Alexander McQueen: Η μόδα φοράει μαύρα

Alexander McQueen: Η μόδα φοράει μαύρα

Ένας χρόνος χωρίς το μεγάλο σχεδιαστή συμπληρώνεται σήμερα και το Queen.gr ανακαλεί σημαντικές στιγμές στην πορεία του σχεδιαστή.

Μπορεί να πέρασε ένας χρόνος από τον άδικο χαμό του μεγάλου σχεδιαστή, το έργο του όμως δεν έπαψε ούτε λεπτό να απασχολεί τους απανταχού fashionista σε όλο τον κόσμο.

Ο εκκεντρικός σχεδιαστής ίσως να κρατούσε χαμηλούς τους τόνους στην προσωπική του ζωή, δεν έκανε όμως το ίδιο και στα επαγγελματικά του. Γνήσιο ταλέντο με ενστικτώδη αισθητική, αποτέλεσε υπόδειγμα σχεδιασμού, ραφής και καλλιτεχνικής προσέγγισης σε κάθε του συλλογή.

Όσο και να ψάξει κανείς, δε θα μπορέσει να βρει αρνητική κριτική για κάποια από τις δουλειές του. Καθόλου τυχαίο για έναν άνθρωπο που έχει ακούσει σχόλια όπως, «Βλέποντας τα show του Alexander αποκτάς πάλι πίστη στη μόδα» από την fashion editor της Vogue Miranda Almond.

Για αυτόν η γυναικεία υπόσταση ήταν πάντα το μέσο να επικοινωνήσει το μήνυμα. Λούτρινα υπερμεγέθη ζώα, σοβαρές γραμματείς, μάγισσες, γκέισες και γκόθικ πλάσματα μπλέκονταν αριστοτεχνικά με υδρόβιες νεράιδες, φανταστικά μυθικά πλάσματα, πριγκίπισσες με κρινολίνο σε ένα θέατρο του παραλόγου που πάντα έβγαζε νόημα. Χρησιμοποιώντας από τεράστιες κατασκευές μέχρι σύγχρονα laser spray μηχανήματα και 3D ολογράμματα, ο λατρεμένος σχεδιαστής ήταν και παραμένει ένας σύγχρονος «Μαγγελάνος» καθώς πρώτος δοκίμασε τεχνικές που δεν είχε φανταστεί κανείς και καθιέρωσε μία οπτική περισσότερο θεατρική και βασισμένη στην ψευδαίσθηση της τέχνης παρά στην επίπεδη πραγματικότητα.

Μπορεί ο πρόωρος θάνατός του να συγκλόνισε όλο τον κόσμο με τον τρόπο που έκανε άλλοτε η δουλειά του, αλλά για τον McQueen έπαιζε πάντα ρόλο η σκηνοθεσία και το δράμα, αφού όπως είπαν κάποτε για το έργο του, « ένα σόου του Alexander McQueen είναι το πιο κοντινό που μπορείς να φτάσεις στο θέατρο ενώ είσαι ακόμα σε επίδειξη μόδας».

Alexander η μόδα σε ευχαριστεί.