DESH: Η νέα, αριστουργηματική χορευτική παράσταση του Akram Khan στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

DESH: Η νέα, αριστουργηματική χορευτική παράσταση του Akram Khan στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Το πιο επίκαιρο, όμορφο και σίγουρο έργο της καριέρας ενός από τους σπουδαιότερους χορογράφους του 21ου αιώνα, έρχεται στην Αθήνα για πέντε μοναδικές παραστάσεις.

Οι μουσώνες, ο Michael Jackson, ο αρχαίος ινδικός χορός kathak και η λυτρωτική αφήγηση των αρχαιότατων ιστοριών μιας μακρινής πατρίδας είναι το εκρηκτικό μείγμα του DESH, της παράστασης του φημισμένου χορογράφου και χορευτή Άκραμ Καν. DESH σημαίνει πατρίδα στη βεγγαλική γλώσσα, μια και ο Καν κατάγεται από το Μπανγκλαντές, αν και έχει καθιερωθεί διεθνώς ως Βρετανός. Λίγους μήνες μετά τη συνεργασία του με τον Danny Boyle για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Λονδίνο, φέρνει στην Αθήνα την παράσταση που έκανε παγκόσμια πρεμιέρα πέρυσι το Σεπτέμβριο και η οποία ταυτίστηκε στο βρετανικό Τύπο με τη λέξη «apotheosis». To 2012 το DESH βραβεύτηκε με το Olivier Award για την καλύτερη νέα χορευτική παραγωγή. Είναι μια κορυφαία στιγμή στην καριέρα του Καν, μετά από μια σειρά εντυπωσιακών συνεργασιών με τη Sylvie Guillem, τη Juliette Binoche και τον Anish Kapoor.

Ο Καν σαρώνει τη σκηνή και αφηγείται ιστορίες από το Μπανγκλαντές σε μια χορογραφία που αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στο κωμικό και το τραγικό στοιχείο της πατρίδας του, της χώρας με τους αμέτρητους νεκρούς κάθε χρόνο από τις πλημμύρες, της χώρας όπου η περιοδικότητα των μουσώνων καθορίζει τη μοίρα των ανθρώπων. Ο Καν χορεύει πέρα δώθε σε μια σκηνή πλαισιωμένη από ειδικούς φωτισμούς και προβολές που ανασύρουν το στοιχείο του νερού, την αίσθηση της βροχής –τρυφερής ή απειλητικής–, τη μετέωρη κατάσταση ενός σώματος που, αν και έχει ρίζες, είναι ανέστιο. Ανακαλεί σωματικά τις αφηγήσεις του πατέρα του, αλλά και τις εμπλουτίζει με νέες αφηγήσεις προς την κόρη του, καθώς κινείται αδιάλειπτα, κυκλικά στη σκηνή. Με τη βοήθεια σπουδαίων συνεργατών, όπως του Tim Yip στα βίντεο, βραβευμένου με Όσκαρ για την ταινία Ο τίγρης και ο δράκος (Crouching Tiger, Hidden Dragon), μεταφέρει το κοινό της παράστασης από τη γενέτειρά του, το Γουίμπλεντον Παρκ του Λονδίνου στους δρόμους του Μπαγκλαντές, λίγο πριν χαθεί σε ένα μουσώνα φτιαγμένο από χρυσές κορδέλες.

Ημερομηνίες παραστάσεων:
5, 6, 7, 9 & 10 Δεκεμβρίου 2012 στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών.


Την Παρασκευή 7/12, μετά την παράσταση θα ακολουθήσει συζήτηση του Akram Khan με το κοινό.

Το Σάββατο 8/12 και ώρα 12:00-14:00 θα πραγματοποιηθεί Masterclass από τον Akram Khan στην Αίθουσα Χορού της Στέγης (απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παρακολούθηση της παράστασης DESH)

ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ ΜΕ ΥΠΕΡΤΙΤΛΟΥΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
Μετάφραση υπερτίτλων: Γιάννης Καλιφατίδης

Τιμές εισιτηρίων:
15 - 18 - 28 €
Μειωμένο: 10 – 12 – 15 €

Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
Λεωφόρος Συγγρού 107-109
117 45 Αθήνα
Τηλ: 210 900 5 800
www.sgt.gr