Οι 8 γνωστές καρκινογόνες ουσίες που «κρύβονται» στα περισσότερα σπίτια

Οι 8 γνωστές καρκινογόνες ουσίες που «κρύβονται» στα περισσότερα σπίτια
Pexels

Ο περιορισμός της καθημερινής έκθεσης σε τοξίνες είναι δύσκολoς σε έναν αρκετά τοξικό κόσμο, αλλά όπως είναι φυσικό, όλοι θέλουμε να διώξουμε τα γνωστά καρκινογόνα από τα σπίτια μας.

Η Cara Bondi, οικολόγος επιστήμονας της Seventh Generation, εξήγησε στο Goop.com τι βρίσκεται στην κορυφή της λίστας της όσον αφορά τις ουσίες με καρκινογόνο δράση. «Είναι σημαντικό να δώσουμε το πλαίσιο γύρω από το πώς προσδιορίζονται τα πράγματα ως καρκινογόνα και πώς ταξινομούνται. Οι δύο ταξινομήσεις στις οποίες δίνουμε προσοχή είναι οι ενώσεις που είναι γνωστό ότι είναι καρκινογόνες –αποδεδειγμένα και χωρίς να υπάρχει καμία αμφιβολία- και στη συνέχεια οι πιθανώς καρκινογόνες. Πρόκειται για συστατικά ή χημικές ουσίες που αναμένεται εύλογα να είναι καρκινογόνες, απλά χρειάζονται λίγα περισσότερα δεδομένα για να τις ωθήσουν στο να ξεπεράσουν τα όρια. Έτσι, για λόγους συγκυρίας, τα συγκεντρώνουμε αυτά μαζί».

Πόσο συχνά και πώς πρέπει να καθαρίζεις τη θήκη από τα ασύρματα ακουστικά σου

Φορμαλδεΰδη

«Η φορμαλδεΰδη προστίθεται σε πολλά πράγματα, αλλά όταν κοιτάζετε έναν κατάλογο συστατικών, δεν πρόκειται να δείτε φορμαλδεΰδη. Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχει μια κατηγορία συντηρητικών που είναι γνωστό ότι απελευθερώνουν φορμαλδεΰδη. Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν αυτά τα συντηρητικά είναι ότι τα βάζετε στη φόρμουλα, περνούν από μια σειρά χημικών αντιδράσεων και στη συνέχεια απελευθερώνουν φορμαλδεΰδη στη φόρμουλα αυτή. Η φορμαλδεΰδη είναι αυτή που κάνει τη συντήρηση και σκοτώνει τα ζωύφια - είναι ένα γνωστό καρκινογόνο για τον άνθρωπο που βρίσκεται στη φόρμουλα χωρίς να το γνωρίζουν οι περισσότεροι. Είναι πολύ συνηθισμένη: Βρίσκεται στην περιποίηση σώματος, στην περιποίηση προσώπου, στο μακιγιάζ -ιδιαίτερα στη μάσκαρα και στο υγρό foundation- στα πλυσίματα χεριών, στο σαπούνι σώματος, στο σπρέι χώρου. Δεν αισθάνεσαι καλά όταν ξέρεις ότι αυτά είναι εγκεκριμένα για εμάς.

Αντί για φορμαλδεΰδη, κοιτάξτε για: DMDM hydantoin, diazolidinyl urea, imidazolidinyl urea, quaternium-15, hydroxymethylglycinate, Bronopol, το οποίο είναι μια εμπορική ονομασία, η οποία μερικές φορές εμφανίζεται ως 2-Bromo-2-nitropropane-1,3-diol. Και μετά υπάρχει μια συγγενής ένωση, το 5-Βρωμο-5-νιτρο-1,3-διοξάνιο».

Γλυφοσάτη

«Πρόκειται για μια νέα προσθήκη στον κατάλογο των γνωστών καρκινογόνων ουσιών για τον άνθρωπο - προστέθηκε τον Μάρτιο του 2015, και υπήρξε ένας τόνος αντιδράσεων από τους κατασκευαστές αυτής της χημικής ουσίας και από τις μεγάλες γεωργικές επιχειρήσεις. Είναι πολύ αμφιλεγόμενο. Αλλά ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο το θεώρησε γνωστό καρκινογόνο και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Η γλυφοσάτη είναι ένα ζιζανιοκτόνο και μπορεί να βρεθεί στα περισσότερα γκαράζ, αλλά πέρα από αυτό, επειδή είναι ένα από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα ζιζανιοκτόνα στη γεωργία, πιθανώς βρίσκεται πάνω ή μέσα σε οποιοδήποτε τρόφιμο στο σπίτι σας που δεν είναι βιολογικό. Είναι παντού. Πέρα από αυτό, όταν σκέφτεστε τα ταμπόν, αν χρησιμοποιείτε ταμπόν που έχουν βαμβάκι που δεν είναι βιολογικό, έχετε τη δυνατότητα να εισαγάγετε γλυφοσάτη σε μια πολύ ευαίσθητη περιοχή του σώματός σας. Υπάρχουν πολλά σημεία που μπορεί να εμφανιστεί αυτό το ζιζανιοκτόνο. Δεν είμαι σίγουρΗ για το πώς μοιάζουν τα υπολείμματα στα υφάσματα, αλλά υπάρχει επίσης το ενδεχόμενο τα υφάσματα να μολυνθούν με αυτό, ανάλογα με το τι είναι».

To κόλπο τριών συστατικών για να διώξεις τη μούχλα από το μπάνιο

Διαιθανολαμίνη (DEA), μονοαιθανολαμίνη (MEA) και τριαιθανολαμίνη (TEA)

«Οι αιθανολαμίνες είναι κάτι σαν τους απελευθερωτές φορμαλδεΰδης -από μόνες τους δεν είναι καρκινογόνες. Έχουν κάποια περιβαλλοντικά προβλήματα, αλλά από μόνες τους δεν είναι επιβλαβείς. Αυτό που συμβαίνει όμως είναι ότι οι αιθανολαμίνες μπορούν να αλληλεπιδράσουν με άλλα συστατικά στη φόρμουλα - και αν αυτά τα συστατικά έχουν νιτρικά άλατα, μπορούν στη συνέχεια να σχηματίσουν νιτροζαμίνες, οι οποίες είναι γνωστές καρκινογόνες ουσίες για τον άνθρωπο. Είναι ένα άλλο δύσκολο θέμα. Είναι πολύ συνηθισμένες στα προϊόντα προσωπικής φροντίδας επειδή χρησιμοποιούνται ως γαλακτωματοποιητές, δηλαδή για να παράξουν τα συστατικά πετρελαίου και νερού να ενώνονται και να παραμένουν μαζί. Χρησιμοποιούνται επίσης για τη ρύθμιση της ισορροπίας του pH».

1,4- Διοξάνιο

«Αυτό είναι ένα από τα γνωστά καρκινογόνα. Τα αιθοξυλιωμένα επιφανειοδραστικά, μέσω της επεξεργασίας τους, μπορούν να μολυνθούν με 1-4 διοξάνιο, το οποίο στη συνέχεια γίνεται μέρος τους. Οι επιφανειοδραστικές ουσίες βρίσκονται κυριολεκτικά σε οτιδήποτε κάνει φυσαλίδες, είτε πρόκειται για σαπούνι πλυντηρίου, είτε για σαπούνι πιάτων, είτε για προϊόντα προσωπικής φροντίδας, είτε για αυτό με το οποίο πλένετε το αυτοκίνητό σας. Και πάλι, είναι ένα από εκείνα τα πράγματα που δεν θα δείτε στην ετικέτα: Πρέπει να το γνωρίζετε και να το φροντίζετε για να είστε σίγουροι ότι δεν περιέχεται στα προϊόντα σας».

Στυρένιο

«Όταν ακούτε στυρένιο, μπορεί να σκέφτεστε δοχεία από φελιζόλ, αλλά το στυρένιο είναι στην πραγματικότητα ένα πολύ συχνά χρησιμοποιούμενο συστατικό σε αρώματα. Και είναι ένα γνωστό καρκινογόνο για τον άνθρωπο. Το θέμα με τα αρώματα είναι το εξής: Οι περισσότεροι κατασκευαστές δεν αναφέρουν την περιεκτικότητα των αρωμάτων τους. Δεν υπάρχει διαφάνεια στα αρώματα επειδή είναι ιδιοκτησία του αρωματοποιού και συχνά περιέχουν έως και 200 συστατικά. Γνωρίζουμε όμως ότι το στυρένιο περιέχεται σε πολλά αρώματα, επειδή η IFRA (Διεθνής Ένωση Αρωμάτων) δημοσιεύει έναν κατάλογο με κάθε συστατικό που χρησιμοποιούν τα μέλη της, από τους μεγαλύτερους οίκους μέχρι τους πιο μικρούς κατασκευαστές, και το στυρένιο βρίσκεται στον κατάλογο. Είναι σημαντικό να αγοράζετε προϊόντα που δεν αναγράφουν στην ετικέτα τους "άρωμα" ή "parfum" - αγοράζετε προϊόντα που αποκαλύπτουν κάθε συστατικό του αρώματός τους».

Πολυχλωριωμένο διφαινύλιο (PCB)

«Υπήρξαν πολλοί κανονισμοί γύρω από τα PCB, επειδή οι άνθρωποι τα γνωρίζουν: Χρησιμοποιούνταν στις παιδικές πιτζάμες, κάτι που δεν γίνεται συνήθως πια. Αλλά υπάρχουν ακόμα κάποια από αυτά. Πρόσφατα κυκλοφόρησαν μερικές ερευνητικές μελέτες που δείχνουν ότι τα PCB εξακολουθούν να εμφανίζονται σε καταναλωτικά προϊόντα, κυρίως σε πράγματα με κίτρινη χρωστική ουσία, όπως κίτρινα ρούχα και κίτρινο χαρτί. Βρήκαν αρκετή ποσότητα PCB και πιστεύουν ότι σχετίζεται με τις χρωστικές ουσίες. Αν είναι σε υφάσματα, ειδικότερα, τα φοράτε, κοιμάστε σε αυτά, τυλίγετε το μωρό σας σε αυτά. Δεν λέω να μην αγοράζετε τίποτα κίτρινο, απλά να έχετε υπόψη σας το γεγονός ότι μπορεί να υπάρχουν PCBs εκεί μέσα».

Μόλυβδος

«Υπήρξαν πολλές ιστορίες τα τελευταία χρόνια σχετικά με το πώς ο μόλυβδος βρίσκεται στο κραγιόν και, όπως γνωρίζουμε, ο μόλυβδος βρίσκεται στις παλιές μπογιές. Ο μόλυβδος βρίσκεται πολύ συχνά σε χρωστικές ουσίες, καθώς είναι ένα στοιχείο που απαντάται στη φύση. Έτσι, όταν εξετάζετε προϊόντα που είναι βαμμένα ή επικαλυμμένα με χρωστική ουσία, αναζητήστε μια επικοινωνία χωρίς βαρέα μέταλλα. Αν και υπάρχουν κάποιες έρευνες που δείχνουν ότι είναι πιθανό καρκινογόνο για τον άνθρωπο, το πραγματικό πρόβλημα με τον μόλυβδο είναι ότι είναι μια νευροτοξίνη που μπορεί να οδηγήσει σε μαθησιακές δυσκολίες και αναπτυξιακές διαταραχές».

Βενζόλιο

«Αυτό είναι ένα άλλο συστατικό που δεν προστίθεται σκόπιμα, αλλά εμφανίζεται σε διαλύτες, τσιμέντο από καουτσούκ, κόλλες και απολιπαντικά, δηλαδή σε πράγματα που μπορεί να έχετε κάτω από τον νεροχύτη της κουζίνας σας ή στο γκαράζ σας. Είναι γνωστό καρκινογόνο για τον άνθρωπο. Δεν εμφανίζεται στην ετικέτα, αλλά πολλές εταιρείες έχουν επίγνωση του θέματος και αναγράφουν στη συσκευασία τους ισχυρισμούς περί μηδενικού βενζολίου».

Στη λίστα παρακολούθησης για ενδεχομένως καρκινογόνο δράση βρίσκονται:

BPA: Αυτό είναι ένα δύσκολο θέμα, διότι δεν περιλαμβάνεται σε καμία λίστα ως καρκινογόνος ουσία, αν και υπάρχουν αναδυόμενες έρευνες που σίγουρα υποδηλώνουν ότι είναι. Αποφεύγουμε το BPA λόγω της ορμονικής του φύσης. Όσον αφορά την καρκινογένεση, όμως, δεν είναι ακόμα στη λίστα.

PVC: Το ίδιο ισχύει και για το PVC -που βρίσκεται συχνά σε προϊόντα όπως παιχνίδια και κουρτίνες ντους- είναι έτοιμο να προστεθεί στον κατάλογο των γνωστών καρκινογόνων ουσιών.

pexels-anna-alexes-18139455-7682906.jpg