The Last of Us: Η πρεμιέρα που όλοι περιμέναμε φιλοδοξεί να αφήσει το στίγμα της

Στελίνα Θεοδοσοπούλου
The Last of Us: Η πρεμιέρα που όλοι περιμέναμε φιλοδοξεί να αφήσει το στίγμα της

Πόσο διαφορετική ήταν η τηλεοπτική πρεμιέρα του The Last of Us από το βιντεοπαιχνίδι; Θυμόμαστε, παρατηρούμε και συγκρίνουμε μία από τις πιο πολυαναμενόμενες σειρές του 2023.

Η live-action μεταφορά ενός από τα πιο δημοφιλή και πολυβραβευμένα βιντεοπαιχνίδια του Playstation, "The Last of Us", ήρθε στις μικρές μας οθόνες και έχει μια τεράστια διαφορά από τις videogame μεταφορές: Είναι όντως καλή.

The Last of Us: Η σειρά που σπάει την κατάρα των videogame μεταφορών

Με το πιλοτικό επεισόδιο να κάνει πρεμιέρα στις 15 Ιανουαρίου σε HBO και HBO Max (και στη χώρα μας αμέσως μετά, στις 16 Ιανουαρίου στο Vodafone TV), δεν γίνεται να μην γίνει στο μυαλό μας αυτόματα η σύγκριση με το πηγαίο υλικό.

https://www.instagram.com/p/Cl6cLkKpPqt

The Mandalorian Season 3 Trailer: Mando και Grogu ξανά μαζί, ξανά σε κίνδυνο

Αν είδες και εσύ την πρεμιέρα, αλλά δεν γνωρίζεις το παιχνίδι και θέλεις να ενημερωθείς, τότε είσαι στο σωστό μέρος. Αν είδες την πρεμιέρα και σαν gamer που σέβεσαι τον εαυτό σου, έχεις παίξει πάνω από μία φορά το "The Last Of Us" (έστω για να παίξεις κιθάρα στο Part II), τότε αυτό το άρθρο ή θα σε βοηθήσει να θυμηθείς, είτε θα μας βοηθήσεις εσύ να θυμηθούμε κάτι που μας διέφυγε! Σε κάθε περίπτωση, το άρθρο περιέχει spoiler από την πρεμιέρα και το βιντεοπαιχνίδι.

The Last of Us, ζόμπι και βιντεοπαιχνίδια: HBO δείξε τους πώς γίνεται

Η δραματική ζόμπι σειρά διαδραματίζεται σε έναν ρημαγμένο κόσμο, είκοσι χρόνια μετά την έξαρση μιας μολυσματικής πανδημίας στην οποία ο μύκητας Cordyceps μετατρέπει τους ανθρώπους σε αδηφάγα και μανιασμένα ζόμπι. Η ιστορία ακολουθεί τον Joel, έναν επιζώντα με βαρύ παρελθόν, και την Ellie, ένα νεαρό και ικανό κορίτσι που προσπαθεί να επιβιώσει. Οι δύο αυτοί άνθρωποι θα βρεθούν τυχαία ο ένας στον δρόμο του άλλου, και ενώ οι μέχρι τότε ζωές τους ήταν εντελώς ξεχωριστές, θα αναγκαστούν να πάρουν κοινές αποφάσεις για να επιβιώσουν.

the-last-of-us-season-1-poster-02.jpg

Ένας από τους πιο πολυαναμενόμενους τηλεοπτικούς τίτλους του 2023, το μεταποκαλυπτικό "The Last of Us" κάνει ολόσωστα (τουλάχιστον για την αρχή του), το μοναδικό πράγμα που οφείλει να κάνει μια videogame μεταφορά: Ό,τι πρέπει να αλλάξει, το αλλάζει και ό,τι δεν πρέπει να ακουμπήσει, δεν το κάνει. Τι εννοούμε όμως με αυτό.

Οποιοδήποτε είδος μεταφοράς έχει ένα κοινό χαρακτηριστικό: Δύο τελείως διαφορετικά μέσα αφήγησης. Αυτό σημαίνει ότι κάτι που μπορεί να λειτουργεί αφηγηματικά στο ένα (βιβλίο για παράδειγμα), πολύ πιθανόν να μην δουλεύει το ίδιο και στο άλλο (σε ένα σενάριο ταινίας για παράδειγμα). Στην προκειμένη, έχουμε από τη μία ένα adventure game και από την άλλη μια τηλεοπτική σειρά. Οι βασικοί συντελεστές της μεταφοράς, φαίνεται να ξέρουν καλά τους κανόνες που πρέπει να ακολουθηθούν για να μπορέσει η ιστορία να αποδώσει: δηλαδή να μιλήσει τόσο σε γνώστες του πηγαίου υλικού όσο και σε νέους θεατές, κάνοντας τις απαραίτητες δημιουργικές αλλαγές και κρατώντας τα σημαντικά στοιχεία που έχουν κάνει τον αρχικό τίτλο ξεχωριστό.

Από την κονσόλα στην τηλεόραση: Οι πιο βασικές αλλαγές

Αλλαγές: Χρονολογία, μετάδοση και νέοι χαρακτήρες

Μία από τις πρώτες αλλαγές που είδαμε στο επεισόδιο αφορά χρονολογία. Στο videogame η ιστορία ξεκινάει το 2013 με τα γεγονότα να εκτυλίσσονται το 2033, ενώ η σειρά ανοίγει με ένα δίδυμο επιστημόνων να μιλάει το 2003 σε μια εκπομπή και τη βασική ιστορία να διαδραματίζεται 20 χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, δηλαδή το 2023, σε μια προσπάθεια να είναι η σειρά "πιο οικεία" για τον θεατή όπως είχε πει ο Neil Druckmann, βασικός δημιουργός του βιντεοπαιχνιδιού και συνδημιουργός της σειράς.

Ο τρόπος μετάδοσης της ασθένειας επίσης έχει αλλάξει για τη μικρή οθόνη. Στο "The Last of Us" του Playstation, η μύκητας εξαπλώνεται μέσα από μικρά σπορώδη σωματίδια (τα ξέρουμε ως spores), ενώ στη σειρά, ο μύκητα θέλει να εξαπλωθεί μέσα από τα πλοκάμια του (tendrils). Γι' αυτό μην περιμένεις να δεις τον Joel ή την Ellie να φοράνε οποιαδήποτε είδους μάσκα.

Κάποιοι νέοι -μικροί βέβαια- χαρακτήρες έχουν προστεθεί για να για να δημιουργηθούν μίνι backstories που θα ενισχύσουν το δραματικό, ανθρώπινο στοιχείο. Για παράδειγμα, οι γείτονες στο σπίτι του Joel δεν υπάρχουν, ούτε υπάρχει κάποια στιγμή σύγκρουσης όταν μολυνθούν, όπως είδαμε στο επεισόδιο.

the last of us shooting

The Bear: Στη 2η σεζόν θα ξεκινήσει ουσιαστικά η σειρά - Tease-άρουν οι παραγωγοί

Τα επίμαχα σημεία του "The Last of Us"

Υπάρχουν κάποιες πολύ σημαντικές στιγμές της ιστορίας οι οποίες εκτυλίσσονται σχεδόν πανομοιότυπα με το βιντεοπαιχνίδι, με μικρές αλλαγές που είτε αλλάζουν ελάχιστα κάποια στοιχεία, είτε επεξηγούν περισσότερο κάποια κενά που έχουμε από το game. Για παράδειγμα, μάθαμε από τη σειρά ότι ο λόγος που δεν είναι ο Joel σπίτι με την κόρη του όταν γίνεται το πρώτο ξέσπασμα, είναι γιατί είχε πάει να βγάλει τον αδερφό του από τη φυλακή. Ο Joel γυρνάει μαζί με τον αδερφό του για να πάρει την κόρη του Sarah και να φύγουν. Πολλά τα νεύματα -σκηνοθετικά και σκηνογραφικά- προς το παιχνίδι· το POV όταν είναι μέσα στο αμάξι και προσπαθούν να φύγουν, το σπίτι που έχει πιάσει φωτιά, ακόμα και το ότι στον δρόμο πετυχαίνουν περαστικούς που χρειάζονται βοήθεια και ο Joel αρνείται να σταματήσει, λέγοντας και την ίδια ατάκα "Θα έρθει κάποιος άλλος" ("Somebody else'll come along").

Στο τηλεοπτικό "The Last of Us", μία από τις πιο εντυπωσιακές και τρομακτικές προσθήκες είναι το αεροπλάνο που συντρίβεται, με τα φλεγόμενα κομμάτια του να προκαλούν την πρόσκρουση του αμαξιού των πρωταγωνιστών μας, κάτι που δεν γίνεται στο βιντεοπαιχνίδι. Η στιγμή που ο Joel κουβαλάει στην αγκαλιά του την κόρη του, Sarah, η οποία βρίσκει το δραματικό της τέλος με τη σφαίρα ενός οργάνου ασφαλείας, είναι ίδια με το παιχνίδι, μέχρι και τη στιγμή που ο Joel γεμίζει με αίματα προσπαθώντας να σώσει την κόρη του.

the last of us comparison s01

Όταν αργότερα, μετά τη συνάντησή του με τη νεαρή Ellie, προσπαθήσει να τη σώσει από έναν πράκτορα της FEDRA, έχουμε ένα σύντομο flashback της σκηνής αυτής, η οποία ωθεί τον Joel να προστατέψει επιτυχώς την Ellie και να σκοτώσει τον πράκτορα (τον οποίο μάλιστα στα βιντεοπαιχνίδια δεν το ήξερε όπως στη σειρά, ήταν απλά δύο τυχαίοι πράκτορες σε εκείνη τη σκηνή). Αυτή η μικρή προσθήκη όμως δίνει τον κατάλληλο τόνο της σειράς και εδραιώνει αποτελεσματικά τη νέα σχέση πατέρα-κόρης που αναμένεται να σφυρηλατηθεί σε αυτήν τη σεζόν.

Ομοιότητες: Συντελεστές, voice actors και βασική ιστορία

Φυσικά, θα μπορούσαμε να κάνουμε τρία άρθρα με τα easter eggs, τις ομοιότητες και τις διαφορές ανάμεσα σε τηλεοπτικό και playstation-ιακό "The Last of Us", αλλά δεν μας συμφέρει. Οπότε θα μείνουμε στα βασικά, προσθέτοντας πως στη σειρά θα έρθουν κάποιες οικείες φωνές, για όποιον θυμάται καλά τα βιντεοπαιχνίδια. Αρχικά, η ηθοποιός που εσαρκώνει την Marlene (Merle Dandridge) είναι η ίδια που έχει χαρίσει τη φωνή της στον ίδιο χαρακτήρα στο game. Άλλοι τρεις ηθοποιοί από το παιχνίδι θα κάνουν την εμφάνισή τους στην τηλεόραση: Η Ashley Johnson, η περιβόητη φωνή της Ellie, θα παίξει έναν νέο χαρακτήρα, την Anna. Ο Troy Baker που έπαιζε τον Joel Miller θα υποδυθεί έναν δευτερεύοντα χαρακτήρα, τον James, ενώ θα δούμε και τον Jeffrey Pierce που έπαιξε τον αδερφό του Joel, Tommy, στο Part 2 και τον Perry στο Part I του 2013.

The Last of Us - Η πρώτη μεταφορά βιντεοπαιχνιδιού του ΗΒΟ

Για την τηλεοπτική μεταφορά, η πρώτη σεζόν της οποίας θα βασίζεται στο πρώτο βιντεοπαιχνίδι, επιστρέφει ο αρχικός δημιουργός της ιστορίας του παιχνιδιού, Neil Druckmann (Uncharted series), που δημιουργεί τη σειρά μαζί με τον Craig Mazin του "Chernobyl". Η σειρά θα αποτελείται από 9 επεισόδια, γραμμένα από τον Druckmann, ενώ στη μουσική επιστρέφει και ο συνθέτης του βιντεοπαιχνιδιού, Gustavo Santaolalla, μαζί με τον David Fleming.

Να σημειωθεί πως το ομώνυμο βιντεοπαιχνίδι κυκλοφόρησε το 2013 στο PlayStation 3 και απέσπασε το ρεκόρ των 200 Game of the Year βραβείων, ένα ρεκόρ που έσπασε επτά χρόνια αργότερα η συνέχειά του, The Last of Us Part II.

Το "The Last of Us" είναι διαθέσιμο στη χώρα μας στο Vodafone TV.