John Wick 4: Το πιο αιματηρό, επίπονο και μεγάλο sequel που θα μπορούσαμε να ζητήσουμε

Στελίνα Θεοδοσοπούλου
John Wick 4: Το πιο αιματηρό, επίπονο και μεγάλο sequel που θα μπορούσαμε να ζητήσουμε

© 2022 Lionsgate

Το John Wick: Chapter 4 είναι η πιο μεγάλη προσθήκη στο επικό franchise δράσης. Με όλη τη σημασία της λέξης.

Αν νόμιζες ότι ο John Wick κουράστηκε, ότι οι αντοχές του τελείωσαν, ότι δεν έχει άλλη δύναμη, κάνεις λάθος. Ο Baba Yaga επέστρεψε και όχι μόνο είναι πιο αποφασισμένος από ποτέ, αλλά ήρθε με μια ανέλπιστα απολαυστική υπερβολή που θα σε κάνει να πονέσεις, να γελάσεις και σίγουρα να το ευχαριστηθείς.

Shazam 2: Fury of the Gods - Η αξιοπρεπής (αλλά μέχρι εκεί) συνέχεια του ήρωα που έσωσε την DC

John Wick: Chapter 4 - Ο Μπαμπούλας που λατρεύουμε να βλέπουμε την ανελέητη πάλη του

Το τέταρτο κεφάλαιο της γεμάτης αδρεναλίνη σειράς John Wick ανεβάζει τη δράση του σε νέα ύψη και προσφέρει στους fans του είδους και του John, ένα συναρπαστικό ride αδρεναλίνης, γεμάτο εντυπωσιακές κινήσεις, λαχταριστά κάδρα, αξιοθαύμαστο camerawork που καλύπτει γωνίες και POV που δεν μπορούμε να χορτάσουμε με τίποτα.

Ο John Wick στο Chapter 4 δεν έχει 20 σκαλιά να ανέβει, έχει 200. Δεν θα χτυπήσει έναν εχθρό τρεις φορές, θα τον χτυπήσει 20. Οι σεκάνς δεν θα κρατήσουν απανωτά τρίλεπτα, θα κρατήσουν συνεχόμενα 20λεπτα. Δεν θα πέσει μόνο πάνω σε ένα αμάξι, θα πέσει 20 φορές από τον 2ο. Και θα σηκώνεται ξανά και ξανά. Γιατί είναι ο Μπαμπούλας. Και η τέταρτή του ιστορία δεν θα μπορούσε να είναι λιτή.

john-wick-chapter-4-4.jpg

Φώτα, κάμερα... stream! 10 ταινίες που περιμένουμε στο Netflix το 2023

Αυτή του η υπερβολή είναι τέλει τόσο ευπρόσδεκτη, γιατί από τη μία τιμάει τον θρύλο και το είδος, και από την άλλη, δίνεται με τέτοιο ψυχαγωγικό τρόπο που φέρνει αναζωογόνηση και όχι κούραση. Δεν είναι η υπερβολή των υπερηρωικήων φιλμ. Είναι η υπερβολή των σοβαρών ταινιών δράσης που για την ακρίβεια, μας έχει κάπως λείψει, ασχέτως αν βαλλόμαστε συνέχεια από υποείδη της. Στο John Wick ανέκαθεν είχαμε να κάνουμε με καθαρόαιμη Χολιγουντιανή δράση και το Chapter 4 δεν αποκλίνει από αυτό. Κάθε άλλο. Το αποδέχεται, το αγκαλιάζει και το επιδεικνύει όσο μπορεί.

John Wick goes out with a bang (και σίγουρα, όχι μόνο ένα bang)

Ο John Wick είναι αποφασισμένος για την άρση της αφορίας του και να κλείσει τα μέτωπά του με την Τράπεζα μια για πάντα. Η λακωνικότητα στον λόγο του έρχεται σε τόσο θεσπέσια αντίθεση με την υπέρμετρη προσφορά του σε πόνο και θάνατο. Το Chapter 4 μπορεί εκ πρώτης όψεως (κυριολεκτικά όψεως) να φανεί λίγο φλύαρο, αλλά στην ουσία του δεν είναι. Είναι που το σενάριο και το franchise εν γένει ακολουθεί τις επιταγές της ιστορίας. Δίνει χώρο για νέους ενδιαφέροντες χαρακτήρες να μπουν στο παιχνίδι και να λάμψουν όσο χρειάζεται (Donnie Yen, εσένα κοιτάμε). Αυξάνει, φουσκώνει, μεγαλώνει, έτσι όπως του αρμόζει.

John Wick 4

© 2022 Lionsgate

Αυτές είναι οι 20 ταινίες που περιμένουμε πώς και πώς το 2023

Εννοείται πως αν είναι να ανεβεί σκαλιά ο Τζόνι δεν θα το κάνει σαν φυσιολογικός άνθρωπος. Θα τα ανέβει σκοτώνοντας. Δεν θα ξεντυθεί σαν απλός καθημερινός άνθρωπος. Θα βγάλει το σακάκι του και θα ακούς τον ήχο από τα σκάγια των σφαιρών να πέφτουν κάτω. Θα έχει μαγικές σεκάνς με αμάξια, θα μετατρέπεται από noir σε action, σε crime και μετά σε σύγχρονο γουέστερν, θα είναι πάντα ο άσσος του οι χορογραφίες μάχης του, που εδώ πάνε ακόμα παρακάτω. Αν στην πρώτη ταινία οι μάχες του ήταν σαν ένα δελεαστικότατο street dance, στην τέταρτη έχουμε να κάνουμε με μπαλέτο. Μελετημένο, ακριβές, χειρουργικό υπερθέαμα.

Τίποτα δεν λείπει, ούτε η σκοτεινή αλλά πλούσια παλέτα χρωμάτων που προσθέτει στη ζοφερή του ατμόσφαιρα. Είναι όλα εκεί και ακόμα περισσότερα. Το "John Wick: Chapter 4" είναι μια ανέλπιστα απολαυστική υπερβολή που θα σε κάνει να πονέσεις και να γελάσεις, να φωνάξεις και να σφιχτείς, να χαζέψεις και να αποσβολωθείς. Ένα δελεαστικά επίπονο, παραδόξως πολύχρωμο και απόλυτα απολαυστικό action film, που θα σε κάνει να το ευχαριστηθείς, ακόμα κι αν λίγο σε κουράσει. Αλλά κυρίως, που πάει τη δράση του σήμερα εκεί που της αξίζει.

john-wick-chapter-4-01.jpg