Gina Lollobrigida: Το πρώτο sex symbol πριν από τα sex symbol

Στελίνα Θεοδοσοπούλου
Gina Lollobrigida: Το πρώτο sex symbol πριν από τα sex symbol
AP Photo/Walter Attenni, file

Gina Lollobrigida: Από μοντέλο σε αστέρι του κινηματογράφου και σύμβολο του σεξ, σε φωτογράφο και γλύπτρια, η “Λολό” δεν είναι πια μαζί μας.

Η Ιταλίδα ηθοποιός Gina Lollobrigida, μία από τις πιο αναγνωρίσιμες Ευρωπαίες ηθοποιούς της δεκαετίας του '50 και '60 και ένα από τα τελευταία αστέρια της Χρυσής Εποχής του χολιγουντιανού κινηματογράφου, απεβίωσε σε ηλικία 95 ετών.

Gina Lollobrigida

Gina Lollobrigida: Έφυγε η "Λολό" της Χρυσής Εποχής

Ποιος είναι ο Austin Butler του Elvis, ο άνθρωπος που αποθέωνε η Lisa Marie Presley

Από ταπεινή καταγωγή, η Gina ήταν από τους ηθοποιούς που εκπροσώπησε τη μεταπολεμική εποχή του σινεμά μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και ενώ δραστηριοποιήθηκε περισσότερο στη χώρα της, έφτασε και στο Χόλιγουντ, όπου έπαιξε πλάι σε μεγάλα ονόματα όπως Humphrey Bogart, Rock Hudson, Burt Lancaster, Tony Curtis και Frank Sinatra.

Γεννημένη ως Luigia Lollobrigida, η Gina απέκτησε και άλλους τίτλους που έμειναν μαζί της μέχρι το τέλος: Από το επίθετό της τής έμεινε το υποκοριστικό "Λολό", ενώ μετά από την εμφάνισή της στην ομώνυμη ταινία του 1955, έμεινε γνωστή και ως η "Πιο Όμορφη Γυναίκα στον Κόσμο".

Gina Lollobrigida και Claudia Cardinale

Gina Lollobrigida και Claudia Cardinale

Πριν γίνει είδωλο του ιταλικού κινηματογράφου, η Gina Lollobrigida, κόρη κατασκευαστή επίπλων, μεγάλωσε στο ορεινό χωριό Subiaco και είχε τρεις αδερφές. Γεννημένη στις 04 Ιουλίου το 1927, η Gina και η οικογένειά της έφυγαν για την Ρώμη κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, όπου και σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών.

Ξεκίνησε να φωτογραφίζεται για τα διάσημα "fotoromanzi", φωτογραφικά μυθιστορήματα της Ιταλίας, με το ψευδώνυμο Diana Loris, ενώ στη συνέχεια εργάστηκε ως μοντέλο, λαμβάνοντας μέρος σε διαγωνισμούς ομορφιάς, με το αποκορύφωμα να διαγωνιστεί για τον τίτλο Μις Ιταλία το 1947, όπου και ήρθε τρίτη.

Παράλληλα, είχε ξεκινήσει να εμφανίζεται σε μικρούς ρόλους σε ιταλικές ταινίες, με τις φήμες να τη θέλουν να πηγαίνει στην Αμερική από το 1947, αλλά να επιστρέφει σχετικά γρήγορα. Οι μεγάλες της δόξες ήρθαν τη δεκαετία του '50, όπου και έγινε γνωστή ως "Λολό", εκπροσωπούσε την ιταλική ομορφιά και θεωρήθηκε σύμβολο του σεξ με τη μόνη ουσιαστικά "αντίπαλο" του τίτλου να είναι η Sophia Loren.

Gina Lollobrigida

Frank Sinatra και Gina Lollobrigida στο "Never So Few" του 1959.

Gina Lollobrigida: Ένα ταλαντούχο είδωλο του ιταλικού κινηματογράφου

Το 1949 παντρεύτηκε τον Milko Skofic, ο οποίος παράτησε την ιατρική για να γίνει μάνατζέρ της. Απέκτησαν μαζί έναν γιο, τον Milko Skofic Jr. και έμειναν μαζί για 22 χρόνια, μέχρι το 1972 που και χώρισαν επίσημα.

Στα του κινηματογράφου, από τους πρώτους μεγάλους ρόλους της Gina ήταν στο "La Provinciale" (Η Έμπορος του Παράνομου Έρωτα) το 1953, του Mario Soldati και στις ιταλικές κομεντί του Luigi Comencini, "Pane, amore e fantasia" (Ψωμί, Έρωτας και Φαντασία) και "Pane, amore e gelosia" (Ψωμί, Έρωτας και Ζήλεια), το 1953 και 1954 αντίστοιχα.

Η μεγάλη της αναγνώριση ήρθε έναν χρόνο μετά, όταν πρωταγωνίστησε πλάι στον Humphrey Bogart για το "Beat the Devil" (Πιο Δυνατός και απ' τον Διάβολο) του John Huston, ενώ ο τίτλος της Πιο Όμορφης Γυναίκας στον Κόσμο ήρθε όταν εμφανίστηκε στην ομώνυμη ταινία (είχε επίσης τον τίτλο Beautiful But Dangerous) το 1955, όπου και ερμήνευσε την Ιταλίδα σοπράνο Lina Cavalieri (όπου μάλιστα, στην ταινία τραγούδησε και η ίδια κάποιες άριες από την Τόσκα).

Παρά το γεγονός πως συνεργάστηκε με μεγάλα ονόματα, όπως με τους ηθοποιούς Frank Sinatra και Burt Lancaster, και τους σεναριογράφους και σκηνοθέτες Rene Clair και Carol Reed, το Χόλιγουντ δεν ήταν το αγαπημένο της μέρος και έτσι επέστρεψε στην Ιταλία όπου και εργάστηκε σχεδόν καθόλη τη διάρκεια της δεκαετίας του '60.

Νεκρή η Lisa Marie Presley: Οι 4 γάμοι, η αυτοκτονία του γιου της και τα παιδιά που αφήνει πίσω

7+1 extras που πρέπει να γνωρίζετε για την πολυτάλαντη Λολό

- Τη δεκαετία του '70, η Gina Lollobrigida απομακρύνθηκε από την υποκριτική και στράφηκε στη φωτογραφία. Ο φακός αποθανάτισε περσόνες όπως ο Salvador Dalí, ο Αμερικανός ηθοποιός Paul Newman, αλλά και η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Γερμανίας. Το 1973 κυκλοφόρησε μία από τις πιο περίφημες συλλογές της, που είχε τον τίτλο "Italia Mia".

Gina Lollobrigida

- Ως φωτορεπόρτερ κατάφερε να πάρει αποκλειστική συνέντευξη από τον Φιντέλ Κάστρο, κερδίζοντας έτσι την παγκόσμια αναγνώριση του Τύπου.

- Το 2006, σε ηλικία 79 ετών, ανακοίνωσε την πρόθεσή της να παντρευτεί τον 35 Ισπανό Javier Rigau Rafols, έναν Ισπανό επιχειρηματία, ο οποίος αποδείχτηκε απατεώνας. Τα media της εποχής ανακάλυψαν πως ο Javier ήταν ομοφυλόφιλος και είχε σκοπό να φάει την τεράστια περιουσία της. Η Gina εν τέλει τον χώρισε, αλλά έριξε μεγάλη ευθύνη στον Τύπο για τη δραματική αυτή εξέλιξη.

- Μετά το σκάνδαλο με τον αρραβωνιαστικό της, ο γιος της θέλησε να αναλάβει την οικονομική ευθύνη της μητέρας του, φοβούμενος πως δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί την περιουσία της. Η Gina παρέμεινε ωστόσο στα ηνία, υποστηρίζοντας πως είναι μια επιτυχημένη επιχειρηματίας με σώας τα φρένας.

- Το αστέρι της στο διάσημο Hollywood Walk of Fame ήρθε τον Φεβρουάριο του 2018.

- Ο Humphrey Bogart δεν ήταν μεγάλο της φαν. Μαζί πρωταγωνίστησαν στο "Beat the Devil" του 1953, με τον ηθοποιό να την αποκαλεί με το παρατσούκλι "Frigidaire".

- Παρ' όλο που τα μέσα και ο κόσμος την είχαν τοποθετήσει ως αντίπαλο της Marilyn Monroe λόγω των μοναδικών σεξαπίλ τους, με την ίδια ήταν φίλες. Μάλιστα, η Monroe είχε δηλώσει πως είναι η "Αμερικανίδα Lollobrigida".

- Ήταν μία από τις πιο πλούσιες γυναίκες σταρ στον κόσμο, με το ετήσιο εισόδημά της να φτάνει τα 96 εκατομμύρια τον χρόνο κατά το 2016 με 2017, και με τη συνολική περιουσία της να εκτιμάται περίπου στα 275 εκατομμύρια ευρώ.

Η Gina "Λολό" Lollobrigida θα μείνει χαραγμένη στις μνήμες μας ως μία από τις λίγες τόσο ταλαντούχες ηθοποιούς της Χρυσής Εποχής του Χόλιγουντ, ένα sex symbol, πριν καν "εφευρεθούν" τα sex symbol.