Ιησούς από τη Ναζαρέτ: 10 πράγματα που δεν ήξερες για τη σειρά που βλέπεις κάθε Πάσχα

Νατάσσα Σχοινά
Ιησούς από τη Ναζαρέτ: 10 πράγματα που δεν ήξερες για τη σειρά που βλέπεις κάθε Πάσχα

Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ είναι κάθε χρόνο στο τηλεοπτικό πρόγραμμα της Μεγάλης Εβδομάδας.

Η Μεγάλη Εβδομάδα έχει αρχίσει και αυτό κατά παράδοση σημαίνει ότι τα βράδια είναι γεμάτα τηλεοπτικώς. Το καθημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνει όλες τις ταινίες και τις σειρές που σχετίζονται με τις Άγιες Ημέρες και τα πάθη του Ιησού, με μία από τις πιο διάσημες από αυτές να είναι η mini σειρά «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ».

Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ προβλήθηκε για πρώτη φορά το 1977 και έκτοτε παίζει κάθε Πάσχα στα σπίτια που θυμούνται ξανά τη Μεγάλη Εβδομάδα την ιστορία του Ιησού. Ωστόσο, πολλές λεπτομέρειες από τα γυρίσματα δεν είναι γνωστές στο κοινό.


#1 Ο Franco Zeffirelli ήθελε να φτιάξει μία ταινία που να ικανοποιήσει κάθε εμπλεκόμενη ομάδα. Μίλησε, λοιπόν, διεξοδικά και για κάθε σκηνή με ηγέτες πολλών θρησκειών, ώστε κανείς να μην προσβληθεί ή θεωρήσει πως κάτι δε θα το παρουσίαζε κατ’ αυτόν τον τρόπο. Ο Bob Jones III, ο φονταμενταλιστής χριστιανός και πρύτανης του Πανεπιστημίου Bob Jones, ωστόσο, θεώρησε το πρότζεκτ βλασφημία γιατί πίστεψε πως με την παρουσίαση του Ιησού σαν έναν απλό καθημερινό άνθρωπο, ο Zeffirelli απαρνιόταν τη θεία του φύση.

#2 Ο Robert Powell που υποδύθηκε τον Ιησού έπρεπε να δείχνει πολύ αδύνατος για τον ρόλο και ειδικά για τις σκηνές της Σταύρωσης, οπότε και αποφάσισε να ακολουθήσει μία εξαντλητική δίαιτα 12 ημέρες πριν από τα γυρίσματά τους που περιοριζόταν μόνο σε τυρί.

ihsous_apo_ti_nazaret_facts7.jpg

#3 Η ταινία γυρίστηκε σε μεγάλο βαθμό στην Τυνησία, όπου οι κανονισμοί υπαγόρευαν τους κομπάρσους να υποδυθούν ντόπιοι. Εκείνοι δεν ήξεραν να μιλούν Αγγλικά, οπότε ο Zeffirelli γύρισε αρκετές σκηνές χωρίς ήχο και πρόσθεσε έπειτα στην πορεία.

#4 Ο Powell δεν ανοιγοκλείνει ποτέ τα μάτια του στην ταινία. Αυτή ήταν η επιθυμία του Zeffirelli, ώστε να δοθεί έμφαση στο βλέμμα του Ιησού και να δημιουργηθεί μία διαφορετική, πιο ιδιαίτερη ενέργεια μεταξύ εκείνου και των ανθρώπων που συναντούσε.

#5 Ο λόγος που ο Zeffirelli διάλεξε τον Powell για τον Ιησού ήταν επειδή έμοιαζε πολύ στην παραδοσιακή εικόνα του Χριστού. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον Γάλλο συγγραφέα Alexandre Dumas, αυτή βασιζόταν στις εικόνες του Cesare Borgia, τον Ιταλό Καρδινάλιο και γιο του Πάπα Αλεξάνδρου VI, όμως, αυτή η θεωρία δεν έχει επιβεβαιωθεί με κάτι άλλο πέρα από την εξωτερική ομοιότητα.


#7
Η σύζυγος του Zeffirelli ήταν εκείνη που είχε την ιδέα για τον Robert Powell στον ρόλο του Ιησού λόγω των «καθηλωτικών» μπλε ματιών του. Για να ξεχωρίζουν ακόμα περισσότερο στη σειρά, ο σκηνοθέτης είπε στους makeup artists να βάψουν με τέτοιον τρόπο το πρόσωπό του που να κάνουν τα μάτια του ηθοποιού να ξεχωρίζουν όσο το δυνατόν περισσότερο.

#8 Την ιδέα της δημιουργίας αυτού του πρότζεκτ είχε ο Πάπας Παύλος VI και την πρότεινε στον επιχειρηματία του κινηματογράφου Lew Grade, αφότου ο πρώτος ικανοποιήθηκε με το αποτέλεσμα του προηγούμενού του δημιουργήματος για τον Μωυσή. Ο Grade έπειτα το επικοινώνησε στον Zeffirelli που ήταν αφοσιωμένος Καθολικός.

ihsous_apo_ti_nazaret_facts10.jpg

#9 Ο Powell έχει παραδεχτεί πως, ενώ ο ίδιος δεν ήταν ιδιαίτερα θρήσκος, στην επί του Όρους Ομιλία μπροστά σε εκατοντάδες ανθρώπους, είχε μία κατά έναν τρόπο θρησκευτική εμπειρία. Το συνεργείο που βρισκόταν παρόν τον συνεχάρη για την ερμηνεία του.

#10 Το κόστος της δημιουργίας της σειράς υπολογίζεται μεταξύ 12 και 20 εκατομμυρίων δολαρίων, κάτι που καθιστά το budget της ανάλογο με πολλές ταινίες μεγάλου μήκους της εποχής. Στην τηλεόραση, ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ ήταν για πολλά χρόνια η πιο ακριβή παραγωγή που είχε υπάρξει.