Στον απόηχο της συναυλίας της Rosalía και όλοι όσοι λένε «Ήμουν και 'γω εκεί» συμφωνούν σε κάτι απλό

Ανθή Μιμηγιάννη
Στον απόηχο της συναυλίας της Rosalía και όλοι όσοι λένε «Ήμουν και 'γω εκεί» συμφωνούν σε κάτι απλό

«Χόρεψε η καρδιά reggaeton» που θα έλεγε και η Ελένη. 

Ανήκει δεν ανήκει στα μουσικά σου ακούσματα η Rosalía δεν μπορείς να μην αναγνωρίσεις πως είναι παγκόσμιο pop είδωλο Beyoncé και Rihanna βεληνεκούς. Και όταν οι New York Times χαρακτηρίζουν το συναυλιακό content της ως «μία από τις καλύτερες εμφανίσεις που έχουμε δει τα τελευταία πέντε χρόνια» τότε ξέρεις πως αξίζει να δεις την Ισπανίδα σταρ από κοντά έστω και μια φορά στη ζωή σου. Και αυτή η φορά ήρθε την Τρίτη 20 Ιουνίου, στην Πλατεία Νερού, για να αποδείξει επί σκηνής πως αντιπροσωπεύει όλα όσα προσπαθεί να είναι η σύγχρονη pop: ένα τολμηρό ηχητικό μίγμα χωρίς στεγανά και μια διάθεση να ξεπεράσει κάθε πολιτιστικό και μουσικό σύνορο.

Το απόλυτο pop icon ήταν η πρώτη headliner του Release Athens Χ SNF Nostos (του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ))

Το φαινόμενο της flamenco-pop Rosalía -που εκτόξευσε τη φήμη της στη χώρα μας με το «Malamente» πριν από την πανδημία, με το που βγήκε στη σκηνή στις 23:15 σταμάτησε το χρόνο για περίπου 2 ώρες κάνοντας μια εκπληκτικά ελκυστική παράσταση που είχε θετικά τικ σε όλα τα boxes (φωνή τέλεια, ήχος άψογος, χορευτές άρτιοι, κινήσεις μελετημένες. ΟΛΑ).

«Καλησπέρα Αθήνα, ευχαριστώ που με υποδεχθήκατε»

«Καλησπέρα Αθήνα. Είμαι πολύ χαρούμενη. Τι ωραία που είναι να παίζω σε αυτή τη χώρα για πρώτη φορά. Ευχαριστώ πολύ που με υποδεχτήκατε», είπε η 30χρονη διεθνούς φήμης star ανάμεσα σε άλλες ελληνικές λέξεις τις οποίες και πρόφερε μοναδικά. Στην ασφυκτικά γεμάτη Πλατεία Νερού -στην οποία έγραψε τη δική της ιστορία ως ένα pop icon που έρχεται στη χώρα μας πάνω στην καλύτερη στιγμή της (και όχι τι 30, τι 40, τι 50 χρόνια μετά!), η Rosalía δεν δίστασε να σκουπίσει το μέικ-απ από το πρόσωπό της, να τυλιχτεί με μια ελληνική σημαία και να το ζήσει δίχως αύριο με ένα κοινό που από τις 20/6 και για πολλά χρόνια θα λέει «Ήμουν και 'γω εκεί».

Φορώντας mini φόρεμα σε γήινα χρώματα και ψηλές μπότες, από τα highlights των 16 τραγουδιών που χώρεσε στο εκπληκτικά μοναδικό show της και η στιγμή που τραγούδησε το «Bizcochito» μασώντας χαρακτηριστικά την τσίχλα της. Έχοντας μεγάλο μέρος του κοινού στιλιστικές επιρροές από εκείνη με γκλίτερ και τις χαρακτηριστικές κοτσίδες, κορυφαία στιγμή και όταν κάθισε σε μία καρέκλα επί σκηνής και σκούπισε το πρόσωπό της με μια πετσέτα ξεπλέκοντας τις πλεξούδες της υπό τους ήχους του τραγουδιού «Linda» aka «Όμορφη». Άξια αναφοράς στιγμή και όταν ερμήνευσε το κομμάτι «Beso» -το οποίο έχει κυκλοφορήσει μαζί με τον αρραβωνιαστικό της, Πορτορικανό τραγουδιστή, Rauw Alejandro.

Κάποιοι τραγουδούσαν κάθε λέξη μαζί της ενώ άλλοι παρακολουθούσαν με δέος. Ανεξάρτητα από το αν μπορούσε να μιλήσει κάποιος άπταιστα ισπανικά ή να συλλαβίσει μόνο μερικές λέξεις, το πάθος και η συγκίνηση που έσταζαν από τη φωνή της ήταν εμφανή όπως και η αναγνώριση του κόσμου, είτε ακούει τα κομμάτια της είτε όχι, ότι αυτό που κάνει το κάνει πάρα πολύ καλά.

Η αλήθεια είναι πως δεν υπήρχε απολύτως τίποτα στατικό στην παράσταση. Από τη σύγχρονη χορογραφία έως τις εκφράσεις του προσώπου της Rosalía που γεννήθηκε να κάνει ακριβώς αυτό το πράγμα, ήταν δύσκολο να απομακρυνθεί κανείς από τη σκηνή. Ακόμη και η δουλειά της κάμερας ξέφυγε από τα παραδοσιακά καλούπια, με έναν οπερατέρ να ακολουθεί τη Rosalía στη σκηνή και να μεταδίδει αυτό το υλικό στις μεγάλες οθόνες στα πλάγια της σκηνής. επέτρεψε στο κοινό να επικεντρωθεί στο ακατέργαστο φωνητικό ταλέντο που είχε, καθώς τρεμοπαίζει αβίαστα ανάμεσα σε κομμάτια υψηλής ενέργειας και δυναμικές μπαλάντες που ξυπνούν συναισθήματα.

Βάζοντας στο ίδιο «καζάνι» τους παραδοσιακούς ρυθμούς του flamenco, της salsa και της bachata με το reggaeton, το hip hop και το R&B, η Rosalía άφησε άναυδο το κοινό με τα κομμάτια που με το ένα πόδι πατάνε στη mainstream pop και με το άλλο στο avant-garde. «Athina gracias», είπε η με συγκίνηση στο τέλος του show η Rosalía σερβίροντας «Chicken Teriyaki» και εκστασιάζοντας το κοινό με το TikTok live που είδαμε δια ζώσης.

Όσοι, λοιπόν, βρέθηκαν εκεί συμφώνησαν στο εξής απλό:

Εκείνη έδωσε μεγάλο φιλί σε Ελλάδα και δεν μπορούμε να μην επιστρέψουμε το Beso στη Linda, Rosalía, με ένα μεγάλο Gracias.

https://www.instagram.com/p/Ctw3fePsIa5/