊκό Σύνδρομο) και το PMDD (Προεμμηνορροϊκή Δυσφορική Διαταραχή). Τόσο το PMS όσο και το PMDD σχετίζονται με την αϋπνία κατά τη διάρκεια της περιόδου.

Τα συμπληρώματα διατροφής που θα σε βοηθήσουν

Η Cabeca προσθέτει ότι ένας άλλος παράγοντας που συμβάλλει στην αϋπνία κατά την ωχρινική φάση, είναι το γεγονός ότι τα επίπεδα μελατονίνης στο σώμα μας είναι μειωμένα. «Οι γυναίκες που έχουν την τάση να υποφέρουν από ανεπάρκεια προγεστερόνης (και κατ' αντιστοιχία, αύξηση της κορτιζόλης) κατά τη διάρκεια της ωχρινικής φάσης είναι πιο πιθανό να βιώσουν αϋπνία», υποστηρίζει η γιατρός. Με απλά λόγια, η προγεστερόνη είναι ένα φυσικό ηρεμιστικό και η κορτιζόλη μειώνει τα επίπεδα προγεστερόνης.

«Ως εκ τούτου, οτιδήποτε μπορούμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε τη φυσική παραγωγή προγεστερόνης του σώματός μας, να μειώσουμε τα επίπεδα κορτιζόλης και να υποστηρίξουμε τα επινεφρίδια μας θα βοηθήσει σε αυτή τη συμπτωματολογία», συμβουλεύει η Anna Cabeca. Συνιστά τη λήψη συμπληρωμάτων με το προσαρμογόνο maca σε συνδυασμό με βιταμίνες C και B. «Θα πρόσθετα επίσης μαγνήσιο, που είναι ένα φυσικό μυοχαλαρωτικό, και συμπλήρωμα μελατονίνης», λέει.

Διατροφή και διαχείριση της αϋπνίας

Η διαχείριση των συμπτωμάτων του PMS μπορεί επίσης να βοηθήσει στον καλύτερο ύπνο. Η κατανάλωση τροφών όπως η βρώμη, τα φασόλια, οι φακές και ο σολομός, η ικανοποίηση της λιγούρας με υδατάνθρακες υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες αντί για επεξεργασμένους και η κατανάλωση πολύ νερού μπορούν να βοηθήσουν κατά τη διάρκεια της ωχρινικής φάσης.