Guardians of the Galaxy Vol. 3: Το πιο ταιριαστό τέλος για την πιο αγαπητή ομάδα της Marvel

Στελίνα Θεοδοσοπούλου
Guardians of the Galaxy Vol. 3: Το πιο ταιριαστό τέλος για την πιο αγαπητή ομάδα της Marvel

Η τρίτη ταινία Guardians of the Galaxy είναι πλέον στους κινηματογράφους και μας αποχαιρετάει με τον πιο σωστό τρόπο.

Η στιγμή ήρθε. Οι Guardians of the Galaxy δεν θα είναι ποτέ ξανά ίδιοι. Η τρίτη ταινία για τους Φύλακες του Γαλαξία είναι πλέον στους κινηματογράφους και μέσα σε δυόμιση ώρες (που ευτυχώς δεν καταλαβαίνεις και τόσο) μας αποχαιρετούν με τον πιο γλυκό και διασκεδαστικό τρόπο.

John Wick 4: Το πιο αιματηρό, επίπονο και μεγάλο sequel που θα μπορούσαμε να ζητήσουμε

Guardians of the Galaxy: Ο Γαλαξίας δεν σώζεται μόνος του. Ούτε και οι Φύλακές του.

"But I'm a creep, I'm a weirdo" ξεκινάει να τραγουδάει μόνος του ο Rocket, καθορίζοντας τον τόνο και ανοίγοντας την αυλαία για την τρίτη και τελευταία ταινία των Guardians of the Galaxy.

Γιατί είναι η τελευταία τους ταινία, όπως είναι και η τελευταία Marvel ταινία του James Gunn, σκηνοθέτη και σεναριογράφου όλων των Guardians μέχρι στιγμής. Κι αυτό γιατί ο Gunn μεταπήδησε στην DC, έχοντας πλέον ρόλο επικεφαλής της DC Films και αναλαμβάνοντας να ξεκινήσει ένα νέο κινηματογραφικό σύμπαν για την "αντίπαλη" της Marvel. Και είπε επίσης να μας αποχαιρετήσει με τον πιο έξυπνο, γλυκό και διασκεδαστικό τρόπο.

THE GUARDIANS OF THE GALAXY VOL. 3

© MARVEL 2023.

Ant-Man 3 Review: Στο Quantumania ευτυχώς ξεχωρίζει αυτός που έπρεπε

Το τέλος των Guardians of the Galaxy όπως τους ξέρουμε

Οι Guardians κατέληξαν μέσα στα χρόνια να είναι για τους υπηρήρωες, ότι ήταν τα Φιλαράκια για την τηλεόραση τη δεκαετία του '90. Η πιο ταιριαστά αταίριαστη ομάδα που μας λέει πως όπως και να είσαι, μπορείς να μην είσαι μόνος σου αν θες. Και να περάσεις και καλά. Μόνο που εδώ δεν έχουμε ένα διαμέρισμα στην Νέα Υόρκη και μια καφετέρια, έχουμε έναν γαλαξία μέσα στις απειλές και τους άρρωστους villains που δεν ξέρεις από πού θα σου σκάσουν. Κυριολεκτικά και μεταφορικά.

"Είναι ωραίο να έχεις φίλους", μια ατάκα που ακούγεται πολλές φορές καθ' όλη τη διάρκεια της πολύχρωμης και ανάλαφρης περιπέτειας, γιατί ακριβώς αυτή είναι και η ουσία των Guardians of the Galaxy. Το πώς μια ομάδα από απόκληρους, θυμωμένους επαναστάτες, επικηρυγμένους, μπορούν να φτιάξουν μα παρέα τόσο δεμένη, που όχι μόνο καταφέρνουν να σώσουν τον Γαλαξία, αλλά και ο ένας τον άλλον.

THE GUARDIANS OF THE GALAXY VOL. 3

© MARVEL 2023.

Αυτή είναι και η νέα πλοκή. Για τον αποχαιρετισμό, στην τρίτη ταινία οι Guardians έρχονται αντιμέτωποι με την πιο δύσκολή τους πρόκληση: να σώσουν τον Rocket από τα χέρια του παρανοϊκού επιστήμονα που τον δημιούργησε. "Ακόμα αναστατωμένος από την απώλεια της Gamora, ο Peter Quill συγκεντρώνει την ομάδα του για να υπερασπιστεί το σύμπαν και έναν δικό τους άνθρωπο - μια αποστολή που θα μπορούσε να σημάνει το τέλος των Guardians αν δεν πετύχει."

Στο επίκεντρο λοιπόν έχουμε το αγαπημένο, μονίμως τσιτωμένο και μεγάλο λάτρη των όπλων, ρακούν. Ο Rocket είναι στον πυρήνα της ταινίας, ακόμα και αν δεν παίζει τόσο. Βλέπουμε όλο το δύσκολο origin story του και όλο αυτό το arc είναι ακριβώς αυτό που θέλαμε να δούμε: έναν Rocket πριν γίνει αυτός που ξέρουμε, ένα γλυκό, μικρό ρακούν, αξιολάτρευτο, πανέξυπνο και αθώο, πριν τον πιάσει ο κόσμος (και ο The High Evolutionary) στα χέρια του. Γιατί ναι, προφανώς είναι ρακούν και ας αντιδράει τόσα χρόνια σε αυτόν τον τίτλο. Απλά για να βρει την ταυτότητά του, θα πρέπει να πάει πίσω. Όπως όλοι μας δηλαδή. Και στην τρίτη ταινία Guardians of the Galaxy, πάμε και εμείς μαζί του.

GUARDIANS OF THE GALAXY VOL. 3

© MARVEL 2023.

Ο δημιουργός του και παράλληλα κακοποιητής του, ένας τρελός επιστήμονας που θέλει να δημιουργήσει το τέλειο είδος και μια ουτοπική κοινωνία. "Να πάρει την κακοφωνία του κόσμου και να την κάνει μουσική." Όμως, όπως γίνεται με κάθε δημιουργό που δεν δημιουργεί από αγάπη, αλλά από μίσος, δεν αντέχει ότι το δημιούργημά του είναι εν τέλει καλύτερο από αυτόν. Μπορεί ο High Evolutionary να μην είναι ο πιο φοβιστικός κακός του MCU, αλλά σίγουρα μπορεί να γίνει ο πιο μισητός, γιατί εδώ δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με κακοποίηση ανθρώπων (αυτήν την έχουμε συνηθίσει για κάποιον λόγο), αλλά με ζώα. Και εκεί, δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια.

It's time to face the music

Μπορεί ο Rocket να είναι στο επίκεντρο, αλλά πάλι ο James Gunn καταφέρνει να φέρει όλους τους Φύλακες στο προσκήνιο. Star-lord, Gamora, Nebula, Drax, Groot, Mantis όλοι έχουν τον χρόνο τους, τόσο για μάχη, όσο για εξέλιξη χαρακτήρα και όλοι έχουν και την κατάληξή τους.

Ο James Gunn είναι πολύ έξυπνος δημιουργός και για την έξοδό του από την Marvel χρησιμοποίησε κάθε τρικ: cuteness overload, origin story, λύτρωση, ολοκλήρωση και ένα ανοιχτό παράθυρο για το μέλλον. Τα χρησιμοποίησε όμως ολόσωστα και χωρίς να απαιτεί την ενοχλητική διακλάδωση με τις τόσες άλλες ταινίες και σειρές του MCU.

Οι Guardians of the Galaxy έχουν ένα έξυπνο, απόλυτα διασκεδαστικό, αναμενόμενα συγκινητικό και ανέλπιστα σκοτεινό (ανά στιγμές) φινάλε, με ένα ακόμα αγαπημένο soundtrack. Ο James Gunn αφήνει τους fans να θέλουν κι άλλο (και να τον εμπιστευτούν για το reboot της DC), χρησιμοποιώντας τέρμα ποπ αλλά και πολύ ολόσωστα, όλα τα εφόδια, δίνοντας μας εν τέλει ένα απολαυστικό διαστημικό ride με όλα τα σκαμπανεβάσματα που ελπίζαμε. Οι Guardians δεν θα είναι ποτέ ξανά οι ίδιοι. Ελπίζουμε όμως το προφίλ τους να παραμείνει.

guardians-of-the-galaxy-vol-3-greek-poster.jpg