Η MamaTsita και το νέο της βιβλίο μάς δείχνουν πώς να δημιουργήσουμε «τη γεύση των Χριστουγέννων»

Πατούλια Κατερίνα
Η MamaTsita και το νέο της βιβλίο μάς δείχνουν πώς να δημιουργήσουμε «τη γεύση των Χριστουγέννων»

«Τα Χριστούγεννα ξεκινούν από την κουζίνα»: Η MamaTsita μιλάει στο Queen για τη γιορτινή μαγειρική που είναι πάνω απ’ όλα συναίσθημα

Τα Χριστούγεννα δεν είναι ποτέ μόνο το στολισμένο δέντρο ή τα λαμπάκια στο μπαλκόνι που με τόσο κόπο στόλισες. Τα Χριστούγεννα θα είναι πάντα οι μυρωδιές από την κουζίνα που απλώνονται στο σπίτι, οι κατσαρόλες που σιγοβράζουν, τα ταψιά που μπαίνουν και βγαίνουν από τον φούρνο, η μαμά σου που στρώνει το γιορτινό τραπέζι, οι άνθρωποι μας που μαζεύονται για να μοιραστούν γεύσεις και αξέχαστες στιγμές.

Αυτή ακριβώς τη φιλοσοφία αποτυπώνει το νέο βιβλίο «Μαγειρεύω Χριστούγεννα» από τις εκδόσεις Key Books, μέσα από τις συνταγές και τις ιστορίες της MamaTsita (Γωγώ Παπαδιονυσίου).

mamatsitaxristougenna.jpg

Με λόγο ζεστό και ανεπιτήδευτο, η MamaTsita μιλά στο queen.gr για τη γιορτινή κουζίνα που δεν αφορά την τελειότητα αλλά τη φροντίδα, για τις παιδικές της αναμνήσεις από τα Χριστούγεννα που «ξεκινούσαν πάντα από την κουζίνα», για το πώς μπορούμε να στρώσουμε ένα όμορφο τραπέζι χωρίς άγχος και υπερβολές και για εκείνο το μικρό, γλυκό χάος που κάνει αυτές τις μέρες τόσο αγαπητές. Γιατί όταν γυρίσεις πίσω στις αξέχαστες εκείνες γιορτινές στιγμές, οι γεύσεις που τις συνδέουν με το τώρα είναι αυτές που ξεχωρίζουν.

«Η γιορτινή κουζίνα δεν αφορά μόνο τις συνταγές· αφορά τη διάθεση»

Για τη MamaTsita, η γιορτινή μαγειρική είναι πράξη αγάπης. Δεν έχει να κάνει απλώς με το τι θα μπει στο τραπέζι, αλλά με την πρόθεση πίσω από αυτό.

mamatsitafrontcoverfinal.jpg

Το νέο σας βιβλίο, «Μαγειρεύω Χριστούγεννα» από την Key Books, μόλις κυκλοφόρησε και είναι αφιερωμένο σε αυτές τις εορταστικές ημέρες. Τι είναι αυτό που κάνει την «γιορτινή κουζίνα» (αν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτόν τον όρο) τόσο ξεχωριστή για εσάς;

Η γιορτινή κουζίνα δεν αφορά μόνο τις συνταγές· αφορά τη διάθεση. Είναι οι μέρες που μαγειρεύουμε λίγο πιο προσεκτικά, λίγο πιο συνειδητά, με την πρόθεση να μοιραστούμε. Δεν μαγειρεύουμε απλά για να χορτάσουμε, μαγειρεύουμε για να φροντίσουμε και να συνδεθούμε. Για μένα, αυτό την κάνει ξεχωριστή: είναι μαγειρική με συναίσθημα.

Λέτε ότι «τα Χριστούγεννα ξεκινούν από την κουζίνα». Ποια παιδική σας ανάμνηση κρύβεται πίσω από αυτή τη φράση;

Η εικόνα της μαμάς μου, στην κουζίνα της όταν ετοίμαζε τα "Χριστουγεννιάτικα" της. Έκλεινε την πόρτα για να μην μας ξυπνήσει η φασαρία από τα μαγειρέματα της, αλλά μας ξυπνούσαν οι μυρωδιές από την κανέλα, το βούτυρο και το πορτοκάλι. Θυμάμαι την κουζίνα γεμάτη ταψιά στο φούρνο να ψήνουν μελομακάρονα, και κατσαρόλες στη φωτιά και την αίσθηση ότι κάτι πολύ νόστιμο ετοιμάζεται. Πριν καν στολιστεί το σπίτι, τα Χριστούγεννα είχαν ήδη ξεκινήσει εκεί.

Το βιβλίο δίνει έμφαση στη χαρά τού να μοιράζεσαι το φαγητό. Η μαγειρική φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά;

Απόλυτα. Το φαγητό είναι αφορμή για να καθίσουμε μαζί, να μιλήσουμε, να γελάσουμε. Ακόμα κι αν όλα δεν είναι τέλεια, το μοίρασμα γύρω από ένα τραπέζι δημιουργεί οικειότητα και ζεστασιά.

Σε μια απαιτητική καθημερινότητα, πώς μπορεί μια οικοδέσποινα να ετοιμάσει ένα γιορτινό τραπέζι χωρίς άγχος, όπως προτείνετε στο βιβλίο;

Με απλό σχεδιασμό και ρεαλισμό. Λίγα πιάτα, καλά οργανωμένη προετοιμασία από πριν και κυρίως χωρίς την ανάγκη του να είναι τα πάντα τέλεια. Το γιορτινό τραπέζι δεν είναι εντυπωσιασμός, είναι το σημείο συνάντησης των ανθρώπων που έχουμε στην καρδιά μας.

img0919.jpg

Υπάρχει κάποια συνταγή στο βιβλίο που θεωρείτε «καρδιά» των Χριστουγέννων και γιατί;

Η γεμιστή μου γαλοπούλα. Την περιμένουν όλοι κάθε χρόνο πως και πως.
Σιγοψήνεται για ώρες στο φούρνο και κάνει το σπίτι να μοσχοβολά Χριστούγεννα.

Ποιο είναι πλέον το budget για ένα σπιτικό, οικογενειακό τραπέζι και υπάρχουν τρόποι κάποιος να το μειώσει χωρίς να ρίξει την ποιότητα των πιάτων του;

Η αλήθεια είναι πως μας πιάνει μια υπερβολή στις γιορτές. Να πάρουμε και εκείνο, να έχουμε και το άλλο με αποτέλεσμα και να χαλάμε περισσότερα χρήματα αλλά και να πετάμε πολύ φαγητό. Το μυστικό ενός επιτυχημένου εορταστικού τραπεζιού, δεν κρύβεται στην ποσότητα των πιάτων και στις δεκάδες διαφορετικές γεύσεις. Ένα μενού με πρώτο πιάτο μια ζεστή σουπίτσα, ένα κυρίως πιάτο με το συνοδευτικό του και μια σαλάτα είναι αρκετά. Επιλέγουμε εποχικά υλικά και αξιοποιούμε προϊόντα της καθημερινής μας μαγειρικής. Η ποιότητα βρίσκεται στην φροντίδα, όχι στην υπερβολή.

Πώς ισορροπείτε ανάμεσα στην παράδοση και στις σύγχρονες γεύσεις μέσα στις χριστουγεννιάτικες συνταγές σας;

Ξεκινώ από τη μνήμη με πράγματα που έμαθα κυρίως από την μαμά μου, αλλά προσθέτω και τη δική μου μικρή πινελιά. Δεν θέλω να αλλοιώσω την παράδοση, αλλά να τη φέρω πιο κοντά στη σύγχρονη καθημερινότητα.

Τι ρόλο παίζουν οι μικρές λεπτομέρειες –το σερβίρισμα, τα αρώματα, η ατμόσφαιρα– στη συνολική εμπειρία ενός γιορτινού τραπεζιού;

Είναι κλισέ, αλλά είναι μεγάλη αλήθεια. Η λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά. Τα κεράκια, μερικά λουλούδια, τα όμορφο σερβίρισμα αλλάζουν εντελώς την ατμόσφαιρα. Είναι αυτά που κάνουν το τραπέζι να μοιάζει φροντισμένο, όχι φορτωμένο.

Αν έπρεπε να περιγράψετε το βιβλίο με τρεις λέξεις που να αντικατοπτρίζουν τη φιλοσοφία σας, ποιες θα ήταν;

Θαλπωρή, απλότητα, μοίρασμα.

Τέλος, τι σημαίνουν τα Χριστούγεννα για τη MamaTsita, τόσο ως μαγείρισσα όσο και ως γυναίκα;

Για τη MamaΤsita τα Χριστούγεννα είναι λίγο απ΄ όλα. Είναι εκείνη η περίοδος που θέλω να προλάβω να τα κάνω όλα και ως γυναίκα συνειδητοποιώ ότι δεν γίνεται και δεν πειράζει. Είναι οι μέρες που λέω «φέτος θα είμαι πιο χαλαρή» και μετά με πιάνω να ετοιμάζω ζύμη για τάρτα στις έντεκα το βράδυ.

Είναι τα Χριστούγεννα που με κάνουν να χαζεύω για ώρες το δέντρο με τον ενθουσιασμό ενός πεντάχρονου, αλλά ταυτόχρονα σκέφτομαι αν πρόλαβα να βάλω πλυντήριο.

Είναι η γιορτή που μου θυμίζει ότι ευτυχία δεν κρύβεται στην τελειότητα. Φτάνει να είμαστε γύρω από ένα τραπέζι - με τους ανθρώπους μας, που μας αγαπούν κι όταν μας βλέπουν με την ποδιά και με το μαλλί αχτένιστο- με φαγητό που φτιάχτηκε με αγάπη.

Με λίγα λόγια, για μένα τα Χριστούγεννα είναι συναίσθημα και ένα μικρό χάος που αγαπάω πολύ».

Το βιβλίο Μαγειρεύω Χριστούγεννα κυκλοφορεί από την Keybooks: Βρες το εδώ

DPG Network