Ο Θεός Αγαπάει το Χαβιάρι: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την ελληνική ταινία της χρονιάς

Ο Θεός Αγαπάει το Χαβιάρι: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την ελληνική ταινία της χρονιάς

Η νέα διεθνής παραγωγή του Γιάννη Σμαραγδή κάνει σήμερα πρεμιέρα στους κινηματογράφους και ετοιμάζεται να κατακτήσει κοινό και κριτικούς διεθνώς.

Δεν είναι πολλές οι φορές που μια ταινία ελληνικής παραγωγής έχει καταφέρει να ξεσηκώσει τόσες αντιδράσεις διεθνώς, και από τη υπέρ-πετυχημένη χρονιά του «Κυνόδοντα» -η οποία ήταν ούτως ή άλλως μια ταινία για «εκπαιδευμένο» σινεφίλ κοινό- φαίνεται σαν να έχουν περάσει αιώνες. Γι᾽ αυτό και το «Ο Θεός Αγαπάει το Χαβιάρι» έχει κερδίσει με το σπαθί του την προσοχή όλων μας αυτές τις μέρες.

Η διεθνούς, επικής, παραγωγής νέα ταινία του σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή («El Greco»), σε παραγωγή της Alexandros Film και με σενάριο που συνυπογράφουν οι Γιάννης Σμαραγδής, Παναγιώτης Πασχίδης, Jackie Pavlenko και Vladimir Valutsky, αφηγείται την συγκλονιστική ιστορία του Ιωάννη Βαρβάκη, που από πειρατής στις θάλασσες του Αιγαίου εξελίσσεται σε ζάμπλουτο έμπορο χαβιαριού, φτάνει στην Αυλή της Μεγάλης Αικατερίνης της Ρωσίας, απλώνεται στις ακτές της Κασπίας Θάλασσας και καταλήγει στη διχασμένη από εμφύλιες διαμάχες Ελλάδα την περίοδο του 1821, σε μια ασταμάτητη αναζήτηση για χρήμα, εξουσία, δόξα και πολιτική επιρροή. Στο τέλος, όμως, τα αποποιείται όλα για χάρη της αληθινής αγάπης.

Η ταινία κάνει σήμερα πρεμιέρα στις αίθουσες της χώρας και, πριν σπεύσετε στο κοντινό σας σινεμά για να την απολαύσετε, συγκεντρώσαμε για εσάς τις πληροφορίες αλλά και τα trivia που πρέπει να γνωρίζετε για τον Θεό που αγαπά το χαβιάρι:

Εκτός από την «τεράστια» Κατρίν Ντενέβ στην ταινία πρωταγωνιστεί ένας μεγάλος αριθμός Ευρωπαίων ηθοποιών.

Tον Ιωάννη Βαρβάκη υποδύεται ο Sebastian Koch (πρωταγωνιστής στην ταινία Οι Ζωές των Άλλων – Oscar καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας 2007), ενώ συμμετέχουν οι ηθοποιοί John Cleese (Monty Python, James Bond, κ.α.), ο οποίος μάλιστα δήλωσε: «θέλω να πείτε σε όλους πως αυτή η παραγωγή είναι ίσως η πιο μαγευτική που έχω λάβει μέρος σ' όλη μου τη ζωή», ο πολύ δημοφιλής Ρώσος ηθοποιός Evgeny Stychkin, καθώς και η Olga Sutulova, o Ισπανός Juan Diego Bottο, ο οποίος έχει βραβευθεί διεθνώς για τον ρόλο του ως ιεροεξεταστής στην ταινία «El Greco» και ο Nick Ashdon (ο πρωταγωνιστής της ταινίας El Greco).

Από την Ελλάδα, η συμμετοχή είναι εξίσου μεγάλη και εντυπωσιακή (αν όχι ιδιαίτερη): ο Λάκης Λαζόπουλος, ο Άκης Σακελλαρίου, η Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, η Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, ο Παύλος Κοντογιαννίδης, ο Αλέξανδρος Μυλωνάς, ο Μάνος Βακούσης, ο Γιώργος Κοτανίδης ως Κολοκοτρώνης, η Φωτεινή Μπαξεβάνη, ο Γιάννης Βούρος, η Ειρήνη Μπαλτά, ο Kris Radanov, ο Γιώργος Μακρής, ο Λάμπρος Κτεναβός, ο Μιχάλης Ιατρόπουλος, ο Δημήτρης Μαύρος, ο Peter Rundle, ο Αλέξης Αντωνόπουλος, η Iryna Bagdassarova, ο Γιώργος Χαραλαμπίδης, ο Κώστας Σόμερ, ο Κώστας Δελακούρας, η Κωστάντζα Κωνσταντακοπούλου, η Μελίνα Ζαχαροπούλου και πολλοί άλλοι Έλληνες ηθοποιοί παίρνουν μέρος στο cast, ενώ στον ρόλο του πρίγκιπα Ποτέμκιν εμφανίζεται ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης.

Τα υπέροχα κοστούμια έχει επιμεληθεί η Ισπανίδα Lala Huete, η οποία έχει στο ενεργητικό της ένα βραβείο Goya για το El Greco καθώς και ένα βραβείο Bafta για τον Λαβύρινθο του Πάνα.

Και μερικά trivia:

Το σενάριο γράφτηκε 33 φορές και συμμετείχαν 4 άτομα: Γιάννης Σμαραγδής, Παναγιώτης Πασχίδης, η Αγγλίδα Jackie Pavlenko,και ο Ρώσος Vladimir Valutsky.

Για το storyboard (3 τόμοι), η Μαρία Δήμα με 960 σκίτσα, σχεδίασε πλάνο–πλάνο όλη την ταινία.

300 νέα κοστούμια κατασκευάστηκαν και άλλα 800 ενοικιάστηκαν από το εργαστήριο του Cornejo στην Ισπανία, ένα από τα μεγαλύτερα βεστιάρια του κόσμου.

Χρειάστηκαν 400 κουτιά φιλμ 35mm, ενώ συμμετείχαν περίπου 100 ηθοποιοί και 1.000 κομπάρσοι.

Καλή προβολή!


(Δείτε παρακάτω το trailer)